Perception Digital PD-205-02 TESZT

Kütyü magazin - 2007. február 20.
{mosimage}
A Perception Digital Flash memóriás mp3-lejátszó érdekessége egyszerűségében rejlik. A készülék tényleg csak azt tartalmazza, amire feltétlenül szükség van. A memóriakártya, valamint az elem is külön cserélhető, így sokkal olcsóbb és tartósabb lejátszót kapunk.


A PD-205 három változatban létezik: a PD-205-01 kijelző nélküli, a PD-205-02 LCD-kijelzős, míg a PD-205-03 az előbbi tudása mellett hangrögzítési lehetőséget is kínál. Tesztelésre a sorozat középső darabját sikerült megszereznem, amely ugyan nem képes hangrögzítésre, de a fényképeken jól látszik a mikrofon gombostű méretű nyílása.



A PD-205 szoftvere nem sok mindent tud, de folyamatos firmware frissítéssel egyre okosabb lehet. Én még azon sem csodálkoznék, ha az előbb említett mikrofon benne lenne a lejátszóban, csupán az olcsóbb változatban ez a funkció egyszerűen le van tiltva. A gyártó honlapjáról le lehet tölteni az aktuális frissítéseket. Néhány hónapon belül pedig, ha lesz rá igény, az okosabb készülék firmware frissítésének feltört változatát a szoftveresen butított lejátszókra is le lehet majd tölteni.


   


A PD-205-02 lejátszó negatív LCD-kijelzőt kapott kék háttérvilágítással, fényereje nem valami erős, de pont elegendő ahhoz, hogy el lehessen olvasni a megjelenő információkat. A lejátszó mérete nem nagyobb egy egyszerű kártyaolvasónál - a legkisebb zsebben is jól elfér. A lejátszóban nincs beépített memória, a zenék a készülék oldalán található memóriakártya helyére beillesztett, legfeljebb 2GB-os SD vagy MMC memóriamodulon tárolhatók. Ennek azért van nagy jelentősége, mert külön memóriakártya-olvasónak használható, illetve számítógép kapcsolat nélkül is bármikor cserélhetjük az eszközön tárolt zenéket. Az áramellátásért egy normál AAA méretű elem vagy akkumulátor felel, melynek hosszabb utazások alkalmával vehetjük hasznát.


   


A zenéket a Windows Médialejátszó 10-es változatával az MTP Média Áthelyezési Protokoll révén automatikusan tölthetjük át. Nekem nagyon pozitív csalódás volt, hogy egy ilyen olcsó lejátszó milyen jól működik. A menürendszer egyszerű, a kijelző alján található mobiltelefonoknál már jól ismert joystick-szerű navigációs gombbal vezérelhető. Ennek egyetlen hátránya, hogy nagyobb ujjú embereknél már kissé nehézkes az irányítás. A vezérlő mellett baloldalon található A-B gombbal pedig az éppen játszott zenéből választhatjuk ki az ismételni kívánt részt tetszés szerint, melyet a PD-205 végtelenségig játszik. Ennek nyelvtanulás esetén lehet jó haszna - az adott rész elején kell a gombot egyszer megnyomni, majd az ismételni kívánt rész végén ismét. Ha már unjuk az ismétléseket, újra meg kell nyomni a gombot, ezután a kijelölés azonnal megszűnik.





A készülék az ID3 információs mezők mellett dalszövegeket is képes megjeleníteni, persze egy ilyen kisméretű kijelzőn ennek nem sok értelme van. A zenék lejátszásánál szoftveres hangszínszabályozóval öt különböző stílus közül választhatunk, a hangerő pedig egy finoman állítható skálán állítható.

Az FM rádió külön opcióként vásárolható meg, azonban erről a gyártó oldalán sem esik szó. Elképzelhető, hogy a későbbi firmware-frissítés részét képezi, de valószínűbb, hogy csupán egy rádiós fülhallgató-szett megvásárlásával érhető el.

A PD-205-02 összességében megbízható lejátszónak tűnik, külön előnye a cserélhető elem és memóriakártya, így egy esetleges meghibásodás esetén sem kell kidobni az egész lejátszót, illetve a készülék firmware-frissítésekkel még sok hasznos funkcióval bővülhet.

A gyártó honlapja itt érhető el: http://www.perceptiondigital.com/

Termékadatok:
  • Méret: 53 x 53 x 16 mm
  • Tömeg: 29 g
  • Kijelző: 30 x 9milliméteres negatív LCD-kijelző kék LED háttérvilágítással
  • Nincs beépített memória
  • Windows ME/2000/XP esetén nincs automatikus felismerés
  • Elem élettartama: 1db AAA méretű elemmel 12 óra mp3 lejátszás
  • Támogatott memóriakártyák ( SD / MMC ): 128MB / 256MB / 512MB / 1GB / 2GB
  • Támogatott formátumok: MP3, WMA
  • Csatlakozás: USB 1.1
  • Frissíthető firmware
  • A lejátszóhoz adott csomag tartalma: mini USB-kábel, sztereó fülhallgató, használati útmutató
  • Opció: FM rádió, DRM támogatás



Kapcsolódó cikkek:

Vissza