Ha Long-öböl, a világ nyolcadik csodája

forrás: Kütyü Magazin - 2024. március 1.

Vietnám egy felkapott úticél a turisták körében, amit természeti kincseinek, gazdag kultúrájának, történelmének és gasztronómiájának is köszönhet. Egy egészen más oldalát ismerhetjük meg a délkelet-ázsiai régiónak, ugyanis errefelé erős személyiségű, karakteres emberek élnek. Segítőkészek és rendesek ugyan, de a jellegzetes buddhista karaktervonások nem fedezhetők fel bennük, mint például Thaiföldön.

A szocializmus nyomait nemcsak a jelképek használatában találhatjuk meg a mai napig, hanem abban is, hogy a lakosság nagy része nem vallásos, vagy a népi vallást gyakorolja. Vietnám két legjelentősebb városa Hanoi és Ho Chi Minh, azonban egyik fő látványosságáról, a Ha Long-öbölről a Wanderers írásából többet is megtudhatunk. Barangoljunk egy kicsit az országban, és ismerjük meg a főbb nevezetességeit!

A két legnagyobb város

Ho Chi Minh egy metropolisz, hatalmas felhőkarcolókkal, széles autóutak és hömpölygő embertömeg jellemzi. Ez Vietnám legnagyobb városa, illetve gazdasági fővárosa is egyben, míg Hanoi közigazgatási szempontból a főváros, valamint a kulturális élet központja. 

Ez utóbbi sokkal tradicionálisabb és szerényebb, mint Ho Chi Minh, korábbi nevén Saigon. Hanoi az egyik legsokszínűbb város a világon, rengeteg látnivalót és érdekességet tekinthetünk meg. 

Az ősi templomok, a város több mint 1000 éves múltja sokat mesél. A piacok hatalmas kínálata, a pezsgő éjszakai élet mellett a helyi gasztronómia megismerése is kihagyhatatlan. Érdemes befizetni egy street food túrára, hogy megkóstoljuk a regionális specialitásokat. 

Fedezzük fel a vidéket is!

Ha a nagyvárosokat magunk mögött hagyjuk, a vidéki települések és a természeti kincsek is számos látványosságot nyújtanak számunkra. Vietnám északi részén található a Ha Long-öböl, ami az UNESCO természeti világörökségi helyszíneinek listáján is szerepel. 

Ez közel 2000 mészkősziklát jelent a Vietnámi-öbölben, amelyek nagy része azonban lakatlan. Az alámerülő sárkány öblének is nevezik, mert a legenda szerint az öböl a közelben élő sárkány közreműködésével jött létre. 

A szél és a víz üregeket és barlangokat alakított ki, ám ezek egy része csak apály idején látogatható, dagálykor ellepi a tenger. Egyes barlangokban különös alakú cseppkövek vannak, de mindegyik tartogat csodálatosan szép látnivalókat. 

Mire figyeljünk, ha Vietnámba utazunk? 

A higiénia hagy némi kivetnivalót maga után, a nagyvárosok utcái hemzsegnek a patkányoktól. A csapvíz egyértelműen nem iható, az ételek tekintetében érdemes inkább a sült vagy főtt formában történő fogyasztásra korlátozódni. A kávéval sem árt vigyázni, mert koffeintartalma jóval magasabb, mint az itthoniaké. 

Az országon belüli közlekedést célszerű repülővel vagy vonattal lebonyolítani, ha nagyobb távolságokra megyünk. Számos szervezett buszos út indul a nagyobb városokból, ezeket javasolt előre lefoglalni. Rövidebb távokra robogót is bérelhetünk, ha eléggé tapasztaltak vagyunk, mert a forgalom eléggé zavaros Vietnámban. 

Vissza