Tényleg "ellopják" minden adatunkat a gyártók és a szolgáltatók?

Kütyü Magazin - 2011. december 3.

Egy programozó, Trevor Eckhart szerint a Carrier IQ a mobilunkon feljegyzi és továbbítja az összes billentyűleütést egy központi adatbázisba. Ha ez igaz, akkor a kaliforniai cég valóban "ellopja" a személyes adatainkat. A megvádolt cég azt állítja, hogy valóban gyűjt adatokat, de csak statisztikai célból, és csak olyan forgalmat figyel, ami nem számít személyes adatnak.

A Mountain view-i cég most szembesült a felháborodott felhasználók által indított perekkel, és az ezek körül kialakult médiavisszhanggal. Egy kongresszusi képviselő az USÁ-ban felkérte a Szövetségi Kereskedelmi Bizottságot az ügy kivizsgálására.

A napokban nyújtottak be egy keresetet az amerikai szövetségi bíróságra, melyben a Carrier IQ céget kémprogram telepítésével és a felhasználók tudta nélküli adatbegyűjtéssel vádolják. A "panasz" szerint a cég több amrekiai szövetségi törvényt és néhány kaliforniai törvényt is sért a tevékenységével.

Egy másik keresettel nemcsak az adatgyűjtő céget, de egyben a HTC-t és a Samsungot is vádolják azzal, hogy az adatokat tároló "kémprogram" minden billentyűzetleütést tárol, és azt képes továbbítani harmadik félnek, többek közt az amúgy biztonságos kapcsolaton elküldött banki, vagy internetes vásárlási adatainkat is.

A harmadik keresetet Chicagoban és St. Louisban adták be. Ebben ismét a két gyártó (HTC és Samsung) és a statisztikákat készítő cég a vádlott. A vád szerint megsértettek egy szövetségi törvényt, mely tiltja a lehallgatást (többek közt az elektronikus adato lehallgatását is), és ezt napi 100 dollárral bünteti (amennyiben bebizonyosodik, hogy valóban ez történt).

A vádolt cég azt állítja, hogy egyelőre nem kapott semmilyen információt ezekről a benyújtott keresetekről, így nem tud róluk érdemben nyilatkozni, de tudja, hogy sokan vádolják őt illegális adatgyűjtéssel, és ezt határozottan tagadja.

Eközben a már említett kongresszusi képviselő is akcióba lépett, és felkérte a kereskedelmi bizottságot, hogy vizsgálja meg, hogy a cég valóban illegális adatokat gyűjt-e. Az Apple közben úgy nyilatkozott, hogy az iOS5 megjelenése előtt leállították az együttműködést a szóbanforgó céggel, és hamarosan frissítéseket adnak ki, mely eltávolítja a korábbi rendszerekről is a kérdéses programot.

A Carrier IQ egyébként azt mondja, hogy ők csak a szolgáltatók megrendelései alapján dolgoznak, és csak olyan készülékeket érint az ügy, melyekre a gyártó kérte a szoftver telepítését.

Az amerikai mobilszolgáltatók közül három állítja, hogy valóban használja a hálózat fejlesztésére a gyűjtött statisztikákat, többek közt a T-mobile is: "A T-mobile valóban használja a Carrier IQ által gyűjtött adatokat diagnosztikai célokra, hogy a készülékek és a hálózat hibáit megtaláljuk, és ezzel megbíhatóbbá tudjuk tenni a szolgáltatásainkat. A T-mobile azonban nem gyűjt semmilyen személyes adatot felhasználóiról ezen a szoftveren keresztül, sem szöveges tartalmakat, sem e-maileket, sem hangüzeneteket, nem figyel vásárlási szokásokat és nem használja az adatokat marketing célokra."

A gyártók közül a Nokia, a Google és a BlackBerry mondta, hogy nem telepítik a készülékeken a kérdéses szoftvert, de a HTC, a Samsung és a Motorola valóban használják. Kiváncsian várjuk, hogy mik derülnek még ki a perek során, vajon tényleg minden lépésünket figyeli-e valaki, vagy valóban csak statisztikát gyártanak belőlünk, és mindezt a mi érdekünkben teszik...

A programról egyébként itt olvashattok részleteket még.

Vissza