Cowon S9, az elválaszthatatlan médiatárs

Kütyü magazin - 2009. szeptember 2.
Már hetek óta nyúzom, az Infopatika jóvoltából nálam vendégeskedő Cowon S9 készüléket, de eddig valahogy nem akaródzott írni is róla. Ezzel a készülékkel fekszem, és kelek, és ezek nem nagy, már-már piárszavak, szó szerint ez történik. Ami az írást illeti, ha írok róla, akkor utána vissza kell vinni a készüléket, és én ezt próbáltam megelőzni a lustaságommal.

Tehát írok róla és már vihetem is vissza. Nem könnyű kenyér a tesztelés sem, mert sokkal nehezebb valamiről lemondani, ha már megtapasztaltam a tudását, mint meg sem kapni azt a készüléket.

Ennyi nyavalygás után vágjunk is bele a készülék bemutatásába, valamint annak ismertetésébe, hogyan is szerepel a mindennapok során. Sajnos nálam a 2GB-os változat járt, ezért esténként csak egy filmet tudtam feltenni rá, de végül is ez nem okozott problémát, mert ha vége volt a filmnek, akkor hallgathattam az FM rádiót, esetleg a kedvenc zenéimet. Tehát ezért volt velem egész éjszaka, mondhatnám velem aludt a kicsike, noha ez nem teljesen igaz, hiszen reggel mindig arra ébredtem, hogy még mindig szól a rádió a fülemben, tehát csak én aludtam ő nem. Persze az elalvás üzemmódot is aktiválhattam volna, és akkor éjszaka pihenhetett volna a készülék, de akkor nem tudtam volna meg ennyit az akkumulátoros üzemidejéről, ami azt kell mondjam a specifikációban meghirdetett üzemidőtől (max. 40 óra (zene) vagy 8 óra (videó)) nem tér el. Valóban sokáig szolgál egy töltéssel.

Cowon S9 műszaki jellemzők:

Kijelző Kijelző 8.4cm-es AMOLED érintőkijelző, 16 millió színnel, 480x272 képpontos felbontással
Funkció Kapacitív érintésérzékeny kijelző
Audió Csatorna Sztereó
Frekvenciaátvitel 20Hz ~ 20KHz
Max. kimeneti teljesítmény Sztereó, 29 mW csatornánként (16 Ohm fülhallgató)
Jel/zaj viszony 95dB
Energiaellátás Akkumulátor Beépített lithium-polimer akkumulátor
Töltés USB: Kb. 5 óra (5V/500mA vagy magasabb)
Opcionális USB töltő: Kb. 3 óra (5V/1A vagy magasabb)
Memória Szilárdtest memória 8GB/16GB FAT32 fájlrendszer
USB csatlakozó USB eszköz USB 2.0 High Speed
Bluetooth Verzió Bluetooth ver 2.0 + EDR
Profil A2DP, AVRCP
FM rádió Frekvenciasáv 87.5MHz ~ 108 MHz (KR, US, EU), 76~108 (JP)
TV kimenet Videó Kompozit
Audió Sztereó
TV szabvány PAL, NTSC
Gombok Bekapcsoló gomb + gombzár, FF, REW, VOL+, VOL-, Lejátszás
Általános Méret 57 (sz) x 105.8 (m) x 12.7 (v) mm
Súly 77g (akkumulátorral együtt)
Működési hőmérséklet 0°C ~ 40°C
G-szenzor Automatikus elforgatás funkció támogatása
Rendszerkövetelmények CPU Pentium III 500 MHz vagy jobb
OS Windows Vista/XP/2000/ME
MAC OS 10.X/ Linux v2.4 vagy jobb (csak adatátvitel támogatása)
USB csatlakozó Nagy sebességű USB 2.0 ajánlott

Természetesen egy MP4 lejátszó esetében nem csak az üzemidő fontos tényező, hanem a személyre szabhatóság mértéke is fontos lehet. Ebben sincs hiba, hiszen nagyon sok beállítást állítgathatunk magunk is, hogy csak kiemeljek néhányat, saját háttérképet rajzolhatunk, vagy tölthetünk fel, és akár az USB csatlakozás módját is változtathatjuk két beállítás között (MTP, MSC). Megmondom őszintén, én nem nagyon bajlódtam evvel, feltettem a zenéket, és a filmet és használtam a kütyüt. Meg kell említenem azonban, hogy ennyire tűéles és akadás mentes képet még nem láttam. Természetesen ez a AMOLED kijelzőnek, és az erős CPU-nak köszönhető. Nem lehet zavarba hozni a készüléket a forgatással sem, hiszen a film ekkor is akadás mentesen fut. Tényleg élmény nézni.



A lezáró gomb is jó szolgálatot tehet, ha már megszoktuk a használatát, hiszen így egy mozdulattal érzéketlenné tehetjük mind a kijelzőt, mind a gombokat, tehát zsebre vágva is kényelmesen használhatjuk, és azt se felejtsük el, hogy a készülék kijelzője karcolódás mentes, tehát ha éppen a kulcsos zsebünkbe tettük, akkor sem kell félteni őkelmét.



Természetesen vannak általam hiányosságnak vélt tulajdonságai is, mert én például nem tudtam megbarátkozni a gombokkal, valamint a RESET nyílás is rossz helyre került, esetleg a mérete lehetne más. Előbbi használata tanulható, utóbbinál vigyázni kell, nehogy a mikrofont nyomogassuk a reset helyett, noha nem igazán van rá szükség, hiszen lefagyást magam nem tapasztaltam, hiszen a Flash alapú felhasználói felület kényelmesen, és megbízhatóan használható.



























Összességében azonban egy igazán kezes lejátszót kapunk a pénzünkért, bár én mindenképpen az elérhető legnagyobb memória kapacitású készülék mellett voksolnék, lévén nem bővíthető a készülék. Abban is biztosak lehetünk, hogy egy jó minőségű, és rengeteg beállítási lehetőséggel ellátott készülék kerül a birtokunkba, melyet ha alap beállításokkal is használunk, nem csalódunk majd.

Infopatika

Vissza