A megfelelő futballcipő kiválasztásának folyamata

Kütyü Magazin - 2024. május 1.

A focicipő olyan a labdarúgók számára, mint az autóknak a gumiabroncs. Különböző körülményekre lehet a segítségükkel felkészülni és az sem mindegy, hogy az adott helyzetben mégis melyiket húzzuk fel. Lehet választani olyat, ami jól tapad, de egy másik sokkal nagyobb sebességet képes biztosítani.

Van, amire mindenkinek szüksége van

Idetartozik például a kényelem, a minőség és a megbízhatóság. A vásárlás során ezenkívül még több szempontot is figyelembe kell venni. Pláne, ha a legkisebbeknek vásárolunk. A Focicipőbolt gyerek focicipő kínálatában garantáltan meg fogjuk találni azt a darabot, ami a legjobb szolgálatot fogja teljesíteni a pályán. Természetesen felnőtteknek is kereshetünk a felhozatalban. A vásárlás során a legfontosabb “paraméter”, amire oda kell figyelni, az a jelölés a termék nevében. Ugyanis ez határozza meg, hogy pontosan milyen pályán lehet és érdemes használni.

Fontos, hogy ezeket az iránymutatásokat nagy odafigyeléssel kövessük, ellenkező esetben nem lesz megfelelő a tapadás, több kellemetlen megcsúszásban is részünk lehet, de szélsőséges körülmények között még a sérülésveszély esélye is sokkal nagyobb lesz. Minden pályatípusnak megvan a saját jelölése. Ha természetes gyepen játszunk, akkor az FG, FG/AG rövidítéseket kell keresni a termék nevében. Jó időjárási körülmények között garantáltan be fognak válni, ha a gyep nincs ledöngölve és nem süppedős.

Felázott természetes fűre már jobb választás lesz az SG, SG-PRO jelöléssel ellátott focicipő. Nagyobb stoplikkal rendelkeznek, így nagyobb tapadást biztosítanak még laza talajon is. Műfüves pályára már TF/TT, AG vagy FxG jelölésű futballcipő az ajánlott. Kisebbek a stoplik, amelyek sűrűbben is helyezkednek el. A TF esetében sok apró gumistopli található a talpon. Végül, de nem utolsósorban ott vannak a teremcipők (IC/IN/IT), amelyek szinte teljesen lapos talppal rendelkeznek, és semmilyen nyomot nem hagynak a pálya felületén.

Figyeljünk a besorolásra

Például FG és FG cipők között is rengeteg különbség lehet. A profi focicipőket kifejezetten arra tervezték, hogy minél könnyebbek legyenek, ezzel elősegítve a gyorsulást, valamint a gyors irányváltásokat mérkőzés vagy edzés közben. Ha modern és egyben optimális árú cipőt keresünk, akkor a félprofi lesz az ideális. Az amatőr lábbeliket kifejezetten azoknak tervezték, akik rendszeres, rekreációs sportoláshoz keresnek kiegészítőt. A kezdő cipők pedig a sporttal való ismerkedéshez, az alapok elsajátításához ajánlott.

Miből készül a jó focicipő?

Általában két választás áll előttünk: bőr vagy műszálas. Előbbi sokkal érzékenyebb a szintetikus anyagoknál, gyakrabban kell mosni és ápolni. Játék közben megnyúlik, ezért ajánlott kisebb méretet választani. A műszálas használata egyszerűbb, kevésbé időigényes, elég csak edzés, mérkőzés után lemosni és megszárítani.

Vissza