iPod Video

Kütyü magazin - 2006. december 5.
{mosimage}Az Apple legendás iPod-sorozatának legnagyobb darabja, az új iPod videofilmek lejátszására is képes változatát idén szeptemberben mutatták be. A 30 és 80 gigabájtos, fekete és fehér színben kapható médialejátszó tökéletes megoldás képek, zenék, illetve videofilmek tárolására.


Az Apple legendás iPod-sorozatának legnagyobb darabja, az új iPod videofilmek lejátszására is képes változatát idén szeptemberben mutatták be. A 30 és 80 gigabájtos, fekete és fehér színben kapható médialejátszó tökéletes megoldás képek, zenék, illetve videofilmek tárolására.


A 30 gigabájtos modell akkumulátora egy feltöltéssel 14 óra zenét vagy három és fél óra videót képes lejátszani, a 80 gigabájtos változattal pedig 20 órányi zenét hallgathatunk, vagy akár 6 és fél órányi videót nézhetünk egyhuzamban. A gyári adatok nagyjából megegyeznek az általam tesztelt készülékek teljesítményével is.



Az iPod-videó valójában egy mobil médiacenter, minden megtalálható rajta, ami csak egy hosszabb utazás során szükséges lehet. Mostantól kezdve nem kell egy köteg CD-lemezzel bajlódni, ha kedvenc dalainkat szeretnénk meghallgatni. A nagyobbik modell 4 megabájtos, mp3 formátumban tárolt zeneszámokból húszezret képes tárolni, ami több mint 100 órányi folyamatos zenét jelent. Persze a dalok mellett videókat és digitális fotókat is rögzíthetünk, egy külön megvásárolható kábel segítségével pedig akár tévéhez is csatlakoztathatjuk. Képeinket az iPod-ról könnyedén, zenével összeállított diavetítéshez hasonló prezentációban mutathatjuk be. A videó-lejátszási képesség is nagyon hasznos, az iTunes zeneboltból a zenéken kívül már videofilm, és videocast is letölthető (az iPod-videó lejátszási lehetőségeiről bővebben egy másik írásban olvashatnak majd).


Az egyedi, legendás formatervezés már az iPod csomagolásán is látszik. Saját példámból kiindulva írom, hogy a tetszetős dobozból óvatosan kell kivenni, mert a doboz síkjába illesztett iPod könnyen kiesik a csomagolásból. Én is így jártam, és nagyon megijedtem, mikor a földön koppant a nem éppen olcsó médialejátszó. Az Apple mérnökei természetesen a lejátszás közben bekövetkező esetleges „traumákra” is gondoltak, így az iPod-okban található egy giroszkóp, amely érzékeli az eszköz hirtelen mozgását, és veszély esetén gyorsan kikapcsolja az iPod merevlemezének mozgó alkatrészeit.



Az iPod burkolata a Nano-tól és a Mini-től eltérően tükörfényes fekete vagy fehér műanyag, hátlapja pedig szintén fényes fémborítást kapott. A hátlap lekerekített éleivel kifejezetten kellemes tapintású, az előlap burkolata viszont könnyen karcolódik, ami videó-lejátszásnál már a kép minőségét is zavarja. Ezek a felületi karcok a kijelző képpontjait felnagyítva a kép színeit és az apróbb részleteket teszik tönkre. Az iPod sérülékenységére a korábbi, műanyag borítású Nano-ból kiindulva már az Apple-nél is gondolhattak, mert ez az egyetlen iPod modell, amihez már gyárilag is adnak egy finom, bőrre emlékeztető műanyag tokot.


A kezelőszervek és a menürendszer szinte mindenben megegyezik az iPod Nano menüjével, természetesen a magyar nyelvű menü ebben a modellben is megtalálható. A már megszokott, fehér fülhallgatót adják hozzá, a csomagban ezen kívül a számítógéphez szükséges USB kábel, egy CD-ROM és a hozzá tartozó használati utasítás is megtalálható. A külön vásárolható kiegészítőkkel, amelyekre egy külön iparág is épült, számtalan megoldásra van lehetőségünk, melyekről majd a készülék-tesztekben is beszámolunk.


Az iPod főleg azoknak lehet jó, akik sokat utaznak, és nagy mennyiségű digitális zenét, videót és képet kell a lehető legkisebb helyen tárolniuk. A sportoláshoz inkább a Nano vagy a Shuffle való, mert azokat a ruhára is fel lehet csíptetni.


Kapcsolódó cikkek:

Vissza