Sony VAIO E14 notebook teszt

Erőss Csaba - 2013. március 1.

Nálunk járt a Sony frissített VAIO E notebook család 14 hüvelykes tagja, melyen már a Windows 8 rendszer teljesít szolgálatot. Megnéztük, mit tud a japán gyártó normál sorozata a csempésített ablakok között.

 

Belbecs

A Windows 8 megjelenésével az E14 is megkapta a Microsoft legújabb operációs rendszerét, illetve az ehhez kapcsolódó extra szoftvereket. Azt mindenkinek a saját megítélésére bízom, hogy hogyan viszonyul az új Windowshoz, viszont azt kijelenthetjük, hogy az operációs rendszer jól vizsgázik a Sony VAIO E14 alatt. A működése sima, a csempékre kattintva gyorsan indulnak az alkalmazások. Bár a gép nem tartalmaz SSD meghajtót és a merevlemez mindössze 5400 rpm-el pörög, ennek a mindennapi életben ritkán látjuk a hátrányát.

A hardverrel kapcsolatban fontos még kiemelni a videokártyákat, egy Intel HD Graphics 3000 és egy AMD Radeon HD 7670M teljesít a gépben szolgálatot és teljesítik meglehetősen jól a szolgálatot.

A 1366 x 768-as kijelzőn szép elénk színeket raknak, illetve játék közben is teszi a dolgát. Utóbbit a Portal 2-vel teszteltem, bár nem mai a program, de egy nem gamer laptoppal szembeni igényeket jól tudja vizsgálni, és itt is jól vizsgázott a laptop.

 

 

A Sony a természetesen nem hagyta saját programok nélkül a vásárlóit, a VAIO Gate-en keresztül ezeket érhetjük el könnyen. A laptop beállításait a Control Centeren keresztül vezérelhetjük, például itt módosíthatunk a színsémát is. Az elérhető programok közül a legelőremutatóbb a webkamerát használó mozgás érzékelő. Ennek segítségével mindössze a kezünket felemelve állíthatjuk meg a filmeket, körözve állíthatjuk a hangerőt vagy lépkedhetünk a képeink között.

A szoftver és a hardver mellett érdemes még  kiemelni az akkumulátort, mely a maga 8 cellájával meglehetősen jól bírja a strapát, 4-6 órát simán kihúzhatunk dugó nélkül. Ez a tulajdonság biztosíthat minket arról, hogy egy nem várt áramszünet esetén sem kell aggódnunk a folyamatban lévő munkánk miatt.

Verdikt

 A tesztidőszak során a Sony Vaio E14 minden szempontból jól teljesített, akár filmnézésről, akár gépelésről volt szó, képes volt hozni azt a szintet, amit elvár a laptopjától az ember. A külső forma, a billentyűzet ráadásul olyan pluszt jelentenek, ami miatt érdemes is ezt az eszközt választani. Ugyanakkor nem szabad elfelejteni, hogy nem egy csúcshardverről van szó, nem a most elérhető határokat feszegeti az E14, hanem olyan erőforrás és szolgáltatás csomagot kínál, melyet választva bízhatunk benne, hogy bármilyen helyzetben képes helyt állni. Elsősorban emiatt ajánljuk a Sony Vaio E14-et.

 

 

 

 

 

Vissza