V-moda Vibe minőségi fülbedugós fejhallgató Hollywoodból

Kütyü magazin - 2007. július 17.
A zenehallgatás egyik legfontosabb kellékéről, a fejhallgatóról kevés szó esik, pedig az mp3-lejátszók esetében az eszközön játszott zene minőségét leginkább a fejhallgató határozza meg. Éppen ezért érdemes lenne kipróbálni egy olyan fülhallgatót, amely a formatervezés mellett az élethű hangvisszaadásban is az élen jár.

A V-Moda honlapját tekintve is már valami különlegességgel kecsegtet, de vajon egy Hollywoodban élő olasz származású divattervező alkothat olyat, ami több mint megnyerő divatkellék? Nos lássuk a medvét, akarom mondani a V-Moda Vibe fülbedugós fejhallgatót!

 


Kiegészítők

A Vibe csomagolása első látásra megnyerő - a fülhallgató mellé összesen hat pár fekete és átlátszó, mérethez igazodó (S, M, L méretű) „dugót” csomagolnak, így mindenki kiválaszthatja a fülének megfelelő típust. A zsinór feltekerésére egy V alakú kábeltartót, egy aranyszínű tároló erszényt és egy „V-Moda VIP klub” tagsági kártyát is kapunk.

         

A fülhallgatóhoz adott kábeltartó remekül működik, ha csak rövidítésre van szükség, azonban az egészet nekem nem sikerült feltekernem, és ez szerintem a kábelnek sem tenne jót. Az aranyszínű tok is praktikus, bár férfias színben nem választható. A tagsági kártyával a gyártó honlapján többek között podcast-okat és különleges DJ-mixeket hallgathatunk.

      


Formatervezés

A Vibe kábele szokatlanul puha, matt felületű fekete műanyag. A fémből készült részek pedig szinte teljes egészében tartós és könnyű, tömör alumíniumból készültek. Csillogó króm és szürkésbarna ún. fegyveracél színben kapható, a jobb (R) és a bal (L) oldal megkülönböztetésére szolgáló jeleket, valamint a kábelelosztón található „V-Moda” logót a szokásos festés helyett a fülhallgató anyagába gravírozták.


 


Hangminőség

A fülhallgatók méretükből adódóan a mély hangok visszaadására nem igazán alkalmasak, ennek kiküszöbölésére a legtöbb, elektronikus hangszínszabályozóval rendelkező médialejátszóban van mélykiemelés funkció. A hallójáratba illeszkedő ún. intra-aurikuláris fejhallgatók (In-Ear-Monitor, IEM) viszont az emberi koponya akusztikai tulajdonságait kihasználva sokkal jobban teljesítenek. Ennek köszönhetően a hagyományos fülhallgatóval már felismerhetetlen mélyebb hangokat is meg lehet különböztetni, a dallamok részletgazdagsága az esetleges tömörítési hibákkal együtt szintén jobban hallható.

A hallójáratba illeszkedő fülhallgatók ráadásul füldugóként viselkedve a külvilágból érkező zörejeket sem engedik beszűrődni, így a hallgatott zene még kisebb hangerő mellett is telt hangzású maradt. Az eszköz hátránya, hogy a más fülhallgatóval eddig rejtve maradt hibák is feltűnőbbekké váltak. Egy hagyományos iPod-fülessel korábban kifogástalannak tűnő,128kbps tömörítéssel készült összeállítás egy jelentős része számomra zavaróan darabossá vált (ezért fontos a legalább 192kbps-os tömörítés).

     

A Vibe azonban az intra-aurikuláris fülhallgatók között is különlegesnek számít. A hallójáratba illeszkedő fülesek teljesen kizárják a külvilágból érkező zörejeket, a Vibe viszont félig nyitott, azaz egy kis nyílás van a fülhallgató oldalán, amely a dobhártya és a külvilág között engedi a levegő szabad áramlását. Ez azoknak jó, akik utazáskor, futásnál vagy olyan helyen használják, ahol a külső hangok kizárása balesetveszélyes lenne. A zajok beszűrődése a metrón utazva annyira zavaró, hogy a hangerőt a hallásunkat veszélyeztető szintre kell emelni.

A Vibe kialakításából adódóan egy érdekes jelenségre lettem figyelmes. A teljesen új fülhallgatónak sokkal élesebb, keményebb hangja van, ami egy 10 órás bejáratási idő után, lágyabbé és finomabbá válik. Ezért érdemes az mp3-lejátszót véletlenszerű lejátszási módban körülbelül 10 órán át „bejáratni”.

 

A hallójáratba illeszkedő fülhallgatók negatív tulajdonsága, hogy a kábel akusztikus zörejeit sztetoszkóphoz hasonlóan hallhatjuk. Ez főleg csendes környéken, séta közben érezhető, amikor minden egyes lépésnél a kábel mozgása a fülünkben is érezhető.

Elsőre sokan kényelmetlennek találhatják, hogy az eszközt füldugó módjára kell a hallójáratba illeszteni, viszont alvás közben sokkal kényelmesebb, és a feszítő érzés is hamar elmúlik. A használat előtt azért nem árt egy alapos fültisztítás.

A fülhallgató 100 dollár alatti árát tekintve nagyon jó vételnek számít. Az élethű hangvisszaadása számomra azért fontos, mert gyakran hallgatok zenét késő éjjel, amikor a Hi-Fi rendszert a hozzátartozó mélynyomó ládával már nem használhatom. A Vibe hangzását két hét alatt annyira megszoktam, hogy az átlagos fülhallgatóknál is gyengébb minőségű iPod minihez járó fülhallgató ciripelését már nem tudnám elviselni.


 


Technikai paraméterek
  • Frekvencia átvitel: 12 Hz - 22 kHz
  • Impedancia: 16 Ohm
  • Érzékenység: 92 dB (1kHz / 1 mW)
  • Meghajtó: 9 milliméteres neodímium mágnes
  • Kábel hossza: csatlakozótól az Y elágazásig 84cm, az elágazástól a fülhallgatóig egyformán 36cm
  • Csatlakozó: 3,5 milliméteres aranyozott jack
  • Tömeg: 12 g




Forrás:
www.v-moda.com

Kapcsolódó cikkek:
Vissza