MyAudio Predator MP4-lejátszó

Kütyü magazin - 2007. április 15.
{mosimage}A kínai médialejátszóknál néha meglepő dolgokkal találkozunk, általában rendkívül olcsó és számtalan szolgáltatással rendelkező készülékekről van szó. A lejátszó szoftverének hiányosságait a cég honlapjáról letölthető firmware-frissítésekkel pótolhatnánk, azonban a szóban forgó készülék gyártója nincs fent az interneten (!).

A MyAudio Predator MP4-lejátszó tömérdek szolgáltatással rendelkező készülék, de a tesztet beárnyékolta, hogy nem lehetett kideríteni a szerkezet pontos típusát, valamint nem tudtuk elérni a gyártó által ígért frissítéseket. A készülék igényes dobozán „DIGITAL MP4 Audio Player” szerepel, mellette az Artisjus hologramos matricája, a készülék oldalára ragasztott címkén viszont már a „MyAudio Predator MP4 lejátszó” látható. Bekapcsolásakor a képernyőn ismét más - „Mini Mp4 player” - felirat jelenik meg.



A készülék mp3-lejátszóként tökéletes működött, menürendszere átlátható, a kijelző két oldalán elhelyezkedő gombok jelentése viszont már nem volt ennyire egyértelmű. Tíz perc gyakorlás után azért rá lehet jönni, melyik gomb mire való. A MyAudio Predator videó-lejátszóként is működik, a készülékhez adott szoftver segítségével lehetne a filmeket a lejátszó számára is olvasható formátumba konvertálni, a program azonban nem indult el, így saját videóval nem is tudtam kipróbálni. Csak a készüléken lévő tesztvideó segítségével sikerült megnézni, milyen minőségre is képes a lejátszó.



Fotókat jpeg formátumban lehet nézegetni, a kijelző méretéből adódóan egészen jó minőségben. Szövegek, illetve könyvek olvasására is alkalmas, a beépített mikrofon segítségével pedig WAV formátumban kétféle minőségben képes beszédet rögzíteni.


Az FM rádió minősége is kategóriájának megfelelő, sajnos RDS nincs és az adók nevét kézzel sem lehet bevinni. Pozitívum, hogy a rádióból közvetlen hangrögzítésre van lehetőség. A készülék hátulján egy beépített hangszóró található, így a lejátszó akár fülhallgató nélkül is használható. A hang minősége a hangszóró méretéből adódóan nem tökéletes, inkább csak beszédhangok visszaadására alkalmas.




Az általam tesztelt készülék 1GB beépített memóriával és egy 1GB-os SD-kártyával  érkezett. Sok lejátszóval ellentétben kezelni tudja a 4GB-os kártyákat is. A szerkezet akár kártyaolvasóként is használható, az USB 2.0-ás csatlakozójával pedig bármely Windows operációs rendszert futtató számítógéphez csatlakoztatható. A Médialejátszó az eszközt automatikusan felismeri, külön kezeli a beépített memóriát és külön az SD-kártyát. A szokásos módon lehet átmásolni a zeneszámokat, az átvitel sebessége pedig valóban gyors. A gyártó adatai szerint Mac OS és Linux alatt is működik, ez viszont nem felel meg a valóságnak - Mac OS 10.4.9 alatt a lejátszót még pendriveként sem ismerte fel a rendszer.

A teszteknél általában saját józan paraszti eszemre hagyatkozom, a használati utasítást csak a munka végén veszem elő. Ebben az esetben még szerencsém is volt, ugyanis az itinéraire pontatlan, hemzseg a helyesírási és gépelési hibáktól (készülékünknél kínai fordításról van szó). A szoftver firmware-frissítése nem lehetséges, mivel nem lehet kideríteni, ki gyártja a lejátszót. Elképzelhető, hogy egy általános firmware erre a készülékre is alkalmazható, de az interneten több órás keresgélés után sem tudtam erre választ találni.



A lejátszó mérete tökéletesen megfelelő, a töltés USB-porton keresztül lehetséges. A készülékhez adott töltő USB csatlakozóban végződik, így akár más lejátszókat is tölthetünk vele. A csomagban egy egyszerű fülhallgatót kapunk, minősége a célnak tökéletesen megfelel.

Összességében egy jó lejátszó lenne, de a hiányos leírás és a szoftverek hibája miatt nem a legjobb vétel. Igaz, hogy sok lehetőséget kínál, de a terméktámogatás hiánya és 20 ezer forint körüli ára miatt a piacon ennél sokkal jobb ajánlatokat is találunk.


Termékadatok:
  • Tömeg: 43g
  • Méretek: 71x48x12mm
  • Memória: 128MB, 256MB, 512MB, 1GB, 2GB
  • Kijelző: 260 ezer színű TFT, 220x176 pixel
  • Adatátvitel: USB 2.0
  • Áramforrás: Lítium-ion akkumulátor
  • Lejátszás egy feltöltéssel: 6 óra videó, vagy 8 óra mp3
  • Hangformátumok: MP3, WMA, WMV, ASF, WAV
  • Videóformátumok: AVI,RM,VOB, DAT, RMVB
  • Felvételi mód: WAW formátumban
  • Képnézegetés: JPEG formátumban
  • Támogatott operációs rendszerek: Windows/ME/2K/XP




Vissza