Gabonából készült pohár? Igen, lehetséges!

forrás: Kütyü Magazin - 2024. március 1.

Napjaink egyik legfontosabb feladata a fenntarthatóságra való törekvés. Ezt az élet minden területén szem előtt kell tartani, nincs ez másképp a csomagolóanyagok, tekintetében sem. Bár a műanyagok ma is igen népszerűek, azonban már látszik az is, hogy az ökotermékek piaca is egyre bővül. Napról napra jelennek meg új termékek, új alapanyagok, melyek kiválthatják a megszokott műanyagot, ezzel kímélve meg a Földünket.

Milyen új alapanyagokkal ismerkedhetünk meg?

Az indepack.hu komposztálható poharai PLA-ból készültek, melyek ipari körülmények között néhány nap alatt komposztálhatóak, azonban természetes úton is lebomlanak.

A PLA a politejsav, melynek előállításához gabonát használnak, látható tehát, hogy valóban egy ökotermékről van szó. Emellett érdemes megemlíteni a cukornádat, melyből habdoboz készül vagy a biomassza szívószálat és evőeszközöket, melyek mind-mind a műanyagot hivatottak kiváltani.

Hogyan lehet gabonából poharat készíteni?

A magas keményítőtartalmú gabonák belsejében, ilyen például a búza, a kukorica vagy a rizs, egy fehér anyag található, ez a PLA. Maga a technológia, hogy ezt az anyagot kinyerjék, nem új keletű, azonban csomagolóeszközök, poharak gyártásához csak az utóbbi évtizedekben terjedt el. Legnagyobb előnye az, hogy egy teljesen természetes anyagról van szó, mely fenntartható termelésből származik.

Mi is az a fenntarthatóság?

A fenntarthatóság ma egy nagyon elterjedt kifejezés és ez nem véletlen. A körülöttünk lévő természeti erőforrások használata és nem pedig kihasználása a cél, ami azt jelenti, hogy olyan technológiákat és alapanyagokat kell felhasználni, melyeket újra lehet termelni és tervezhetőek.

A gabonát minden évben újra lehet vetni, majd pedig a belőle készült PLA termékek komposztálás útján visszakerülnek a természetbe. Az is lényeges, hogy a gyártás során a lehető legalacsonyabb legyen a szén-dioxid-kibocsátás, valamint a termelés ökológiai lábnyoma minimális legyen.

Egy pohár készítéséhez 14 gramm gabona szükséges, melynek a belső részét használják fel. Azonban a gabona külső része is felhasználásra kerül, mivel ezt a továbbiakban biomasszaként hasznosítják.

Milyen tulajdonságokkal rendelkezik a PLA?

Ez a polimer hőre lágyuló, ezért ezekbe a poharakba nem szabad forró italt tölteni. Csak 40 Celsius-fokig bírja a hőt, ezért ideális a hideg italokhoz. A PLA továbbfejlesztett változata a CPLA már akár 80 Celsius-fokos italt is bír, ezért ennek a felhasználási területe szélesebb. Mindkét alapanyag logózható, ezért saját márka is megjeleníthető rajtuk.

Mit jelent a komposztálhatóság?

A PLA és a CPLA lebomló alapanyagok, vagyis ha kikerülnek a természetbe, akkor nem károsítják azt, hanem ugyanúgy viselkednek, akár egy faág. Ipari körülmények között már néhány nap alatt is lebomlanak, a természetben ehhez 1-3 évre van szükségük.

Ma már egyáltalán nem kell, hogy lelkiismeret-furdalásunk legyen, ha eldobható pohárban kínáljuk a termékeinket, csak használjunk komposztálható poharakat!

Vissza