Domainnevet regisztrálnál? Ezek a lehetőségeid!

forrás: Kütyü Magazin - 2023. szeptember 1.

Minden létező honlaphoz tartozik egy domainnév. Ha te is szeretnél egy saját weboldalt, akkor neked is kell egyet regisztrálni. Ez lesz az az azonosító, amelyen keresztül elérhetik a látogatóid a honlapodat.

Ha nem lennének domainnevek, akkor bonyolult IP címeket kellene begépelnie mindenkinek a böngészője címsorába. Mennyivel könnyebb egy frappáns domainnevet bepötyögni!

Ezek a lehetőségek

Ha egy könnyen megjegyezhető domainnevet regisztrálnál az AB Plusznál, akkor érdemes egy egyszavas vagy legfeljebb két szóból álló kifejezésben gondolkodni. A domainnévben szerepelhetnek betűk, számok és kötőjel is. Ez utóbbi használatát az esetleges félreértések elkerülése érdekében célszerű mellőzni.

Ha szeretnél, akár ékezetes betűket is használhatsz. Amennyiben a céged nevében van ékezet, vagy a szolgáltatás, amivel foglalkozol, nem körülírható ékezet használata nélkül, akkor bátran lefoglalhatsz ékezetes domaint is. Az ékezetes domaineket egy konverter segítségével tudod a megfelelő punycode verzióra átalakítani, ezt kell megadnod a regisztrációs űrlapon.

Ha biztosra akarsz menni, akkor regisztráld az ékezetes és az ékezet nélküli változatot is, hiszen technikailag ezek két külön domainnek számítanak. Természetesen nem kell majd két weboldalt üzemeltetned, ha így jársz el. Eldöntheted, hogy melyik lesz úgymond a fő domained, és a másikról átirányíthatod ide a látogatóidat.

Fontos azonban leszögezni, hogy csak olyan domaint regisztrálhatsz, amit másvalaki még nem foglalt le. Ha mindenképpen ragaszkodsz ahhoz, hogy olyan domained legyen, ami már használatban van, akkor megpróbálhatod felvenni a kapcsolatot a domainnév tulajdonosával, hátha eladja azt a számodra. Készülj fel azonban, hogy egyes domainekért elég borsos árat kérnek.

Rengeteg domainvégződés közül választhatsz

A magyar nyelvű honlapok többsége .hu-s végződésű. Amennyiben nemzetközi, többnyelvű weboldalt szeretnél létrehozni, akkor választhatod a .com, .net, .org, .info vagy .eu végződéseket is. Tudnod kell, hogy a .hu-s a lehető legolcsóbb választás minden szolgáltatónál, a többi végződésért valamivel többet kell fizetni.

Ha nem Magyarországon élők vagy magyar nyelven beszélők számára hívod életre a weboldaladat, akkor a domainregisztrációkor választhatsz más országspecifikus domaint is. Az osztrák végződés a .at, a német a .de, a cseh a .cz, a szlovák a .sk. Minden országnak van országspecifikus domainvégződése, és semmi sem zárja ki, hogy magyar állampolgárként ilyen végződést regisztrálj.

A domainregisztráció gyors és egyszerű

Egy domain regisztrálása nem egy bonyolult folyamat. Nem kell hozzá létező weboldal, azt ráérsz majd később létrehozni, csinosítgatni. Ha kitaláltad, hogy milyen domainnevet szeretnél, akkor érdemes azt mihamarabb lefoglalni, nehogy valaki más megelőzzön.

A regisztráció online elvégezhető, ahogyan a fizetés is. Ha beérkezik az összeg a szolgáltatóhoz, akkor már használatba is veheted a kiszemelt domainnevet.

Vissza