Mit egyen az, akinek aranyere van?
Az étkezési szokások megváltoztatásával meg lehet előzni a bajt: ehhez hoztunk pár ötletet. Ha pedig a tünetek már megjelentek, akkor mindenképp célszerű proktológushoz fordulni: a székesfehérvári Dr. Bánfalvi Aranyér Központ rendelőjében nyugodt körülmények között zajlik a kivizsgálás, itt egyénre szabott módon gyógyítják a pácienseket.
Ételek, amelyeket célszerű kerülni
Az aranyeresség egyik legfőbb oka a helytelen táplálkozás, amelynek következtében a gyomor túlterhelődhet, esetleg hasmenés vagy épp székrekedés is létrejöhet. Mindkét esetben számolhatunk a kellemetlen következményekkel: fájdalmas székletürítés, esetleg véres széklet.
Célszerű tehát odafigyelni arra, milyen ételeket fogyasztunk nap mint nap. Az ultrafeldolgozott ételek, zacskós levesek, amelyek tele vannak ízfokozókkal, egyáltalán nem jók. Érdemes kerülni a gyorséttermi finomságokat is – mint amilyen egy csípős hamburger vagy a túlfűszerezett grillcsirke.
A fehér kenyér, az édes péksütemény szintén nem túl szerencsés választás. Bizonyos gabonákból készült termékeket nehezebben emészt meg a gyomor, mindez puffadáshoz, székrekedéshez vezethet.
A tejtermékektől alapvetően nem kell tartani, azonban ha már megjelentek a tünetek, akkor célszerű kerülni a túlzott tejfogyasztást. A joghurt és a kefir segíti az emésztést, de ha aranyerünk van, akkor a hasi görcsök elkerülése érdekében válasszunk mást.
Természetesen tiltólistás az alkohol, a kávé, valamint a cukrozott, szénsavas üdítőitalok is. Fogyasszunk a betegség idején gyógyteákat és sok-sok tiszta vizet – ez utóbbi a megelőzést is szolgálja.
Mit együnk?
Most nézzük meg, mi az, amit érdemes enni! Amennyiben az itt felsoroltak közül választunk, azzal sokat tehetünk az egészségünk érdekében, és a kellemetlen tünetek megjelenését is csökkenthetjük.
A párolt zöldségek, húsok egyaránt jók lehetnek: ma már nagyon sok receptet találunk a neten, akár a telefonunkra is letölthetünk különböző applikációkat ennek kapcsán, és sokféle modern főzőeszköz is létezik.
A zöldségekből finom főzelékeket is készíthetünk, levesbe is tehetjük őket, de köretként is hasznosíthatók. A gyümölcsökből szerezzük be azokat, amelyek az idényhez kapcsolódnak – ősszel az alma és a körte, télen a citrusfélék lesznek jók.
Teljes kiőrlésű gabonákból készült pékárukat is vásárolhatunk a boltban, és persze minden étel jó, ami rostokban gazdag: ez ugyanis segíti az emésztést, megszünteti a székrekedést.
Mit ne tegyünk?
Ne alkalmazzunk rendszeresen hashajtót, mert ez általában irritálhatja a beleket. A széklet lágyítása érdekében inkább rostos ételeket együnk. Ne üljünk sokáig sosem a vécén – ne nyomkodjuk a mobilunkat az illemhelyiségben –, ha nem tudunk üríteni, ne erőlködjünk!
Hasonló jó tanácsokért érdemes ellátogatni a Dr. Bánfalvi Aranyér Központ oldalára, ahol számos írás foglalkozik a témával.