A legújabb kütyü kell! De miért?

Kütyü magazin - 2009. január 19.
A fanatikus kütyümániásoktól elnézést kérek a következő elmélkedésért, de ha belegondolnak van benne igazság!
Rohanó világunkban egyre gyorsabban érkeznek az újdonságok, még az előző csodát sem tudjuk megunni, már itt is a következő. Gondoljuk át miért érdemes, vagy nem érdemes megvenni a legújabb készülékeket.

Napjainkban csak úgy ömlenek az új készülékek, nehéz a választás. Ha megvettük legújabb kedvencünket, bennünk bujkál a kétely, jól választottunk-e? Ezt az érzést csak erősítik a gyártók, hiszen dömping szerűen jönnek a készülékek és ha bírtuk volna cérnával, már az újabb lenne birtokunkban. Ebből adódik, hogy manapság egy max. egy hónapig lehetünk "menők" mert utána már csak előző modellnek hívják masinánkat.

Közkeletű tévedések a PDA-k világában
Persze tudom én, hogy erről álmodtunk 10 éve, de most szeretnénk felkelni!
A kütyük megjelenésének kezdetén, többnyire felhasználói (vásárlói) igények szabták meg a készülékek tudását, ezért is telt el több hónap a megjelenések közt, hiszen időbe telt felmérni a készülékek sikerét. Manapság mindez megfordult, a gyártók és szolgáltatók diktálnak. Teletömik mindenféle alkalmazással a készüléket, amit sokan nem is használnak, cserébe az árak a fellegekbe szöknek.

HARD RESET, semmi nem működik a PDA-n
Apropó használat. Az idők során olyan bonyolult lett a készülékek használata, hogy sokakat ez riaszt meg, így ki sem használják készülékük képességeit. Ami még ennél is rosszabb, idegenkednek a kütyük használatától! Ne felejtsük el, hogy a drága készülékek vásárlói rétege nem a tizenévesek köréből kerül ki, nekik nincs annyi pénzük, hogy megvegyék azokat. A negyven és a fölötti korosztály, egy-két kütyümániástól eltekintve, gyerekkorában még videó magnót sem látott, a TV adás meg még fekete fehér volt! Ők nem akarnak új dolgokat megtanulni, csak használni szeretnék. Nincs idejük órákat tölteni a készülék megtanulásával!

Telefonkönyv mentések, egyszerűen
Az sem egyszerű, hogy megunt készülékünket lecserélve, telefonkönyvünket, üzeneteinket továbbvigyük. Sokaknak ez is lehetetlen feladatnak tűnik! Van is igazság ebben, mert a gyártókat egyáltalán nem érdekli mi van akkor ha pl. egy Motorola készüléket cserélünk egy Symbian operációs rendszerű készülékre. Milyen módon visszük tovább adatainkat? Sajnos sokszor még akkor is probléma, ha ugyanazon gyártó készülékei közt szeretnénk az adatátvitelt elvégezni...

PDA, PNA, MID és a többiek
Végezetül még egy bosszantó probléma, amiért nehéz elszánnunk magunkat a cserére. Az új készülékek roppant okosak, csakhogy a gyors piacra kerülés miatt, szoftvereik nem stabilak igazán, több felhasználás során megfigyelhető problémát találunk. Ezt - jó esetben - a gyártók hamar érzékelik, és akár interneten keresztül frissíthetjük a készülék szoftverét. Ilyenkor persze jön az adatmentés, majd a visszatöltés, ami már megint csak nyűg!

Folytatom...

Kapcsolódó cikkek:
Vissza