Összecsukható bringa, ez minden városi lakos álma!

Kütyü Magazin - 2023. március 1.

Ha vidéki vagy, biztosan nem hallottál még a folding, vagyis az összecsukható kerékpárról, ha meg városi lakos vagy, akkor lehet, hogy már igen. Egy ilyen vagány bringa főleg azoknak az életét könnyíti meg, akik kisebb-nagyobb városokban élnek és a mindennapokat nem tudnák túlélni az életmódjukhoz igazított kerékpár nélkül. 

Ismerkedjünk meg együtt az összecsukható bicikli használati előnyeivel, hátha kedvet kapunk egy kis bringás shoppinghoz! Ha felkeltette az érdeklődésed a téma, akkor tarts velem te is! 

Miért jó, ha van egy összecsukható kerékpárunk?  

Egyszerűen menő. Igaz, ennél többet is tud. Bikepro.hu kerékpár webshop összecsukható kerékpár kínálatában jobbnál jobb járgányok képviseltetik magukat, s elsőre nem is olyan könnyű a döntés. Miért jó nekünk, ha egy folding bicó büszke tulajdonosai leszünk?  

Sokan vannak, akik a tömegközlekedési eszközökre is magukkal viszik a kerékpárjukat, ez pedig sokkal egyszerűbb, ha össze tudjuk csukni azt. Nemcsak a szállítás, hanem a a tárolás szintén könnyebb lesz ily módon. Nem biztos, hogy egy városi lakásban, esetleg irodában elegendő tárolóhely van, de ez a modell megoldja a problémánkat.

Hogyan néz ki egy összecsukható kerékpár?

Általában kis kerékmérettel rendelkezik, s maga a váz is félbehajtható, a kormány mellé. A nyeregcső a “majdnem kész” csomagba betolható és igen, készen is vagyunk. Pár perc és egy nagyobb bőrönd méretű bicajjá alakíthatjuk át a kerékpárt. 

Ez a megoldás megkönnyíti az utazás során történő szállítást, sőt, lehet, hogy még fizetni sem kell majd külön érte. Arról nem is beszélve, hogy a bringa ebben a pozícióban simán elfér a gardróbszekrény alján. 

Egyetlen hátránya talán a kevésbé merev, rugalmasabb váz szerkezete, amelynek köszönhetően valamivel szerényebb a menetteljesítmény. Habár a városban egyébként sem valószínű, hogy száguldozni fogunk. 

Igényes, modern összehajtható darabok 

Szinte minden kerékméretben találunk összecsukható kerékpárt, de leggyakrabban talán a 16, 20 és a 24 colos kerékméretekkel találkozhatunk a piacon. A profi összecsukható termékek esetében nem csupán a váz hajtható félbe, hanem a nyeregcső, a kormány, valamint a pedálok is könnyen alkalmazkodnak az új helyzethez.

A legjobb kombináció az, amikor a folding bringa össztelós és agyváltóval felszerelt. Az előbb említett fogja ellensúlyozni a kis kerekek okozta komfortcsökkenést, az utóbbi pedig a szállítást könnyíti meg.

Egy minőségi, prémium darab akár 10 másodperc alatt összehajtható. A magyar piacon leginkább a Gepida, a Csepel, a Neuzer márkák forgalmaznak ilyen típusú kerékpárt. 

Az összehajtható darabok tehát kifejezetten városi használatra ajánlottak, mivel sem a tárolás, sem a szállítás nem lesz túl bonyolult vele, de bárki beszerezheti, aki úgy érzi, jól jönne ez a bicaj a mindennapok során.

Vissza