PDA, felhasználói szemmel I.

Kütyü magazin - 2008. február 24.
Sokszor, sok helyen felmerülő kérdés, hogy az alapfunkciókon kívül vajon még mi mindenre lehet használni egy PDA-t? A legegyszerűbb válasz a mindenre, vagy a másik véglet a semmire. Természetesen mindkét véglet indokolható, észérvekkel alátámasztható, de én azt hiszem az igazság valahol középen lehet.

A kérdés megválaszolása vehemencia és igény kérdése. Mert ki ne szeretne filmet nézni nagy képernyős tévén? Ki állítja, hogy szövegszerkesztésre nem jobb egy komplett PC, ma már általánosnak mondható 15-17 colos kijelzőjén? Hogy az asztali rendszerekre telepíthető irodai alkalmazások széleskörű tudásáról már ne is szóljunk. Igen, ez mind igaz. De azt hiszem azért van arany középút. Mert ha összeszedjük gondolatainkat, és meggondoljuk, néha kisebb-nagyobb kompromisszumok árán ugyan, de a PDA mégiscsak alkalmas arra, hogy rengeteg feladatot megoldjunk vele, akár menet közben is. És ha tisztában vagyunk a készülék korlátaival, akkor szórakozásra, játékra, de akár munkára is foghatjuk kedvencünket.

A sok beszéd helyett inkább nézzünk néhány olyan alkalmazást, melynek segítségével olvashatunk, internetezhetünk levelezhetünk, vagy akár MP3 lejátszónak használhatjuk készülékünket.

Mitac Mio P560, a programok telepítését, használatát rajta mutatom meg

Sok PDA volt már átutazóban nálam, most épp egy Mitac Mio P560 akadt a kezembe, melynek segítségével mutatom be az alkalmazásokat. Egyelőre a felhasználók számára próbálok kapaszkodókat nyújtani, hiszen ők azok akik nem szeretnének mélyebben belemászni a kütyük lelki világába, ők csak használni szeretnék azt. Azért még az elején szeretném ha abban megegyeznénk, hogy a PDA nem professzionális játékkonzol, esetleg kifejezetten zenelejátszásra kihegyezett MP3/MP4 lejátszó, tehát ne is azokkal hasonlítsuk össze ilyen irányú teljesítményét. Ezek az eszközök leginkább, az úgynevezett általános hardware kategóriába sorolhatóak, melyek akár ezekre a funkciókra is rávehetőek.

Kezdjük egy kis áttekintéssel a választott készülékről. Tesztet, összehasonlítást valamint kicsomagolós cikket már olvashatott mindenki róla, akár egyéb portálokon is. Ami számunkra most fontos, hogy a készülék rendelkezik Bluetooth, Wi-Fi képességgel, valamint a GPS vevő sem maradt ki belőle. Ami még fontos lehet számunkra, az az infraport hiánya, mely nem nagy öröm, de erről, és az ebben rejlő lehetőségekről sajnos le kell mondanunk. Ami viszont jó pont, az a 2 GB beépített memória. Ez nagy segítségünkre lesz abban, hogy multimédiás állományainknak helyet biztosítsunk, de akár programokat is telepíthetünk ide. A másik fontos dolog, hogy SD/MMC kártyaolvasóval rendelkezik, tehát az adatcsere más eszközeinkkel is gyorsan, gördülékenyen lebonyolítható.

Akkor kezdjünk is neki.
Tehát készülék megvesz, kicsomagol, akkumulátor feltölt, szinkronizációs alkalmazás feltelepít a PC-re, és már meg is teremtettük a kapcsolatot a két eszköz között. Ennek során tapasztalhatjuk először, hogy készülékünk alapértelmezésben alkalmas arra, hogy a számítógépen lévő adatainkat a PDA készüléken is magunkkal vigyük, különös tekintettel a névjegyzékre, valamint leveleinkre, és természetesen naptár bejegyzéseink teendőink listája is velünk lehet.


A szinkronizáló program telepítése egyszerű, el kell indítani, és a varázslót követve telepíteni azt. Ezt egy rendszer újraindítás követi, és kész is vagyunk.


Ha USB porton csatlakoztatjuk a készüléket, már láthatjuk is, alapértelmezésben mi az amit szinkronizálhatunk az eszközeink között

Most már van kapcsolat, már csak azt kell eldönteni mit is szeretnénk kezdeni a kütyüvel. Én összeszedtem néhány dolgot, amire véleményem szerint egy átlag felhasználó használhatja a készüléket. Természetesen van néhány dolog ami adja magát, ilyen az internet elérése, navigáció, esetleg a kommunikációs képességek kihasználása, MSN vagy Skype segítségével, de akár odáig is elmerészkedhetünk, hogy a PC-n futó prezentációt PDA-ról vezéreljük, vagy akár a PC-t magát. Első körben csináltam egy rövid listát azon funkciókról, melyeket úgy gondolom mindenki használ, a speciális felhasználásra egy másik alkalommal kitérünk.
  • Weboldalak böngészése
  • E-Mail
  • Játék
  • Navigáció
  • Adataink böngészése a PDA-n
  • Jelszókezelő alkalmazás
  • Multimédia:
    • Film
    • MP3
    • Fotó
    • Hangrögzítés/Diktafon
  • Olvasás:
    • Ebook
    • RSS csatornák
Természetesen a lista közel sem teljes, hiszen például nem ejtettünk szót a munkához kapcsolódó dolgokról, legyen az akár táblázatok, dokumentumok olvasása, szerkesztése a tenyérgépen, vagy olyan speciális alkalmazások használata, melynek segítségével PDA készülékünkön, annak működésébe avatkozhatunk be. Ezek szerintem egyelőre nem tartoznak ide.

A felsorolt funkciók jórésze már a készülék kézbevételekor rendelkezésünkre áll, de sok esetben kizárólag alapfeladatokra használhatjuk az előre telepített programokat, jobban járunk, ha külső alkalmazást telepítünk inkább. Ezen alkalmazásokról ejtünk szót a sorozat következő részében, természetesen képekkel illusztrálva.

PDA, felhasználói szemmel II.

Vissza