Sony Ericsson Live with Walkman teszt

Erőss Csaba - 2012. február 17.

A Sony Ericsson mobilja kedvező külső és belső tulajdonságokkal csábítja az alsó-közép kategóriában gondolkodó vásárlókat. Vajon mit takar a Live with Walkman elnevezés? Talán egy érintőképernyős, kompakt okostelefont kiemelt zenelejátszási funkcióval? A tesztből kiderül.

Bevezető

A Sony Ericsson-ról nem mondhatjuk, hogy nem tesz ki magáért az Androidos piacon, hiszen sorra hozza ki a gyártó a különböző tulajdonságokkal és árcímkékkel ellátott telefonjait, így mindenkinek megadva a lehetőséget arra, hogy az igényeihez és lehetőségeihez legjobban passzoló készülék boldog tulajdonosa lehessen.

Jelen tesztünk tárgya egy különös hibrid, a kompakt kis képernyős mobil és a Sony védjegyének számító Walkman márka szerelemgyereke, mely elméletileg olyan funkcióáradattal rendelkezik, ami akár a péklapát méretű képernyőkért rajongók érdeklődését is felkeltheti.

Külcsín

A Live with Walkman külsejében az SE Mini-k vonalát erősíti, 106 x 56 x 14.2 mm méretével pont belesimul az ember kezébe, melyre jól ráerősít ívelt, szappantartó formájával is, így szokásostól kisebb alakot inkább design elemként, mintsem hátrányként élhetjük meg. A készülék házán egy kivételével a szokásos gombokat találjuk, jobboldalt az elegáns hangerőszabályzó és a fényképező gombok kaptak helyet, míg baloldalt az adatkábel/töltő csatlakozója éktelenkedik a maga meztelenségében. A telefon teteje ugyanakkor a megszokottól eltér, középen kiemelve kapott helyett a 3.5-ös jack dugó, míg két oldalán a bekapcsolás/képernyőzár és az instant zenét jelképező Walkman gomb helyezkedik el. Ezen kívül még a teljesség kedvéért érdemes megemlíteni, hogy a kezdőképernyőn megvannak az elvárt Home, Vissza, Menü gombok is, utóbbi kettő ráadásul csak érintésre aktiválódik.

Belbecs

A telefon áttekintésével tovább haladva nézzük meg, hogy a 3.2 inchen 320X480 pixelt megjelenítő képernyőt és tartalmát igénybe véve, mit tapasztalhatunk.

A Live with Walkman-en az Android 2.3-as verziója fut a Sony Ericsson saját felületével, a Timescape-el. Utóbbi kifejezetten stílusos és sokkal kevésbé konzervatív mint például a Samsung TouchWiz launchere, akinek bejön ez a szín és formavilág, mint például nekem, az nagy élvezettel használhatja nap mint nap ezt a telefont.

Az alap kinézet érdekessége, a hasonló kijelzővel rendelkező Sony Ericsson telefonokhoz hasonlóan, a négy sarokban megpihenő gyors gombok, melyek könnyebben elérhetővé teszik a leggyakoribb funkciókat. Emellett több saját gyártású widget is helyet kapott a rendszerben, ezek vizuálisan és funkcionalitást tekintve is jól megállják a helyüket.

A felülettel ellentétben a szoftveres kínálat már felemásra sikeredett, az alap Google appokon kívül a Timeline csalhat boldog mosolyt az ember arcára, ezen kívül egy dokumentum olvasót kapunk és számos Live szolgáltatást, melyek viszont csak felemásan működnek, sokat hazánkban nem lehet használni.

Ugyanakkor itt van a zenelejátszási funkció, melynek elméletileg mindent feledtetnie kéne. A dedikált Walkman gomb, a számos kapcsolódó funkció, és maga a név is sokat sejtet, ellenben mikor elindítjuk az alkalmazást elmarad a várt katarzis. A szokásos zenelejátszó köszön vissza, egyedül a sarokban elhelyezkedő gombok térnek el a megszokottól, a többi funkciót bármely másik Androidos telefonon is viszontláthatjuk. Egyedüli kivételt az erősen kérdéses jelentőségű, a dallamhoz kapcsolható villogás és a kamu szagú extra hangerő rejt (vélhetően csak egy szoftveres korlátot kapcsolhatunk ki ezzel a funkcióval).

Érdemes még szót ejteni a telefonban megbúvó fényképezőgépről is, melyet egy vaku is támogat. Az 5 megapixeles eszközzel maximálisan 2592x1944 képpontos képeket készíthetünk, emellett számos extra funkció is helyet kapott a készülékben, így azzal sem kell vesződnünk, hogy külön programokat töltsünk le az egyedi megjelenésekért.

Összefoglalás

A Sony Ericsson Live with Walkman összességében egy nagyon jó kompakt készülék, designos formavilággal, az okostelefonoktól elvárható funkciókkal, egy kifejezetten tetszetős felülettel. Egyedüli negatív pont a sokat ígérő, de semmi extrát nem adó zenelejátszás, de aki nem emiatt veszi meg a készüléket, az teljes elégedett lesz vele.

Vissza