Mentol, avagy hol kötöttem ki

Kütyü magazin - 2008. december 3.
Az előző Eee PC-s linux cikk annyira kíváncsivá tett, hogy reményeim szerint a Jézuska nekem is hoz egy ilyen mini PC-t, természetesen Linuxal! Ígérem kipróbálok rajta mindent, amit Geréb Róbert ajánlott, aki nem állt meg, tovább folytatta a kisértletezést! Következzen a Mentol, ami nem cukorka, de akkor mi a fene...?

Ezelőtti cikkem írása után történt egy kis változás netbook-om háza táján. Éppen böngészgettem a különböző Ubuntu változatok listáját, amikor ráakadtam egy érdekes disztróra. A neve Linux Mint. Már a hozzátartozó rövid leírás is azt harsogta, hogy a legelegánsabb linux. Mivel az egyik kedvenc időtöltésem a munkaasztal szépítgetése, gondoltam, megkukkantom a
weboldalt. A főoldalon felbukkanó képek önmagukért beszéltek. Tényleg gyönyörűnek tűnt, de nem hagytam magamat becsapni az első benyomástól. Gyorsan letöltöttem torrenttel (kb. 40 perc) majd virtuális gépen kipróbáltam, tényleg annyira elegáns-e, mint ahogy azt mondják. Már a splash is sokkal megnyerőbb minden eddiginél.

 

Splash-képernyő

Mint megtudtam, a Mint különböző disztróinak női nevük van. Ez már nagyot dobott a szimpátián.  Ezek a nevek, követve az Ubuntu-s filozófiát, növekvő betűrendben vannak hozzárendelve a verziókhoz. A Dapperestől az Intrepid-ig volt már Ada (Dapper), Barbara, Bea, Bianca (mindhárom Edgy), Cassandra, Celena (Feisty), Daryna (Gutsy), Elyssa (Hardy) és a legfrissebb a Felicia (Intrepid). Az utóbbi állítólag fejlesztés alatt áll, de nem rettentem meg attól, hogy ezt használjam.
Gyorsan telepítettem a kicsi készülékemre. Ez sem ismerte az EEE speciális meghajtóit, de az előző cikk leírása szerint működésre lehet bírni minden eszközt. Mivel már az előző Ubuntu eee-ből is kivettem az UME-launcher nevezetű programindítót (tudom, hogy velem van a baj, de idegesített), itt sem hiányzott. Telepítettem a gyakran használt programjaimat majd ezek ikonjait kihelyeztem az asztalra. Amúgy a Mint rendelkezik egy módosított menüvel is, ami egy kicsit Windows-os, de akinek nem tetszik, berakhatja a standard Gnome-menüt is.



Mint menü

Megnyitottam a Nautilus fáljkezelőt és felnagyítottam az ikonokat 150%-ra (Szerkesztés->Beállítások->Ikonnézet alapbeállításai). Ettől már sokkal netbookosabb lett a munkaasztal.



Az asztal nagyított ikonokkal

Az alapból kiválasztható témák is gyönyörűek, de természetesen telepíthetünk rá tetszés szerint. Az asztali effekteknél pluszba betették a könnyen testre szabható egyszerű compiz beállítás kezelőt.

Negatívumként eddig a Szoftverforrások beállító programját tudnám emlegetni, ez ugyanis szerintem elég primitív.

Összességében már jó pár napja, hogy Linux Mint fut a kicsi EEE-n, de nagyon meg vagyok elégedve. Esetleges későbbi tapasztalatokról majd még beszámolok, de eddig csak jót tudok mondani a legmentolosabb linuxról. Megvan minden jó tulajdonsága, ami az Ubuntut jellemzi és pluszba kapunk egy pár előnyös és jól átgondolt változtatást.

Mindezek miatt főleg kezdő Linuxosoknak ajánlom, de a tapasztaltabbak is találnak benne szemezgetnivalót.


Letöltés: http://www.linuxmint.com/download.php

Folytatom...

Geréb Róbert írása, teljes terjedelmében megtalálható a blogján!
Kapcsolódó cikkek:
Vissza