Folyamatos a mobilinternetből származó bevétel-növekedése a Telenornak

forrás Prim Online - 2012. július 24.

A Telenor Magyarország ma közzétette 2012 második negyedévére vonatkozó pénzügyi eredményeit. A nehéz gazdasági környezet ellenére az eredmények többsége gyakorlatilag nem változott 2011 második negyedévéhez képest, ez alól egyedül a mobilinternet a kivétel.

„Mobilinternetből származó árbevételünk 2011 júniusa óta folyamatosan növekszik, mobilnetes ügyfélkörünk pedig megduplázódott tavaly május óta. Az, hogy az adatforgalmat tekintve továbbra is a Telenor vezet a piacon, jól mutatja, milyen nagyra értékelik ügyfeleink a kiváló minőségű Hipernet hálózatot. Számos új ügyfelünk a vezetékes internet helyett használja a Hipernetet, és biztosak vagyunk abban, hogy az új és még gyorsabb Hipernet 84 szolgáltatás tovább erősíti majd ezt a tendenciát. Büszke vagyok rá, hogy minősége és gyorsasága miatt ilyen sokan kedvelik a Hipernetet – végső soron ez a siker igazi mércéje” – értékelte az eredményeket Christopher Laska, a Telenor Magyarország vezérigazgatója.

A főbb eredmények röviden:

Ø  Az árbevétel 2012 első negyedévének szintjén maradt, 37,7 milliárd forintos értékkel. Az előfizetési és forgalmi bevételek nem változtak jelentősen 2011 második negyedévéhez képest – a két időszak közötti 1,9 milliárd forintos eltérést elsősorban a hívásvégződtetési díjak januárban bevezetett hatósági plafonja okozta.

Ø  A 2012 második negyedévi EBIT 3,3 milliárd forinttal haladja meg az egy évvel korábbi szintet, elsősorban az alacsonyabb amortizációs költségek miatt. Az EBITDA egyszeri tételek nélküli nominális értéke 1,0 milliárd forinttal csökkent 2011 hasonló időszakához képest, de a tavalyi második negyedév tartalmazott 0,8 milliárd forintos egyszeri céltartalék feloldást.

Ø  A CAPEX 3,3 milliárd forint volt 2012 második negyedévben – ami jóval magasabb a 2011 második negyedévi szintnél. Ennek hátterében a Telenor Magyarország folyamatos szolgáltatásfejlesztési törekvése áll, valamint az – azóta tévesnek bizonyult – feltételezés, hogy 2012 végén eltörlik a távközlési különadót.

Ø  A mobilinternet-felhasználók száma az elmúlt évben folyamatosan nőtt. Idén május végére elérte az 564 ezret, ami 108%-os növekedést jelent a 2011. májusi 272 ezerhez képest. A Telenor ügyfelei által generált adatforgalom több mint kétszeresére, 426 ezer GB-ról 923 ezer GB-ra emelkedett tavaly május óta. Az átlagos havi adatforgalom (1,64 GB) jól mutatja az ügyfelek elégedettségét a Hipernet hálózattal.

Ø  Az előfizetések száma 65 ezerrel, 3 millió 445 ezerre csökkent a negyedév során. A változás elsősorban annak köszönhető, hogy a Telenor Magyarország rövidebb érvényességi idejű feltöltőkáryákat vezetett be. Az ügyfélkör 3 százalékkal volt kevesebb, mint 2011 második negyedév végén. Miközben a Telenor (használt kártyák száma alapján számított) piaci részesedése a második negyedévben enyhén (31,87%-ról 31,38%-ra az előző negyedévhez viszonyítva) csökkent, viszont az MBI-piaci részesedése 2011 júniusa óta töretlenül emelkedik és 2012 májusában elérte a 28,31%-ot.

Ø  Az egy előfizetésre jutó, forintban számított átlagos havi árbevétel („blended ARPU” index) 3,7% százalékkal csökkent, ami főleg a 2012. január elsejétől csökkentett hívásvégződtetési díjnak köszönhető.

Vissza