Az alkoholfogyasztás és a másnaposság kapcsolata

forrás: Kütyü Magazin - 2024. október 1.

Az egész napos munka után, amikor rengeteg időt töltünk képernyők előtt, számtalan eszköz és kütyü között, jóleshet este lazulni egy kicsit a barátokkal, és nem a videójátékok előtt ülni még ilyenkor is.

Ilyenkor könnyen összejön egy görbébb este némi italfogyasztással, azonban könnyen előfordulhat, hogy a másnap reggel nem lesz teljesen zökkenőmentes. Nézzük, mi minden befolyásolhatja ezt!

Tényezők, amelyek hatással lehetnek a másnapi teljesítményünkre

Ha úgy döntünk, hogy este kirúgunk a hámból, jobban tesszük, ha felkészülünk a következményeire – jelen esetben a másnaposság tüneteire. Azonban az teljesen eltérő és egyéntől függő, hogy milyen mértékben húzódik el a rosszullét. Vannak azonban olyan tényezők is, amelyek nem egyénfüggők.

Ilyen például az, hogy milyen és mennyi ételt ettünk alkoholfogyasztás előtt. Sőt, az is, hogy mennyivel korábban történt ez. De ugyanígy szerepet játszhat az is, hogy az alkohol bevitele közben eszünk-e, és ha igen, mit. 

Nagyon sokat számít az ivás módja is. Ha gyorsan, egyiket a másik után legurítva iszunk, az kedvezőtlenebb, mintha szépen, lassan, kulturáltan fogyasztanánk az italt. 

Természetesen a mennyiség is fontos tényező. Egészen pontosan az, hogy milyen töménységű alkoholból mennyit iszunk egy alkalom során. Ehhez társul még a hidratálás kérdése is, fontos ugyanis, hogy gondoskodjunk a víz megfelelő pótlásáról. 

Láthatjuk, hogy nagyon sok dolog hat arra, hogy másnap hogyan érezzük magunkat. Még a fáradtság is közrejátszhat vagy az, hogy milyen a környezetünk hőmérséklete, amikor alkoholt iszunk. Azt meg talán már említeni sem kéne, hogy milyen hatással lehet ránk az, ha a különböző típusú italokat keverjük. 

Létezik alkoholfogyasztás másnaposság nélkül?

Ezt így kereken nem jelenthetjük ki. Azt azonban igen, hogy mára nagyon alapos tudásra tettünk szert azzal kapcsolatban, hogy mi történik a szervezetben, amikor alkoholtartalmú italt iszunk. Ha tudjuk, mi történik, akkor pedig tehetünk is ellene, amivel csökkenthetőek lesznek a tünetek. 

Testünk alapvetően csak kevés alkohol lebontására alkalmas, a nagyobb mennyiség sok időt vesz igénybe. A lebontási folyamat során keletkező acetaldehid pedig egy mérgező alkoholmaradvány, ez a felelős a másnap érzett rosszullétért is. 

Mit tehetünk a másnaposság elkerülése érdekében?

Elsődlegesen vegyük figyelembe a fent részletezett tényezőket, amelyek befolyásolhatják, hogyan hat majd ránk az alkohol.

Ezenkívül gondolkodjunk mindig előre, és szerezzük be a megfelelő cisztein tartalmú étrend-kiegészítőt! Szervezetünknek több ciszteinre van szüksége ahhoz, hogy megbirkózzon az alkohol lebontásának feladatával. Ma már elérhető több olyan étrend-kiegészítő, amelyek alkalmasak arra, hogy pótoljuk a szükséges ciszteint. Így támogatjuk szervezetünket.

Ne feledkezzünk meg róla, hogy mindennek az alapja a mértékletes és felelős italfogyasztás.

Vissza