A Core i5-3439Y és Core i7-3689Y processzorokat az év végén Haswell lapkák helyettesítik

Széll Zoltán - 2013. február 3.

Az Intel néhány héttel ezelőtt az alacsony-feszültségű processzorok új sorozatát vezette be. Az új, „Y” jelű processzorok maximális hőtermelése (TDP) 13 watt. Az Intel ezzel a processzor-generációval egy új mérőszámot vezetett be, amelynek neve SDP („Scenario Design Power”).

Az SDP az átlagos energia-felvételt jelzi, míg a TDP továbbra is a legnagyobb mérőszám marad. Ezen a piacon a Core i7-3689Y a legnagyobb teljesítményű processzor, két maggal és négy szállal. A 22 nanométeres Ivy Bridge architektúrán alapuló lapka 1,5 GHz-es alap- és maximum 2,5 GHz-es turbó frekvenciával dolgozik, hőtermelése 13W TDP, illetve 7W SDP, ára 362 US$.


 A Core i5-3439Y processzor 1,5GHz-es alap- és 2,3GHz-es turbó órajelet használ. A lapka két magot tartalmaz, négy szálat kezel és HD 4000 grafikus processzort (350 MHz alap- és maximum 850MHz turbó frekvencia) foglal magába. Hőtermelése az előbbi modelléhez hasonló: 13W TDP és 7W SDP. Ára 250 US$. Ezt a két processzort hibrid noteszgépekben, átalakítható és kagyló konstrukciókban használják.


 A negyedik negyedévben érkező Haswell helyettesítő processzor TDP szintű hőtermelése 11,5 watt, míg SDP szintű hőtermelése az Ivy Bridge alapú „Y” jelű lapkákénál kicsit magasabb, 7,5 watt. Várható, hogy a Haswell Y sorozatú lapkákkal a karácsonyi ünnepekre új noteszgépek, átalakítható vagy kagyló konstrukciók jelennek meg a piacon. A kétmagos és négy szálas modellek műszaki részleteit (pl.: órajel) még homály fedi, de a grafikus processzor maximum GT2.
 

Kulcsszavak: Intel, processzor
Vissza