Sandisk Sansa c140

Kütyü magazin - 2007. január 23.
{mosimage}
A Sandisk Sansa c140 1 gigabájtos médialejátszó első ránézésre egy vastagabb pendrive-ra hasonlít, mérete a hasonló kategóriájú lejátszókkal azonos. A készülék kidolgozása közelebbről nézve igényes tervezésre utal. Tervezői az egyszerűségre törekedtek, a lejátszó tudása is ennek megfelelő.


A csomagban minden megtalálható, amire csak szükség lehet: adatkábel, telepítő CD, használati utasítás, fülhallgató és egy tartózsinór. A működéshez szükséges energiát egy egyszerű AAA méretű elem biztosítja, amely teljesítményétől függően akár 15 órányi zene lejátszására képes. Sajnos a Sansa c140-be még nem építettek akkutöltőt, így akkumulátor használata esetén töltőt is kell vennünk.



A Sansa c140 hangrögzítő funkcióval is rendelkezik, a 10x30mm méretű, 250 színárnyalat megjelenítésére alkalmas kijelzőn pedig a számokhoz tartozó lemezborítókat, vagy akár a lejátszóhoz adott szoftver segítségével a számítógépen található fotóalbumokból importált képeket is megnézhetjük. A kijelző méretéből adódóan a készülék elsősorban nem képnézegetésre való.

A lejátszót diktafonként is használhatjuk, a beépített mikrofon segítségével könnyen készíthetünk feljegyzéseket. A felvétel minősége a mikrofon érzéketlensége miatt halk, környezeti zajok felvételére alkalmatlan, hangjegyzetek rögzítésére azonban tökéletesen megfelel. A felvétel 8kHz-es wav formátumban kerül mentésre, minőségét kézzel nem állíthatjuk.



Az interneten elérhető prospektusban tévesen a rádió funkció is szerepel, ezzel ellentétben a Sandisk Sansa c140-es lejátszóban nincs rádió!

A lejátszóhoz adott szoftverre csak akkor van szükség, ha a kijelzőn megjeleníthető képeket is szeretnénk másolni. A Windows Médialejátszó 10-es változata automatikusan felismeri a készüléket. Az MTP média kezelési protokollnak köszönhetően az egész szinkronizálási művelet beavatkozás nélkül történik. Olyan, mint az iPod-iTunes közötti kapcsolat, az átmásolandó lejátszási listák közül szabadon választhatunk, így vagy minden vagy csak a kijelölt zenék kerülnek át. A Sony lejátszóival ellentétben nincs szükség különleges konvertáló programra sem.



A Mac OS operációs rendszer is felismeri a lejátszót, ebben az esetben szinkronizálásra nincs lehetőség, az eszköz egy US-háttértárként jelentik meg a lemezkezelőben, a lejátszóra másolandó számokat csak a készülék gyökérkönyvtárába kell húzni. A lejátszó bekapcsolásakor a c140 szoftvere automatikusan felismeri a változásokat és a felmásolt számokat a lejátszási listához adja.

A lejátszóhoz csomagolt fülhallgató hangminősége átlagos, a legszembetűnőbb azonban az, hogy hangereje zajos utcai környezetben már nem elegendő. Persze ez fül kérdése is, mert az utcai zajokat hangosabbra vett zenével elnyomni csak halláskárosodás árán lehet, a lejátszóhoz egy külön ismertetőt is kapunk, mely szerint a 80 decibellel hallgatott zene még hosszú idő után sem okoz halláskárosodást, ez az érték pedig egyenlő a forgalmas utca zajával.

A Sandisk Sansa c140 ár-érték viszonylatban nagyon jó vételnek számít, egyszerű kezelése, a memória mérete és az elemek cserélhetősége miatt pedig hosszú távon szolgálja ki gazdáját.


Termékadatok:

  • 1 GB memória
  • AAA méretű normál elem vagy akkumulátor
  • Az elem kapacitásától függően akár 15 órányi mp3 lejátszás
  • USB 2.0 átalakító kábel a nagysebességű adatátvitel érdekében
  • Használati útmutató angol, német, francia nyelven
  • Támogatott képformátumok: JPEG tiff, png, bmp, gif
  • Támogatott hangformátumok: mp3, wma, és másolásvédelemmel ellátott wma
  • Diktafon funkció felvétel 8kHz, wav formátumban
  • Equalizer: 5 előre programozott: Normál, Rock, Jazz, Classic, Pop és egy felhasználó által szabadon szerkeszthető.
  • Nyelvek: angol, francia, olasz, német, spanyol, holland, svéd, japán, kínai
  • Telepítő CD (képkonvertáló szoftver, használati utasítás pdf formátumban)
  • Fülhallgató, a lejátszó hordozásához tartószíj

Kapcsolódó cikkek:


Vissza