Ikonikus remekművek az otthon kényelméből

Kütyü Magazin - 2023. augusztus 17.

Salvador Dalí 12 szürrealista remekművét már nemcsak múzeumokban, hanem közvetlenül a nappalinkban, a Samsung Art Store*-ból is megtekinthetjük a vállalat The Frame okostévéjén. A Samsung a Fundació Gala-Salvador Dalíval kötött együttműködés keretében helyezi el a festményeket kínálatában. A kulturális magánalapítvány – melyet maga a festő indított – kiemelt célja, hogy Dalí művészeti, kulturális és szellemi munkásságát népszerűsítse Spanyolország-szerte és külföldön egyaránt.

Salvador Dalí világszerte ismert szürrealista stílusáról, amelyet álomszerű képi világ, észbontó illúziók és aprólékos részletesség jellemez, amely az elmúlt 100 év egyik legmaradandóbb és legrejtélyesebb művészévé tette. Már az első, 1925-ben Barcelonában kiállított művei óta lenyűgözi a közönséget, hiszen festményeivel a bizarr és a hétköznapi közötti kölcsönhatás vizsgálatra hívja az érdeklődőket. 

 

 

„A Samsunggal közös partnerség globális színpadot biztosít a Gala-Salvador Dalí Alapítvány számára, ahol Dalí különleges remekműveit és örökségét egy teljesen új, már a digitális korba született generációnak mutathatja be – mondta Andrea Fisher-Scherer, az Artists Rights Society kereskedelmi licencjoggal foglalkozó részlegének ügyvezető igazgatója, ez a művészeti szervezet segítette elő az alapítvány és a Samsung közötti együttműködés létrejöttét. – A partnerségeben, kifejezetten a Samsung Art Store számára kiválasztott alkotások lehetővé teszik számunkra, hogy Dalí legmegdöbbentőbb remekműveit a világ elé tárjuk, méghozzá olyan lenyűgöző megjelenítéssel, amelyre a Samsung The Frame TV képes." 

A bemutatott műveket – köztük a művész legjelentősebb alkotásait, mint például Az emlékezet állandósága (1931), Szent Antal megkísértése (1946) és Elefántokat tükröző hattyúk (1937) – a Samsung választotta ki, és a Gala-Salvador Dalí Alapítványtól, valamint további neves nemzetközi intézményekből és magángyűjteményekből származnak.

 

 

Az északkelet-spanyolországi Figueres városában született Dalí élete nagy részét a katalán régióban töltötte és olyan úttörő műveket alkotott, amelyek generációkon át inspiráltak művészeket és laikusokat egyaránt. Dalí mindig is arra törekedett, hogy művészi látásmódját egy sokkal szélesebb közönséggel is megossza: feltűnő, szürrealista festményeit párizsi, londoni és New York-i kiállításokra vitte, és ezzel párhuzamosan együttműködési lehetőséget keresett kora világhírű művészeivel, többek között Coco Chanellel, Sigmund Freuddal és Pablo Picassóval. 

Dalí nemzetközi örökségének és a Samsung Art Store-ban található Dalí-műalkotások iránti nagy keresletnek a tiszteletére a Samsung felismerte, hogy ez az együttműködés rendkívül fontos a művészet szerelmesei számára szerte a világon. A Gala-Salvador Dalí Alapítvány számára hasonlóképpen új utakat nyit ez a különleges közös munka, ily módon milliók számára biztosíthatnak azonnali digitális hozzáférést Dalí legjelentősebb műalkotásaihoz.

 

 

„A Samsung Art Store a The Frame TV tulajdonosok millióit köti össze a világ több száz múzeumának, kulturális intézményének és magángyűjteményének világhírű műalkotásaival, és nagyon örülünk, hogy a Gala-Salvador Dalí Alapítvánnyal együttműködve a felület egyik legkeresettebb művészét hozhatjuk el a Samsung Art Store-ba – nyilatkozta Daria Greene, a Samsung Art Store globális kurátora. – Ezek a Dalí hihetetlen katalógusából származó műalkotások ma is ugyanolyan egyediek és vizuálisan lenyűgözőek, mint festésük napján, és büszkék vagyunk, hogy digitális teret biztosíthatunk ahhoz, hogy egy új közönség a múzeumon kívül, közvetlenül otthonról is élvezhesse a műveket."

„Az egyik legnagyobb vágya az volt, hogy ismertté váljon és a művészete minél szélesebb közönséghez eljusson – tette hozzá Clàudia Galli, a Gala-Salvador Dalí Alapítvány művészettörténésze. – Dalít igazán lenyűgözte volna, hogy az emberek otthonába is bekerült."

 

 

Az újonnan látható Dalí-művek mellett a Samsung Art Store-ban a nézők további több ezer műalkotást fedezhetnek fel a The Frame TV kínálatában olyan mesterektől, mint Claude Monet, Johannes Vermeer és Julia Contacessi. A Samsung Art Store emellett olyan jelentős intézmények műtárgyait hozza karnyújtásnyira, mint a londoni Victoria és Albert Múzeum, a Szingapúri Nemzeti Galéria, a bécsi Belvedere Múzeum, a madridi Prado és a Berlini Állami Múzeum.

Dalí Art Store-ba érkezésének tiszteletére a Samsung Találkozás a művésszel című videósorozatának részeként Dalí élete és munkássága előtt állít emléket egy rövid dokumentumfilmmel. A teljes, Találkozás a művésszel: Salvador Dalí dokumentumfilm megtekinthető itt.

______________________

*Az Art Store teljes választékának eléréséhez előfizetés szükséges, amely havonta 1599 Ft-ba vagy évente 15 990 Ft-ba kerül.

Vissza