Windows Phone 8X és 8S by HTC: A WP 8 referenciamodelljei

Kütyü Magazin - 2012. szeptember 20.

Tegnap hivatalosan bemutatkoztak a HTC Windows Phone 8 rendszer köré épülő okostelefonjai, melyek főként egyedi külső kialakításukkal és Beats Audio hangrendszerükkel hívják fel magukra a figyelmet. Az új Windows Phone 8X és 8S by HTC világszerte 150 mobilszolgáltató kínálatában lesz elérhető.

 

A HTC és a Microsoft tegnap közösen jelentette be a Windows Phone 8X és 8S by HTC készülékeket, melyeket a WP 8 platform referenciamodelljeiként ismerhettünk meg. A 4,3 hüvelykes kijelzővel szerelt 8X-ről korábban kiszivárgott információk és képek többnyire hitelesnek bizonyultak, viszont fény derült olyan hardverelemekre is, melyek jelenlétére kevesen számítottak. A 8S típusú újdonság a 8X kistestvére, visszafogottabb hardvert tettek bele és előlapján "csak" egy 4 colos megjelenítő kapott helyet. Mindkét eszközbe microSIM foglalat került.

Windows Phone 8X by HTC

A 130 grammos és 132,35 x 66,2 x 10,12 milliméteres készülék előlapján egy 4,3 hüvelykes, 1280 x 720 pixel felbontású S-LCD2 érintőképernyő figyel, melyet Gorilla Glass 2 üveg véd a sérülésektől. A Windows Phone 8 rendszert futtató mobil lelke egy 1,5GHz-en ketyegő, kétmagos Qualcomm Snapdragon S4 processzor, melyet 1GB RAM és 16GB belső tárhely egészít ki. A digitális iránytűvel, 3,5 mm-es jack kimenettel és microUSB csatlakozóval ellátott újdonság támogatja az UMTS és GMS hálózatokat, s természetesen a WiFi (802.11 a/b/g/n), NFC, Bluetooth (2.1), A-GPS modul kvartett sem hiányzik belőle. Az LTE modem viszont igen, ami meglepő.

A Beats Audio hangrendszerrel és 1,5 voltos erősítővel felvértezett okostelefon energiaellátását egy 1800mAh kapacitású akkumulátor biztosítja. Ami a képalkotási képességgeket illeti, a 8X igazán ott van a szeren: hátul egy 1080p videók rögzítésére is alkalmas, 8 megapixeles, BSI szenzorral, 28 milliméteres, f/2.0 fényerejű objektívvel ellátott kamera található, melyet LED villanó segít gyenge fényviszonyok között. A One X-ből ismerős egység nagyon gyorsan képes exponálni, s ezt a HTC speciális képalkotó chipjének köszönheti. A telefon oldalán található kameragomb kifejezetten kényelmessé teszi a fotózást, virtuális társánál mindenképp jobb érzés használni. Az eszköz kijelzője fölött, bal oldalon egy 2,1 megapixeles kamera figyel, mely meglepően ügyesre sikerült, hiszen látószöge 88 fokos, f/2.0 lencsét kapott és akár 1080p videót is rögzíthetünk vele.

A fentieket összevetve  a HTC 8X egy igen jól sikerült masinának tűnik, mely több dolgot (például a kijelzőt, a kamerát és a Beats Audio hangrendszert) is megörökölte a One X-ből. A készülék legfőbb újdonságának az egyedi - bár kissé a Lumia mobilokat idéző - külseje és az élénk színváltozatok adják, no meg peresze a WP 8 rendszer, mely a HTC-re jellemző, minőségi hardverrel párosul.

A 8X kék, fekete, piros és sárga színekben kerül piacra, várható ára egyelőre ismeretlen.

Windows Phone 8S by HTC

A kisebbik WP 8 alapú HTC modell 120,5 x 63 x 10,28 milliméteres és 113 grammot nyom a mérlegen. Meghajtásáért egy kétmagos, 1GHz-es Snapdragon S4 processzor felel, melyet 512MB RAM és 4GB belső tárhely tesz teljessé (azaz a memória a felére csökkent a 8X-hez képest). A telefon előlapjáról egy 4 hüvelykes, WVGA (800 x 480 pixel) felbontású S LCD érintőképernyő köszön vissza ránk, melyet Gorilla Glass óv a környezeti hatásoktól.

A GSM és UMTS hálózatokat támogató kütyüben van WiFi, Bluetooth és GPS modul, ám az NFC kimaradt belőle. A 8S fő kamerája egy 5 megapixeles, 35 milliméteres, f/2.8 fényerejű objektívvel szerelt, LED villanóval segített egység, mely maximum 720p felbontású videók sztereó hanggal való rögzítését teszi lehetővé. Természetesen van szoftveres Beats Audio hangzás, 3,5mm-es jack kimenetes és microUSB aljzat is az 1700mAh kaapcitású akkumulátorral felvértezett telefonban.

 A jövevény fekete-fehér, piros, kék és szürke színekben landol a piacon.

 

Elérhetőség

A Windows Phone 8X és 8S 2012 novemberétől lesz elérhető, 50 ország több mint 150 mobilszolgáltatójának kínálatában. A készülékek Magyarországon 2012. november közepétől lesznek kaphatók.

 

A HTC újdonságairól szóló közleményt a következő oldalon találod.

 

Vissza