Milyen nehézségekkel jár a sofőr szakma?

forrás: Kütyü Magazin - 2024. június 1.

Sokak fejében az a kép él, hogy jól keresnek és bejárják a világot. Vajon nehézsége is van a sofőr szakmának? Való igaz, hogy ezzel a hivatással megalapozhatjuk a jövőnket, de a másik oldala, hogy a szeretteinket, barátainkat mind hátra kell hagynunk.

Olvasd el ezt a cikket, amiből kiderül, hogy milyen nehézségekkel küzd meg nap mint nap egy kamionos. Így könnyebben tudsz döntést hozni, hogy elindulj-e ebbe az irányba és szeretnél-e megpályázni egyet a Sofőr állás nemzetközi gépkocsivezető munkák közül. 

A sofőr szakma árnyoldalai

Mint minden munkának, bizony ennek is vannak kihívásokkal járó részei, már a kezdet sem egyszerű, hiszen a jogosítvány megszerzése is egy kisebb vagyon. Az is igaz, hogy a befektetés megéri, hiszen egy jól fizető munkával néhány hónap alatt megtérül. Ha az anyagi oldalát nézzük, akkor további nehézség, hogy az első fizetésig neked kell a költségeidet állni, ami bizony külföldön még többe is kerülhet, mint itthon.

Testi és lelki egészség megőrzésének nehézségei

Az egészséges életvitel kialakításának alapfeltétele a rendszeresség, ez a kamionos életről egyáltalán nem mondható el. A különböző időpontban történő árurakodás könnyen felborítja a szervezet természetes egyensúlyát. 

Az is köztudott, hogy a folyamatos ülés sincs jó hatással a fizikumra, hosszú távon egészségromláshoz vezethet. Az emésztést pedig a rendszertelenül elfogyasztott, cseppet sem egészségesnek nevezhető ételek borítják fel. A mozgásszegény életmód, mindezt még fokozza.

A fizikai problémákon túl, számos lelki megmérettetéssel is szembe kell néznünk. Hosszú időn keresztül egy kicsi zárt fülkében, egyedül, távol szeretteinktől, bizony megviseli az embert. A zenehallgatáson kívül nem sok szórakozási lehetőség áll fenn, ez az elszigetelt életmód, az arra fogékony személyeknél depressziót és más mentális betegséget okozhat.

Ez a beszűkült élettér, a korábban megszokott kényelemhez képest jóval alulmarad. A munkahely, gyakorlatilag az otthonunk is egyben, ahol alszunk, eszünk, tisztálkodunk. Tusolásra csak a kamionos parkolókban van lehetőség, ami olykor nem túl higiénikus. Az alvás minősége is hagy kivetnivalót maga után, hiszen a szűkös hálófülke, nem ideális a pihentető alvásra.

A munkavégzésről még nem is beszéltünk!

A megadott címek időnként nem pontosak, más nyelvet beszélő országban nehezebb kommunikálni a rakodási helyet illetően. Eltérő kultúrákban a közlekedési és parkolási szokások elsajátítása is kihívást jelenthet. Könnyen belefuthatunk egy-egy büntetésbe, ami a mi fizetésünket keskenyíti. A kereset, bár első pillantásra kecsegtető, nem minden, hiszen a sofőrködés nem 8 órás munka, hanem a korlátolt életvitel miatt ennél jóval több.

Mindezek ellenére sok területen enyhíthetők a nehézségek, hiszen a mai modern high-tech felszerelésekkel ellátott kamionok növelik a komfortérzetet. A kicsi laktérben szinte minden megtalálható a létfenntartáshoz. A kapcsolattartás a kollégákkal enyhíti az egyedüllétet, várakozó időben pedig a család is elérhetővé válik.

Vissza