Sony NW-E003

Kütyü magazin - 2006. december 1.
{mosimage}A Sony NW-E003 típusú, pendrive méretű, 25grammos, egy gigabájtos lejátszója fényes műanyag borítású. Első pillantásra látszik, hogy igényes eszközzel van dolgunk: csillog, kézbeillő, lekerekített formájú.


A tárolt zenéket hat kezelőgomb segítségével állíthatjuk. A lejátszó kezelőszerveinek blokkolására és a gyári beállítások visszaállítására a „reset” és a „hold” gombok is megtalálhatók. Szürke, kék, rózsaszín, lila és fekete színben kapható.

Feltűnően könnyen kezelhető, a beépített kijelzője - ami egyébként teljesen belesimul a szerkezetbe, hiszen csak akkor látszik, amikor a lejátszó be van kapcsolva – szép, kék fénnyel világít. Menürendszere áttekinthető és minden funkció megtalálható benne, ami csak egy ilyen lejátszótól elvárható. Sajnos a rádió ebből a típusból még hiányzik,  de olyan véletlenszerű lejátszási sorrend beállítására van lehetőség (shuffle), mintha csak rádiót hallgatna az ember.
 


A lejátszóban az equalizer mellett extra szolgáltatásként stopperóra, időzítő és a naptár is helyet kapott, a feltöltött zenéket pedig album, szerző és előadó szerint is rendezni lehet. USB porton keresztül csatlakoztatható a számítógéphez, ekkor a lejátszóba épített akkumulátor egy óra alatt automatikusan fel is töltődik. A gyártó adatai szerint egy feltöltéssel 28 órán át kellene működnie folyamatosan, az általunk tesztelt teljesen új készülék ezzel szemben csak 18 óráig bírta. A lejátszóhoz gyárilag kiváló minőségű fehér fülhallgatót adnak, ami az iPod Mini fülhallgatójának minőségénél is jobb volt. A csomagban védőtokot nem adnak, viszont a lejátszó telepítéséhez feltétlenül szükséges CD-lemez és a használati utasítás megtalálható.
 
A Sony egyedi mp3-kezelő szoftverének telepítés után lehet csak a lejátszóra zenéket tölteni. Ennek hiányában a Windows nem ismeri fel az eszközt és a lejátszóra, mint háttértárra közvetlenül a kezelőszoftver megkerülésével felmásolt zenéket sem hajlandó lejátszani. Mindenképpen a Sony szoftverén keresztül kell a lejátszóra másolni, ami valószínűleg másolásvédelmi érdekeket szolgál, a lejátszón lévő zenéket pedig csak a lejátszóval lehet megszólaltatni. A telepek töltése miatt a PC-hez csatlakoztatott eszköz lejátszóként ilyenkor nem használható.
 


A többnyelvű használati utasítás egyszerű és részletes, a zenék konvertálásához szükséges szoftvernek viszont nincsen leírása, a működtetésére nekünk kellett rájönnünk. A másik probléma, ami általában a Sony termékekre jellemző, hogy nem kompatibilis az Apple-gépekkel, a gyári szoftver csak Microsoft Windows alatt fut,  Mac OsX alatt semmi esélyünk. Nekem még nem sikerült olyan drivert találom, ami kiküszöbölte volna ezt a problémát, és a márkaboltban sem tudtak ezzel kapcsolatban tanácsot adni. A lejátszó bizonyos mp3 formátumokat nem hajlandó felismerni, ezeket előbb át kell konvertálni normál 128kbit/s-os standard mp3 fájlokká.
 
Összességében a lejátszó megbízható, könnyen kezelhető és a Sonyhoz méltóan jó minőségű. Aki a praktikumok mellett a divatos megjelenést is fontos szempontnak tartja, az a Sony NW-E003 személyében egy csinos kiegészítővel lepheti meg magát.


Kapcsolódó cikkek:


Vissza