Vettem egy Asus Eee PC-t!

Kütyü magazin - 2008. június 17.
Megjelenésének hírére felkaptam a fejem, majd telt múlt az idő, kis hazánkban csak nem forgalmazták. Manapság (végre) mindenhol kapható, jószerivel két zsömle társaságában megvásárolható a bevásárlóközpontokban. Koránt sem olyan olcsó, mint az előzetes hírekben ígérték, de arra a feladatra amire én szánom (internet, e-mail, szöveg szerkesztés), tökéletesen megfelel.

Kicsomagolás közben elfogott az elégedettség, végre magaménak tudhatom! Természetesen rögtön bekapcsoltam, kíváncsi voltam, milyen a kezelői felület, hiszen a Linuxos változatot vásároltam. Azt kell, hogy mondjam, igen "hülyebiztosra" sikerült. A menü jól felépített, érthető, használható és magyar nyelvű. Némi ismerkedés után kikapcsoltam és töltőre raktam 12 órára.



A kezelői felületet Tab-okra bontották...


    *  Processzor:      Intel Celeron M Ultra Low Voltage 900MHz (512 Kb Cache, 400MHz)
    *  Chipkészlet:      Mobile Intel 910GML Express Chipset
    *  Memória:      512 MB DDR II 533MHz (1 x 512)
    *  Merevlemez:      4 GB SSD (Solid State Disk)
    *  Kijelző:      7'' WSVGA TFT (800 x 480)
    *  Audió:      Intel High Definition audio 24 bit
    *  Billentyűzet:      QWERTY Key Pad
    *  LAN:      10/100 Mb/s LAN
    *  WLAN:      WLAN 802.11 b/g (54 Mb/s)
    *  Kártyaolvasó:      SD Card reader
    *  USB:      USB 2.0 (3)
    *  Kamera:      0.3MP
    *  Operációs rendszer: Linux
    *  Akkumulátor:      4 cells (Lithium-ion)
    *  Súly:      0.92 Kg
    *  Méret:      22.5 x 16.4 x 2.15/3.5 cm




...mindenki számára érthető...



...csoportosításban.

Azt érdemes már az elején tisztázni, nem teljes körű használatra tervezték, viszont internetezni, levelezni és egyéb alapfeladatokra kiválóan alkalmas. Véleményem szerint ezekben a szempontokban magasan veri a PDA-k népes táborát! A kijelző kicsi ugyan, de fényévekkel jobb, nagyobb, mint egy PDA esetén, így az internetezés élménye is nagyobb, még Internet Exlorer használatakor is.



Még játékra is alkalmas!



Itt lehet frissíteni és törölni a szoftvereket.



Támogatói oldal :-)

Bekapcsoláskor egy végtelenül egyszerű és logikus kezelői felület fogad. A felső sorban választhatunk, melyik területbe akarunk belépni, utána csak a megfelelő ikonra kell kattintani. Első körben kapcsolódtam az internetre Wi-Fi segítségével, ami 2 perc alatt megvolt. A böngésző Mozilla Firefox, sokan ismerik és szeretik. Lehetőségünk van importálni a kedvenceinket, így nem kell újra mentegetni őket. Nem tudom mi az oka, de bizonyos oldalak, főleg a fórumok, hiányosan jelennek meg. A probléma az, hogy a hozzászólás ablak alján nem, vagy csak alig észrevehetően jelennek meg az KÜLDÉS és a ELŐNÉZET gombok, feliratok. Egy jobb klikk segítségével, új ablakban megnyitva a hozzászólás panelt, már minden látszik, de hosszútávon bosszantó a probléma!



Nem tudok hozzászólni :-( !



A magyarítás még nem tökéletes!



Windows-os szemnek is ismerős file kezelő!

Új kedvencünk Magyar nyelvű, bár még küszködik némi kihívással. Néhány esetben kimaradnak betűk, de bosszúság helyet mosolyt csalnak az arcokra. Ennél jóval nagyobb gond, hogy több alkalmazás egy idejű futtatása komoly gondot okoz a készüléknek. Ilyenkor mintha lefagyna, és egy-két alkalmazás "kilövése" bírja további munkára. Persze az is lehet, hogy olyan, mint a férfiak, akik egyszerre csak egy dologra tudnak figyelni...



Keressünk frissítést.



Nem túl "acélos" a tárterület...

A legnagyobb probléma az akkumulátor üzemidejénél tapasztalható! Gyári adatok szerint 3 azaz három órát ki kéne bírnia, ami amúgy sem túl sok, ezzel szemben, a kijelző fényerejét a minimumra állítva, folyamatos internet kapcsolattal (Wi-Fi), nem bírja még 2 óráig sem! Ez az a pont, aminél érdemes elgondolkodni, hogy az amúgy mobilitásra termett készülék, miért nem kapott erősebb akkumulátort, vagy energia takarékosabb HW-t.



Túl hamar megjelenik  a Telep csaknem lemerült figyelmeztetés!


Kapcsolódó cikkek:
Vissza