MAGYARÍTSUNK..?? IGEN !!!

Kütyü magazin - 2008. június 15.
A PDA magyarítása, vagy ahogy sokan mondják, magyarosítása igen ingoványos talaj. Sokan óvnak tőle, mondván lassítja, esetleg hibás működésbe kergeti a kütyüt, lévén rendszerprogramról van szó. Egy másik érv, mely gyakran elhangzik, hogy azt a néhány szót, kifejezést érdemes angolul megtanulni, mert azért több nem kell a készülékek kezeléséhez, használatához. Nos, kell vagy nem, ezt a kérdést nyitva hagyjuk, inkább útmutatót nyújtunk a magyarítás folyamatához, valamint bemutatjuk magukat az alkalmazásokat is.

Magyar menűrendszer a Hp 214 VGA-s PDA-n …

A (LEng) Language Extender program:

Szabadkézíráshoz: PenReader

A Language Extender nemzeti átalakító program Pocket PC alapú PDA-ra, mobil számítógépekre készült. A Language Extender csomagban megtaláljuk a szükséges meghajtó-programokat a virtuális (képernyőn megjelenő) és a külső (Targus típusú) nemzeti billentyűzethez; a nemzeti területi beállításokat, valamint a felhasználó felületet lokalizáló programot. A csomag segítségével magyarul látjuk a menüket és párbeszédpaneleket, magyarul vihetünk be és szerkeszthetünk szövegeket, a

nyomtatás és az adatok szinkronizálása is ékezethelyesen valósul meg. A csomagban megtaláljuk még a CharMap nevű segédprogramot is.

Más gyári programokkal ellentétben (Pocket Word pocket Excel, stb.) a Language Extender nem a mobil eszköz ROM-jában foglal helyet, ezért teljes újraindítás esetén törlődik. Emiatt javasolom, hogy a Language Extender telepítése után készítsünk biztonsági másolatot valamilyen tárolókártyára. Ha nem áll ilyen a rendelkezésre, akkor az asztali számítógépre, a Microsoft ActiveSync programon keresztül.

A Language Extender elérhető teljes és csökkentett verzióban is. A csökkentett verzióban csak a nemzeti billentyűzetkiosztás található a kiegészítő segédprogramokkal.

A Language Extender próbaváltozata csak a telepítés utáni 15 napon keresztül használható.

A Language Extender telepítését az asztali számítógépről tehetjük meg.

( A telepítés előtt ellenőrizzük, hogy a Microsoft ActiveSync programja már telepítve van a PC-n, és képes a PDA-val kommunikálni. Az ActiveSync program általában a mobil számítógéphez mellékelt gyári CD-n található meg. Az ActiveSync telepítéséről és használatáról annak kézikönyvében olvashatunk.)

Ne telepítsük a Language Extender programot az SD tárolókártyára. A Language Extender programnak a RAM-ban ( Device ) kell lennie!

A Language Extender rendszerprogram, ezért más fejlesztői rendszerprogramokkal nem biztos, hogy együttműködik. Ezért ha már több program is telepítve van a mobil számítógépen, javasolom, hogy a Language Extender telepítése előbb végezzünk el egy teljes újraindítást. A teljes újraindítás után először a Language Extender programot telepítsük. Ne felejtsünk el az adatainkról biztonsági másolat készíteni a teljes újraindítás ( hard reset !) előtt!

 

A telepítés lépései:

  1. Kapcsoljuk össze a PDA-t az asztali számítógéppel. Ha az ActiveSync program nem indul el automatikusan, akkor indítsuk el kézzel.. Amikor a készülékek egymáshoz kapcsolódtak, akkor egy álló zöld ikont kell látni a PC tálcáján. Ha nem látjuk az álló zöld ikont (piros, sárga, szürke, vagy forog) akkor a kapcsolat az asztali gép között (még) nem állt fel. A két eszköz összekapcsolásáról részletes leírást találunk a mobil számítógép felhasználói kézikönyvében.
  2. Az asztali számítógépen indítsuk el a Language Extender telepítőjét. (Helyezzük be a Language Extender CD-t, ha eddig nem tettük volna.) A telepítés általában automatikusan elindul. Az Intel XScale típusú processzorokra a Language Extender program ARM változatát kell telepíteni! A XScale processzorok jelölése általában PXA. Ha a PDA processzorának típusa elér a Language Extender által mutatott processzortípustól, akkor szakítsuk meg a telepítést.
  3. Kövessük a telepítő utasításait a képernyőn. Itt választhatjuk ki, hogy teljes Language Extender verziót (Typical mód), vagy a csökkentettet verziót (Compact mód) akarjuk telepíteni. A csökkentett verzió csak a nemzeti billentyűzetet tartalmazza, a teljes verzió ezen kívül tartalmazza a felhasználói felület lokalizálását is. Az egyéni verzióban (Custom mód) egyedileg állíthatjuk be a telepítendő összetevőket.
  4. A telepítés végén a PDA rendszeren megjelenik egy párbeszédpanel, amely az eszköz újraindítására szólít fel. Ezen a panelen nyomjuk meg az OK gombot, úgy indítsuk el újra a PDA-t. Ha ekkor az automatikus újraindítás nem történik meg, akkor indítsuk újra a gépet kézzel.

Beállítás:

A Language Extender számos paraméterét beállíthatjuk, ha a: > Beállítások (Settings) > Rendszer (System) > LEng Beállítások (LEng Options) ikonra kattintunk a mobil eszközön.

A következő füleken állíthatjuk be a paramétereket:

  • LEng. Be- és kikapcsolhatja a felhasználói felület lokalizálást, vagy a felfüggesztheti Language Extender teljes működését.
  • Külső billentyűzet (External Keyboard). „Targus” típusú külső billentyűzeten használhatjuk a szokásos magyar kiosztást.
  • Repülő ékezetek (Transliteration). A Language Extender lehetővé teszi a Letter Recognizer karakter-felismerőben a magyar ékezetes betűk használatát az ezen a fülön megadott szabályok szerint. Beállíthatjuk, hogy az alapértelmezett (LEng), vagy saját (LEng saját (LEng User defined)) repülőékezet táblát használjon. A kézírás közben az ikonnal tudunk váltani a Language Extender repülőékezetei, és a mobil eszköz beépített repülőékezetei között.
  • Virtuális billentyűzet (Onscreen Keyboard). A magyar nyelvhez a Language Extender biztosítja a magyar billentyűkiosztást.  (Figyeljünk arra, hogy a Language Extender magyar billentyűzetén a 0 számot a Ctrl gomb megnyomása után tudja csak leírni – amelyet nem minden program fogad el.) Alapértelmezésben a képernyőn a kiosztásváltó gomb (a Ctrl mellett) a képen megjelenített kiosztás jelét mutatja.A Következő kiosztás megjelenítése a billentyűzeten (Show next layout name on the switch key) sor kipipálásával a telepített kiosztások sorrendjében a következő kiosztás jele jelenik meg.
  • Megjelenés (Visual Options). Ezen a fülön állíthatjuk be a Language Extender virtuális billentyűzetének megjelenési formáját. A Language Extender néhány beállításának érvénybe lépéséhez újra kell indítania a készüléket. Erről a Language Extender-től minden esetben értesítést kapunk.

Billentyűzetkiosztások:

A Language Extender virtuális billentyűzete bármelyik alkalmazásból elérhető, amelyik a virtuális billentyűzetet támogatja. A beviteli gomb melletti nyilat megnyomva, válasszuk ki a LEng Keyboard sort.

 A beviteli mód gombjának jeléből mindig láthatjuk, hogy éppen melyik beviteli mód az aktív. A Language Extender virtuális billentyűzetében telepített kiosztások között a Ctrl gomb melletti kiosztásváltó gombbal váltogathat.

Területi beállítások:

Ha a Language Extender programot telepítjük, akkor az módosítja a PDA rendszer területi beállításait a telepített nyelvnek megfelelően. Ha a Language Extender programot később eltávolítjuk, vagy teljes újraindítást hajt unk végre, akkor a területi beállítások visszaállnak az eredeti állapotukba.

Biztonsági mód:

A Language Extender beépített „biztonsági mód”-dal rendelkezik. Ez akkor lép életbe, ha a mobil eszközt gyorsan (5-10 másodpercen belül) kétszer újraindítjuk. Ekkor a felhasználói felület lokalizálása megszűnik, és az visszaáll eredeti állapotba. Ekkor a Language Extender csak a memóriában van, és egy következő újraindítás újból lokalizálja-beálítja a magyar  a felhasználói felületet.

További programok:

A CharMap segédprogramot a speciális jelek, szimbólumok bevitelére tervezték. A PDA rendszer

bármelyik programjában használható. A CharMap használatával más nemzeti jeleket, és más írásmód betűit (cirill, görög, kínai, stb.) is beilleszthetjük valamely szövegbe. A CharMap telepítését a Language Extender telepítésekor az egyéni verziónál (Custom mód) tudjuk szabályozni. A CharMap program nem működik a Language Extender nélkül.

 

Láthatjuk, hogy itt már magyarul tud a PDA !!

Eltávolítás:

A Language Extender eltávolításához:

  1. Kattintsunk a következőkre: > Beállítások (Settings) > Rendszer (System) > Programok eltávolítása (Remove applications)
  2. Válasszuk a Paragon Software LEng programot. Kattintsunk az Eltávolítás (Remove) gombra.
  3. A megjelenő párbeszédpanelben válasszuk az Igen (Yes) gombot Language Extender eltávolításához.

Feltelepítettem az rx 5730-as PDA-ra is, láthatjuk a kezdetet, és a MAGYAR változást:

Ha a Language Extender teljes verziója telepítve volt, akkor az eltávolítás után a gépet újra kell indítani. Ezt a Language Extender eltávolító program befejező üzenetét megjelenítő dialógusban az OK gombra kattintással tegyük meg. Az újraindítás után a korábbi rendszerbeállítások visszaállnak és a Language Extender eltávolítása befejeződik.  Ha az automatikus újraindítás nem történik meg, indítsuk újra kézzel a PDA-t.

Figyelem! Ne próbáljunk a Language Extender programhoz tartozó egyes fájlokat, vagy mappákat
törölni. Ezzel a PDA rendszer teljes összeomlását kockáztatjuk. Az eltávolítást csakis a fenti módon
végezzük el.

Szöveg: www.paragon.ru - Leng User Guide - & Játékgyáros, képmentés VITO Screen Capture-rel…

Kapcsolódó cikkek:

Vissza