Tapasztalataim Fujitsu-Siemens Loox T830 telefonommal.

Kütyü magazin - 2008. augusztus 1.
Egyik fórumozó társunk leírását olvasva, kedvet kaptam, hogy vegyek egy Fujitsu Siemens Pocket Loox T830-as készüléket. Nem ajnározta túl, egyszerűen bemutatta, hogyan kell használni (programok telepítése) és ő mire használja. Az is fontos szempont, hogy az ára használtan, a megfizethető kategóriába tartozik, és sokan lelhetik örömüket (PDA, GSM, GPS) az okos bár "bumfordi" készülékben.

Sziasztok! 2008 áprilisában vettem magamnak én is egy ilyen t830-ast. Használtként vettem 40.000.- forintért. Nem volt könnyű eset, de úgy néz ki sikerült betörnöm, és egy nagyon jól használható kütyürét sikerült összehoznom. Ezért most megosztom veletek: Természetesen ez az én utam, tehát szubjektív! Természetesen más pda-n is futhatnak az itt bemutatott programok, a T830-on lett viszont tesztelve, 240x240 képernyőn.



Összekötés a számítógéppel:
Activsync program: usb hub-ot ne használj, vagyis közvetlenül kösd össze a telefont a számítógéppel és kapcsold ki a tűzfalat.
Valószínűleg nem akar senki netezni pda-n számítógépen keresztül, ezért a \start\setting\ connections fülön nyisd meg az usb to pc ikont, és vedd ki a pipát. Ekkor lehet, hogy maradhat a tűzfal

Usb host:
Ha szerzel egy kábelt, például innen, akkor pen drive-ot is tudsz hozzákötni a pda-hoz . Én egy 4 Gb-osat próbáltam ki! Lehet, hogy usb winchestert is látna, ha fat32-re van formázva! Sőt állítólag egy csomó mást is.
Ehhez át kell állítani a \start\setting system fülön az usb mode ikonnál az usb host módot.
Ha újraindítod a telefont, akkor visszavált normál üzemmódra. A töltés is csak akkor megy, ha usb client van beállítva.

Programok telepítése:
.cab végződésű esetén feltenni az SD kártyára , majd file kezelőben elindítani.
.exe végű, akkor összekötés számítógéppel, activesync program, és az exe file-t
elindítani a számítógépen.

Rom frissítés:
Ha te csinálod, akkor tedd be a bölcsőbe, legyen feltöltve, add rá a töltést, és így kapcsold össze a számítógéppel. A telefon töltöttségét is figyeli az upgrade.
Vagy vidd be a szervizbe,és ott ráteszik.
A legújabb rommal, /bár ez is régi/, működik az mms is, és gyorsan kapcsol a telefon is.

A legutolsó Rom verziószáma:
OS Version Microsoft Pocket Pc
Version 5.1.195
Rom Revision P22452-P919-V812
Rom date 2006-12-20



Itt tudod ellenőrizni: start\setting\System informations versions
Wm6 op rendszer nem tudom, hogy megy e rajta rendesen! Én nem hiányolom.
Persze vannak próbálkozások, de a telefont azért el lehet rontani kalapács nélkül is.
Hivatalosan maximum 2 gb sd kártya jó bele. Mégis csak elmegy benne 4gb sd kártya is! Vigyázat! Csak sima sd kártya jó bele, Hc sorozatú nem! Nálam egy Transcend gyártmányú dolgozik. Most még itt kapható: /2008 07 15-i infó/ www.digitstore.net.

Magyarítás:sunnysoft cég készített egy magyarítást, de szerintem, visszafogja a sebességet.
*******************************************************************
Mentés!!!!!!!!!!!!!!! Mentés!!!!!!!!!!!!!!! Mentés!!!!!!!!!!!!!!!

Telefonon van egy gyári mentő program: start\programs\FSC backup. Ezzel lehet a komplett operációs rendszert menteni az SD kártyára. Ez kevés: ezen kívül a SD kártyáról is készítsetek mentést!
Ez a program a hardver reset után is megmarad a gépen, mivel az alaprendszer része.
Tehát: először FSC backup, kártya kivétele, be egy SD kártyaolvasóba, majd kártya teljes tartalmának mentése. / amin rajta van, természetesen az FSC backup mentése is/
Ha gáz van, és valami elállítódik, akkor SD kártyára visszatöltés, kártya be telefonba, hardver vagy szoftver reset, és az említett FSC backup restore menüpontjával visszatölteni mindent. És az SD kártyára telepített programok is egyből működni fognak. Természetesen vissza kell tölteni majd saját dolgokat is.
Kicsit olyan, mint a nagyszámítógépen, egy komplett partíció mentése, gáz esetén nem kell az egész Windows-t és használatban lévő programokat egyenként visszatelepíteni.

Gps: Én rendszeresen használom Budapesten is, jól végzi a dolgát, ritkán veszíti el a műholdakat. Viszont észrevettem eddig kétszer, ha nagy meleg van, süti erősen a nap, akkor sokkal nehezebben találja a műholdakat. Egyéb panaszom nem volt rá.

Szerviz: Még nem voltam, de: minden készülékre 2, azaz kettő év garancia van. Azt a tájékoztatást kaptam telefonon, ha nincs meg a garancialevél és számla, akkor is, mert a gyári szám alapján dolgoznak!! Ha valami nem működik, akkor be kell vinni szervizbe. Gps-nek normál körülmények között 1-2 perc múlva el kell indulnia szabad területen. Egyéb dolgokban is szívesen segítenek, a szervizvezetőnek is ilyen mobilja van.
A hivatalos honlapon vannak a szervizek.

Folytatás: Telepítés illetve programok, amiket használok

Kapcsolódó cikkek:

Vissza