Megjött az EEE-m!

Kütyü magazin - 2008. december 1.
Tegnap kaptam egy kulturált hangvételű levelet, amiben finoman kifejti a levélíró, hogy igen felbosszantottam egyik cikkemmel. Az ominózus cikk: Asus EeePC 701 és az XP. Leírja, hogy jó lenne ha jobban összebarátkoznék a linuxal, mert megérdemli. Ezek után felvettük a kapcsolatot és kiderült, jobban ért hozzá mint én, és egy blogot indított a témában.

Megegyeztünk, hogy cikksorozatot indítunk, hogy más is bővebb ismeretet szerezhessen a témában. Íme az első cikk:

Két hete szerdán megérkezett az Asus EEEpc 900HA típusú netbook-om. Nem bírtam ki hazáig, ezért befutottunk a barátnőmék közeli könyvesboltjába, hogy nekiugorjak, mint hülyegyerek a karácsonyi ajándéknak. Nevetés Már eleve a doboz is kicsi, de ami benne volt, az még jobban meglepett, annak ellenére, hogy milliónyi YouTube videót megnéztem a kicsomagolásról… Az egész netbook nagyjából akkora, mint egy A5-ös füzet(170×225x34 mm). Kicsit féltem, hogyha kinyitom, még jobban meglep a kis méret, de nem! Kellemesen csalódtam… A 8,9″ képernyő pont megfelelő és eléggé nagy is. A gombok hihetetlenül kellemes tapintásúak, megfelelő méretűek. Kevés idő kellett csak hozzá, hogy megszokjam a kezelésüket. Gyorsan beindítottam. A bootolás nem tartott többet néhány tíz másodpercnél. Következett a felhasználó létrehozása, majd belépés az asztalra. A módosított Xandros linux felülete teljesen tükrözi az EEE marketingfilozófiáját: egyszerű, letisztult, jól rendszerezett programkészlet, azonnal használható. Kevés nézelődés után összecsomagoltam és indultam haza. Az átvételtől számítva egy óra múlva már formáztam a rendszert, mert jöhetett az Ubuntu telepítése:

Elolvastam az EEE-hez mellékelt leírást(ezt ajánlom mindenkinek) és kiderült, hogy BIOS-ban "disbled"-re kell állítani a Boot Booster-t, ami azért felelős, hogy gyorsabban induljon a rendszerünk, kihagyva egy pár diagnózist a gép indulásakor. Természtesen letöltöttem jópár képfájlt az ezelőtti cikkekben említett eeebuntu és ubuntu eee oldalról. Az otthoni pc-m segítségével készítettem boot-olható USB-t az eeebuntu-val, mert ennek a kezelőfelülete jobban tetszett elsőre. Elindítottam a gépet. Indulásakor rá kell könyökölni az ESC billentyűre, hogy kiválaszthassuk, miről boot-oljunk. Itt rábökünk az USB-re és indul is. Csakhogy jött az első probléma… Egy laza kicsi BusyBox-on kívül nem kaptam semmit. Utánanéztem a neten és láss csodát, rengetegen panaszkodtak erre, de egyik fórumon megtaláltam a megoldást. Le kell tölteni az UNebootin nevű programot és annak segítségével kell elkészíteni a boot USB-t. A program kezelése egyszerű és könnyen lehet vele bánni Windows-os és Linux-os környezetben is. Kiválasztjuk a képfájlunkat, a megfelelő USB-t, amire telepítjük azt és kész. Kb öt perc alatt kész is van.

Ezt behelyezve már nem volt gond. Elindítottam a telepítést és kb 25 perc múlva már eeebuntu futott a kicsi EEE-n. Tényleg gyönyörű a kezelőfelület:



A probléma csak az volt, hogy nem indult a WiFi. Újra fórumokba vetettem magamat és eléggé nagy csalódás ért, hogy agyon kell konfigurálni a rendszert ahhoz, hogy életrekeltsük a vezeték nélküli hálózatunkat. Ekkor váltottam Ubuntu eee-re.

Ugyanúgy elkészítettem UNebootin-al az USB-t és telepítettem. Kicsit féltem, hogy ezzel is ugyanolyan problémák lesznek, de a telepítés befejeztével minden tökéletesen működött. És így utólag nézve egyáltalán nem csúnyább a kezelőfelülete, mint az előző változatnak:



Itt is ugyanúgy megtalálható  az UME-launcher, ami a könnyebb kezelést hivatott elősegíteni.

A maximus automatikusan teljes képernyőre teszi majdnem minden ablakunkat a jobb képernyőkihasználás érdekében, a window-picker-applet pedig egy átalakított ablakváltó. A go-home-applet megjeleníti az asztalunkat. Alapértelmezetten nagyjából az Ubuntu-tól megszokott programkészletet kapjuk. Nagyon hasznos a gyakran használt programjainkat a kedvencek közé berakni.

A jelenleg letölthető Ubuntu eee Hardy-ra alapszik. Nem bírtam, ki, hogy ne frissítsek Intrepid-re, bár nem nagyon ajánlották. A verziófrissítés után csak a nyelvemet nyújtogattam minden vészmadárnak. Összességében Intrepid alatt átlag 20%-al nőtt a sebesség, kevésbbé fagynak a programok.

Hogy minden driver tökéletesen működjön, a következőket kell tenni:

Először is szerezzünk vezetékes internetet, mert a wireless egyelőre nem fog menni Intrepid alatt :)

Terminálba:

wget http://www.array.org/ubuntu/array-intrepid.list

sudo mv -v array-intrepid.list /etc/apt/sources.list.d/

wget http://www.array.org/ubuntu/array-apt-key.asc

sudo apt-key add array-apt-key.asc

sudo apt-get update

sudo apt-get install linux-eeepc

Miután ez megvan, indítsuk újra a gépet és a boot menüből válasszuk ki az eee végződésű kernelt. Tárááám! És már van is internetünk, megy a mikrofon és a webcam is, amit a Csííz nevű programmal le is teszteelhetünk rögtön.

Egyelőre ennyit, hogy ne legyek túl unalmas Tongue out, de megígérem, egyéb tapasztalataimat is le fogom írni hamarosan (talán egy bejegyzéssorozatban).

Összességében ritka jó vásárt csináltam a kicsi EEE pc-vel. Azóta is nagyon jól működik, stabil a rendszer és rendkívül hasznos kis kütyü. Mindenkinek merem ajánlani!

Folytatom...


Geréb Róbert írása, teljes terjedelmében megtalálható a blogján!
Kapcsolódó cikkek:
Vissza