Mobil mozaikszavak

Kütyü magazin - 2007. november 6.
A hírekben, vagy az árlistákban csak úgy repkednek a kreatívok által kitalált és a köztudatba került mozaikszavak. Minden készüléktípust besorolnak valahová. PDA, PNA, PND, PMP , PDA/GSM kombó, MP3, MP4, MP3P, MP4P. De melyik mit takar valójában? Van átfedés? Piárfogás, vagy valós értékeket takar? Ennek járunk utánna jelen írásunkban.

Ma már nem könnyű a helyzet, hiszen maga a mozaikszó már nem mond sokat, de legalább is nem mindent mond el a készülékről. Valamikor, nem is oly régen egyszerű volt a helyzet, hiszen igazából csak PDA létezett, abból is alapvetően két típus, a PalmOS operációs rendszert futtató, valamint a zsebvindózzal felvértezett. Ezek alapvetően a személyes adataink, telefonszámaink naptárbejegyzéseink, valamint tennivalóink tárolására szolgáltak, és esetleg számítógéppel is lehetett ezen feljegyzéseinket, adatainkat szinkronizálni.


Még a számítógép sem tudja értelmezni :)

PNA/PND

Mostanra a helyzet megváltozott, hiszen ezen kicsi és hordozható eszközökből, vagy ezek mellett nőtt ki a PNA, valamint  a PDA/GSM kombó, hogy a PMP készülékekről ne is beszéljünk, melyeknek talán az MP3 lejátszók utódjainak tekinthetőek. A PNA kifejezetten navigációs célokra, és a navigáció igényeinek megfelelően "torzított" PDA készüléknek tekinthető, bár a mutáció során új tulajdonságokkal gazdagodott, de bizonyos funkciók visszafejlődtek. Alapvetően a PDA és PNA között a kijelző méretében, az operációs rendszerben, valamint annak elérésében és természetesen a további alkalmazások telepítésében van. Míg egy PDA készülékkel vásárláskor megkapjuk magát a készüléket, és az előre telepített operációs rendszert, annak alap funkcióival, melyeket bármikor bővíthetünk ingyenes vagy fizetős programokkal, addig a PNA egy kicsit zártabb rendszer. A PNA alapvetően navigációs célokra fejlesztett készülék, és azon belül is leginkább az autós navigáció során haszons társ. A nagyobb kijelző, a többnyire operációs rendszerbe ágyazott funkciók nem túl széles, de annál stabilabb környezetet biztosítanak a felhasználóknak. Lehetőségünk van multimédiás tartalmak, zenék, filmek lejátszáaára, személyes adataink tárolására, és természetesen navigálni is. Néhány modell akár képes lehet fényképek készítésére, esetleg digitális rádió és TV adások vételére is. Az átlagos felhasználó gyakorlatilag nem találkozik a csupasz operációs rendszerrel, csak a gyártó által megalkotott felhasználói felületen keresztül érheti el a funkciókat. Alapállapotban nem is tud a meglévőkön kívül egyéb alkalmazásokat telepíteni, de ez a PNA készülékek esetében nem is cél. A cél a letisztult felület egyszerű kezelhetősége, felhasználói beavatkozás nélkül.


Egy tipikusnak mondható PNA

PDA/PocketPC/PDA-GSM kombó
Ennél a csoportnál alapvetően mások a célok, és természetesen a megvalósítás is. Ennél a készülék csoportnál egyenesen KELL programokat  telepíteni, hiszen  a készülék  gyakorlatilag olyan, mint  egy frissen  telepített PC,  aminél  sok egyéb program  szükséges ahhoz,  hogy használni  tudjuk  munkánk  során.  Éppen ezért tapasztalatom szerint ott lehet lemérni, valóban szükségünk van-e PDA készülékre, hogy ha számunkra bőven elegendő az előre telepített alkalmazás készlet, akkor inkább vegyünk egy közép kategóriás mobiltelefont, mert akkor az is megfelel igényeinknek. PDA ma már alapvetően két operációs rendszert gyártó vállalat csatatere. Az egyik természetesen a Microsoft, és a cikk írásának idején még a PalmOS is komoly szeletet birtokol ebből a tortából, noha az utóbbi 1-2 év semmi esetre sem a Palm-é a folyamatos kudarcokat és bejelentéseket, majd visszavonásokat tekintve. Természetesen ebbe a csoporta tartozik a GSM modullal megbolondított PDA, vagyis a PDA-GSM kombó, mely tartalmaz minden olyan előre telepített alkalmazást, mely a PDA-nak is sajátja, kiegészítve a GSM modult kiszolgáló telefon alkalmazással. Ebből is létezik Windows Mobile, és PalmOS operációs rendszerrel kiadott változat. Ami még alapvető különbség lehet, az a kijelző mérete, és az itt gyakran megjelenő QWERTY billentyűzet. A kijelző rendszerint 2,8" körüli méretű, a billentyűzet vagy az előlapra kerül, esetleg kicsúsztatható formában jelenik meg.

Palm Treo 750
Egy PDA a jobbik fajtából, és egy PDA/GSM kombó

PMP/MP4/MP4P

Talán itt van a legkönnyebb dolgunk, hiszen a PMP tulajdonképpen egy továbbfejlesztett MP3 lejátszó, mely az előddel ellentétben minden esetben tartalmaz egy színes kijelzőt, valamint video file-ok lejátszására is képes. A szórás ezen eszközök esetében a kijelző mérete, a tároló kapacitás, bővíthetőség, a támogatott formátumok esetében van, hogy az árat ne is említsük.

Vissza