PDA, PNA, MID és a többiek

Kütyü magazin - 2008. május 24.
Manapság röpködnek a mozaikszavak, sokszor nem is tudjuk mi mit jelent, melyiket érdemes bizonyos célokra megvásárolnunk. Volt már erre vonatkozó írásunk, de azóta újabb készülékek jelentek meg a piacon, további mozaik szavak kerültek a köztudatba. A következő írás segítséget nyújthat az eligazodásban, a teljesség igénye nélkül.


EO Personal Communicator, az első PDA

Nem könnyű a helyzet, annyi készüléket kínálnak, hogy nehéz a választás, nem beszélve az értelmezésről. Pár évvel ezelőtt könnyű dolgunk volt, hiszen igazából csak PDA létezett, abból is alapvetően két típus, a Palm, valamint a Windows operációs rendszert futtató Pocket PC-k. Persze azért így nem teljesen igaz, mert volt más operációs rendszert futtató készülék is (pl. EPOC), de ezek voltak a legelterjedtebbek. Akkoriban csak azok használtak ilyen készüléket, akik kütyü-mániások voltak. Manapság az átlagfelhasználó sem tudja kikerülni, lépten-nyomon találkozik a PDA, PNA, PNP stb. mozaikszavakkal. Vegyük sorra a készülék típusokat, nézzük meg melyik mit jelent, mire való!
 

Asus 696, PDA beépített GPS vevővel

PDA
Personal Digital Assistant: Személyi Digitális Asszisztens.

Az operációs rendszer többnyire Windows és Palm, bár Európában többnyire az előbbi elterjedtebb. Ez többek között annak is köszönhető, hogy a Palm több csatát is vesztett az utóbbi években. Ezek a készülékek frissen telepített operációs rendszerrel kerülnek a boltokba, így személyre szabásukról magunknak kell gondoskodnunk. Természetesen alapfunkciók elérhetők így is, hasonló módon, mint pl. egy frissen telepített WindowsXP esetében. Ha többre vágyunk, lehetőségünk van fizetős vagy ingyenes programokkal gazdagítani készülékünk tudását. Ezek a készülékek alapvetően érintés érzékeny kijelzőt kapnak, néhány funkció billentyűvel kiegészítve. Ebbe a csoportba sorolhatók a GSM modullal ellátott készülékek, amik telefon funkciók ellátására is képesek. Ezek az eszközök gyakran kiegészülnek QWERTY, esetleg numerikus billentyűzettel is.
Remélem eddig követhető…
A technikai fejlődésnek hála, manapság egyre több készülék kap belső GPS vevőt is. A PDA-k esetében érdemes tudnunk, hogy a navigációs szoftver külön költséget jelent majd számunkra! Tehát vásárolhatunk olyan készüléket is, ami PDA, GSM és GPS készülék is egyben, de ezek minden kombinációja előfordul!
Csak akkor vegyünk PDA-t, bármilyen kombinációban, ha legalább alap szintű számítástechnikai ismerettel rendelkezünk, egyébként nem tudjuk kihasználni tudását.
 

HTC Kaiser, PDA-GSM-GPS

SmartPhone/Okostelefonok

Ez a kategória talán a Nokia 9000 kommunikátorral, esetleg az Ericsson R380-as készülékkel ünnepelheti születésnapját. Ezek a készülékek olyan telefonok, amik már többet nyújtanak, mint egyszerűbb társaik. A szövegbevitel nem csak numerikus billentyűzettel történhet, a 9000-es teljes billentyűzettel rendelkezik, ami szétnyitáskor tűnik elő, csakúgy mint belső kijelzője. Az Ericsson lehajtható billentyűzete takarja a kijelző nagyobb részét, ami érintés érzékeny, és ceruza segítségével pötyöghetjük be a szöveget. A helyzetet tovább bonyolította, a Motorola MPX200 megjelenése, ami Windows Mobile operációs rendszert kapott, de kijelzője hagyományos, és csak numerikus billentyűzete van. Ettől kezdve elindult a lavina, megjelentek a Symbian operációs rendszerű készülékek, Nokia 7650, Ericsson P800 stb., amik jóval többet tudnak mint elődeik, és manapság már felveszik a versenyt (ízlés dolga) a Windows operációs rendszerű készülékek bármelyikével, hiszen van már GPS vevővel ellátott társuk is!
 

Motorola MPX200, SmartPhone

PNA/PND
Portable Navigation Assistant: Hordozható Navigációs Asszisztens
Portable Navigation Device: Hordozható Navigációs Eszköz

A PNA alapvetően navigációs célokra fejlesztett készülék, képnézegető és zene lejátszási képességekkel. Operációs rendszere (WinCE) rejtve marad a felhasználó elől. Programok telepítésére nincs mód, felhasználói felülete könnyen kezelhető, nem kell hozzá informatikai végzettség. Manapság, ezek a készülékek aranykorukat élik, egyre szélesebb szolgáltatást nyújtanak. A navigáció mellett nem ritka, hogy filmeket-, zenéket is lejátszhatunk, képeinket nézegethetjük, játszhatunk vagy TV-t nézhetünk segítségükkel. Ezek a képességek először a távol-keleti készülékekben jelentek meg (PND), mára már a nagy navigációs eszközgyártók is szélesítik a szolgáltatás kínálatot. Többnyire előre telepítve kapjuk a navigációs szoftver, csak a térképállomány változó.
Mindazoknak ajánlott akik, csak használni szeretnék az eszközt, nem „bütykölni”!

 
Garmin nuvi 350, PNA

PMP/MP3/MP4
Portable Multimedia Player: Hordozható Multimédia Lejátszó

Először megjelentek az MP3 lejátszók, amik nem, vagy csak nagyon fejletlen kijelzővel rendelkeztek. Az mp3 zenék lejátszásához nem is volt szükség többre. A technika fejlődése és a gyártók közötti verseny hatására, már videó file-ok lejátszása is lehetővé vált, ezért szükség volt a nagyobb kijelzőre. Manapság annyi mindent belepakolnak ezekbe a készülékekbe is, hogy nehéz eldönteni mivel van dolgunk, mert az FM rádió és TV mellett módunk van képeink megtekintésére is. Ha még internetezésre is alkalmas lesz (már van ilyen is!), akkor minek nekünk MID készülékek?
 

iPod Touch, PMP de internetezni is lehet vele!

MID
Mobile Internet Device: Mobil Internet Eszköz

A MID az átlagfelhasználók mindennapi társa, amely gyorsan betöltődő operációs rendszert kapott (pl.Linux), könnyen kezelhető felhasználói felülettel! Többnyire internetezésre és multimédiás feladatokra találták ki. Az operációs rendszer itt sem elérhető az átlagfelhasználó részére. Ez a készülékcsalád viszonylag új még a kütyük világában, elterjedésük hatására további funkciókkal fognak gazdagodni.
Mindazoknak ajánlott, akik kütyü-bolondok, de nem szeretnék minden útjukra cipelni notebookjukat.


Nokia N810, MID

Ebből az írásból is kiderül, manapság nem az a lényeg milyen rövidítéssel látta el a PR csapat új készülékét, hanem az, nekünk milyen funkciók ellátására van szükségünk! Gyakoriak az átfedések, nehéz megkülönböztetni egymástól a készülékeket. Vásárlásnál döntő lehet a márkahűség, operációs rendszer, kezelői felület és az ár is.

Talán sikerült némi képet adni a készülékek kavalkádjáról, és az is kiderült, milyen furfangos módon próbálnak ránk sózni különbözőnek látszó, bár hasonló tudással felszerelt készülékeket!


Vissza