Súlyos biztonsági rések az Apple termékein

Kütyü magazin - 2010. augusztus 8.
Az Apple mobiltelefonjait, táblagépeit és internetezésre alkalmas médialejátszóit érintő biztonsági problémákra figyelmeztettek szerdán a német kormány szakértői.

A Szövetségi Információtechnikai Biztonsági Hivatal (BSI) szerint az amerikai informatikai vállalat népszerű iPhone, iPad és iPod touch készülékei két olyan súlyos biztonsági rést tartalmaznak, amelyekre egyelőre még nem készült hibajavítás.

 "Bizonyos módosított internetes oldalak, PDF-fájlok megnyitásával a számítógépes bűnözők hozzáférhetnek a készülékeken tárolt adatokhoz, beleértve a jelszavakat, leveleket, vagy ha akarják, a telefonbeszélgetéseket is lehallgathatják" - olvasható a BSI közleményében. Ezt a hibát kihasználva a támadók rendszergazdai jogosultságot szerezve teljes mértékben átvehetik a készülék feletti irányítást. A szakemberek azt javasolják, hogy az érintett készülékeken az Apple szoftverfrissítéséig senki se nyisson meg PDF dokumentumokat, és csak a megbízható weboldalakat látogassák.

 Az Apple németországi leányvállalatának szóvivője Georg Albrecht a BSI figyelmeztetésére reagálva mindössze annyit mondott, hogy ismerik a jelentést, és vizsgálják az abban leírtakat. A német szakértők elmondták, hogy a most feltárt biztonsági résre szervezett támadásról egyelőre nincs tudomásuk, azonban várható, hogy a hackerek hamarosan kihasználják az iOS operációs rendszerek hiányosságait.

 Az iPhone-oknál a 3.1.2-től a 4.0.1-es verziókat, iPadeknél a 3.2 és a 3.2.1-es változatot, az iPod touch-ok esetében pedig az iOS operációs rendszerek 3.1.2-es és 4.0 közötti verziói érzékenyek a hibára.
Vissza