Testközelben: HTC Touch HD és Touch Viva II.

Kütyü magazin - 2009. március 26.
Szerkesztőségünkbe érkezett a HTC két készüléke, a Tuch HD és A Touch Viva. Gondoltunk egy merészet és összehasonlítottuk őket. Előbb a külső tulajdonságokat néztük, most eljött az idő, hogy szétnézzünk belül is. Mivel az operációs rendszerük megegyezik (WM 6.1), gyakorlatilag ugyanazt látjuk, csak a felbontás más! Ja, és még egy azonosság: az iGO8 egyik készüléken sem fut!

A most következő írást nem nevezném tesztnek, inkább testközelbe hozza a készülékeket. Így többet tudhatunk meg róluk, talán az is kiderül jobb-e a drágább, vagy az igényeinknek megfelel az olcsóbb is? Azért vásárlás előtt ne legyünk restek, nézzük/tapogassuk meg őket élőben is!




Nézzük először a Viva-t:



A készülék formája nem nagyon kritizálható, csakúgy mint az anyaghasználat sem. Igaz fényes műanyagból van, de az olcsóbb kategóriában megbocsátható. Gombokat nem nagyon találunk a készüléken, a kezelés jórészt a képernyő tapogatásával történik. Az operációs rendszer Windows Mobile 6.1, Touch FLO felülettel ellátva. Nagyon jól eltalálták a felületet, kár, hogy két kattintás után már a megszokott (megunt) Windows felület fogad...














A készülék web böngészője hál' istennek nem IE, hanem Opera! Nagyon jól kezelhető, főleg tapizva! Azért az bosszantó, hogy nem lehet fektetett módban használni, vagy csak én nem találtam? A készüléket felkészítették a YouTube videók böngészésére is, ezért jó pont jár a gyártónak.






A készülék processzora még mindig OMAP, valahogy nem tud kikopni a gyártó kínálatából. Ettől függetlenül nem tűnik lassúnak, bár egy film lejátszása azért megizzasztja... Igaz a TouchFLO néha megakad, de tapasztalataim szerint nem többször mint a Touch HD esetében! A HTC Touch Viva nem kapott belső GPS vevőt, ettől függetlenül evidens volt számomra, hogy megbirkózik az iGO8-al. Nos nem így történt! Feltelepíteni még sikerült, de semmi pénzért nem volt hajlandó elindulni. Kár érte, mert biztos sokan használnák külső vevővel, de kénytelenek lesznek másik navigációs szoftvert választani.











A végére illik némi összegzést adni a készülékről. Ha érzelmi oldalról közelítek a készülékhez, nehéz letagadni, hogy igen szerethető készülék. Nagyon jól kézbe illik, a kijelző jól kezelhető a ceruzával és nélküle is. Igaz, aki billentyűzethez szokott, annak kell némi idő a szövegbevitel elsajátításához, de ha kialakult a szerelem, akkor nem lehet gond. Az operációs rendszer, leszámítva a TouchFLO felületet, igen elavult, időszerű lenne a teljes megújulás. Telefonként nem éreztem semmi kivetnivalót, bár egy hét alatt nem merül fel minden probléma, az jól jött, hogy van hívás fogadás és elutasítás gomb. Nekem végig az volt a benyomásom, hogy "nyári" telefonnak kiváló: pici, könnyű és nagyon kézbe illik.


1. Húzza ki az érintőceruzát.
2. Vegye le a készülék hátlapját.
3. Használja az érintőceruza hegyét, hogy megnyomja a készülék hátuljának tetején található piros ÚJRAINDÍTÁS gombot.
A készülék újraindul, és megjeleníti a HOME képernyőt.


1. Távolítsa el a hátlapot, majd húzza ki az érintőceruzát.
2. A bekapcsolt készüléken nyomja le és tartsa nyomva a HÍVÁS/KÜLDÉS és a VÉGE gombokat, majd nyomja meg az ÚJRAINDÍTÁS gombot az érintőceruzával.
3. Engedje el az ÚJRAINDÍTÁS gombot, de nyomja tovább a HÍVÁS/KÜLDÉS és a VÉGE gombokat, amíg a következő üzenet nem jelenik meg a képernyőn:

Ezzel a művelettel minden személyes adatot töröl, és minden beállítást gyári alapértékre állít vissza. A gyári alapértékek visszaállításához nyomja meg a Küldés gombot, a megszakításhoz pedig bármely másikat.

4. Engedje el a HÍVÁS/KÜLDÉS és a VÉGE gombokat, majd nyomja meg a HÍVÁS/KÜLDÉS gombot a hardveres újraindítás elvégzéséhez, vagy nyomjon meg bármilyen másik gombot az újraindítás visszavonásához.


A háttértároló törlésével is vissza lehet állítani a készülék gyári alapbeállítását.
1. A Kezdőképernyőn csúsztassa az ujját a Beállítások fülre, majd érintse meg az Minden beállítás elemet.
2. A Rendszer fülön érintse meg a Háttértároló törlése elemet.
3. Írja be az "1234" kódot, majd kattintson az Igen gombra.

Vissza