iPod Mini

Kütyü magazin - 2006. november 27.
{mosimage}Egy mp3 lejátszó vásárlásánál sokféle szempont alapján mérlegelünk, a végső választást gyakran nem is a készülék tudása, hanem a formatervezés és a divat határozza meg. Az iPod esetében is keverednek az imént felsorolt szempontok, mert egy különleges formatervezésű lejátszóról van szó, viszont a készülék tudása és főleg az ára miatt már nem biztos, hogy a legjobb választás annak, aki olcsó készüléket akar.

Az iPod mini főleg kis mérete és divatos színei miatt lett népszerű. Az 1,7 colos szürkeárnyalatos kijelzője még a déli napsütésben is tökéletesen látható, a hidegfényű háttérvilágításnak köszönhetően korom sötétben akár zseblámpa helyett is használható. A csomagban a Windows és Mac OS szoftverkörnyezethez szükséges minden program megtalálható a szükséges frissítések pedig az internetről tölthetőek le.

A kezelőszervek egyszerűek, a középső gombbal lehet belépni egy-egy menüpontba, a menü feliratú gombbal vissza, a tárcsaszerű érintőgombbal pedig az összes többi funkció könnyen elérhető . Hátránya, hogy ruhán keresztül ez a navigáló gomb (ide tartozik a hangerő állítása is) nem működik rendesen, viszont a számtalan kiegészítő között létezik olyan fülhallgató, amelyen  mintegy távirányító, a kábelen vannak kivezetve a gombok. Az alumínium ház jól bírja a mindennapi használatot, a kijelző műanyag borítása elég erős, de érdemes valamilyen tokban tartani. A fülhallgató egyedi megjelenése divatos, viszont a hangminősége nem méltó hozzá. A gyártótól külön jobb minőségű fülhallgatót is lehet vásárolni, de bármilyen normál fülhallgató jó, ez már csak ízlés dolga.



A Microdrive alapú tároló egység félórányi zenét képes a memóriába tölteni, így akár futás közben sem kell az éppen játszott muzsika akadozásától tartani. A zenéket az iTunes program segítségével lehet a lejátszóra tölteni, amely magában foglalja a kapcsolatot az iTunes Bolttal, ahonnan többek között filmeket és zenéket lehet letölteni.

Az iPoddal még a számítógépünkön az Outlookban (PC), vagy az AddressBookban (Apple) található címeinket is szinkronizálhatjuk.
A lejátszóhoz külön tartozékként megvásárolható a rádió és a hangrögzítő funkció is, a külön rendelhető kiegészítők számtalan lehetőséget kínálnak és akár a lejátszó árának többszörösébe is kerülhetnek ezek az „extrák”, de ha csak egy megbízható mp3 lejátszóra van szükség, akkor a gyári csomagban lévő tartozékok tökéletesen megfelelnek.



A gyári csomagban nincs külön töltő, de erre nincs is szükség, mert az USB-porton keresztül,  miközben az albumokat rendezgetjük fel is töltődik az akkumulátor, aki viszont sokat használja számítógéptől távol és hálózati töltőt szeretne vásárolni, külön tartozékként még ezt is megveheti.

Az iPod Minit már csak használtan lehet kapni, de érdemes körülnézni, mert sok jó állapotban lévő darabot árulnak a neten.


Kapcsolódó cikkek:

Vissza