Samsung Galaxy Tab 2 7.0 P3100 teszt

Erőss Csaba - 2013. március 17.

Szerkesztőségünkben járt a hétcolos Samsung Galaxy Tab 2 tablet, melynek külsejétől ugyan nem estünk hanyatt, de felszereltségének és minőségi kiegészítőinek köszönhetően végül levett minket a lábunkról.

Bevezető

Górcső alá vettük a Samsung Galaxy Tab 2 7.0 P3100-at, avagy ahogy a laikusok látják, a 3100. variációt ugyanarra a témára. A koreai gyártó stratégiájának fontos sarokpontja, hogy a létező összes termékkategóriát lefedje mobil, tablet fronton, így nem meglepő, hogy az első szériás Tabok után (amiből volt 10, 8,9, 7,7 és 7 colos is) a Tab 2 is kitermelte a maga 7 colosát. Kérdés, hogy a Nexus 7 és a kínai gyártók jóárasított termékei által uralt szegmensben labdába tud-e rúgni a P3100.

Külső

Azt könnyen kijelenthetjük, hogy a tabletek formavilágában sok mozgástere nincsen a gyártóknak, a lekerekített, illetve sarkosított téglalap köszön vissza mindenhonnan, így a káva színe és szélessége, a hátlap és a fizikai gombok azok, ami alapján megkülönböztethetőek ezek a termékek egymástól. Ebből a szempontból a P3100-as a klasszikus szürke eminenciás kategóriába sorolható, a koreai gyártó talán ennél a modellnél vitte tökélyre a szappantartó formát.

A hátlap ívei és az arányok is hozzák a klasszikus formát, emellett a szürke szín is ráerősít erre. A fröccsöntött formát egyedül a Samsung felirat és a hátsó, 3 megapixeles kamera töri meg. Oldalt már kicsit változatosabb a kép, bal oldalon az SD kártya és típustól függően a SIM helye található, jobb oldalon pedig a képernyőzár és a hangerőszabályozó kapott helyet. Elől szintén egy hatalmas Samsung felirat színesíti a képet, illetve a 0,3-as kamera lencséje az, ami megtöri a 7 colos képernyő uralta látványt. Ebből az is következik, hogy fizikai vezérlőt nem raktak a koreai tervezők a tabletre, csak az újabb Android verzióknál megszokott virtuális vezérlők útján tudunk navigálni a tableten belül. Ezzel térjünk is át arra, mit találunk a felszín alatt.

 

 

Szoftver

A Samsung Tab 2 7.0 Android 4.0-val érkezik, annak minden új funkciójával. Sajnos a Jelly Bean frissítéssel kapcsolatban nem hallani híreket, így akinek fontos, hogy mindig a legújabb operációs rendszer legyen a gépén, annak más irányban érdemes keresgélnie.

Szoftveres szinten ennek ellenére kifejezetten jól ellátott a készülék, eleve tabletre optimalizált felülettel rendelkezik, emellett pár extra alkalmazást is kapunk, melyre sem a Nexusoknál, nem a kínai olcsóbb versenytársaknál nem számíthatunk. Ilyen természetesen a Samsung eszközöknél már megszokott HUB-ok sora (Game, Music, Readers), melyek az adott típusú tartalmakat szedik egy csokor alá. Emellett a napi életben is hasznos alkalmazásként érdemes megemlíteni a Jegyzet appot, a Polaris Office-t, melyek az irodai használatnak alapoznak meg, illetve a fénykép és videó szerkesztő lehet még segítségünkre, ha az ilyen típusú tevékenységeinket azonnal szeretnénk elvégezni.

 

 

Hasznos és ritkán alkalmazott megoldás a minialkalmazások jelenléte a készüléken. Ezek olyan programok, melyek nem foglalják el az egész képernyőt, csak amikor igény van rájuk, akkor előugranak. Jó példa erre a számológép, melynél ha csak pár számot szeretnénk összeszorozni, nincs sok értelme félbeszakítani amivel eddig foglalkoztunk, átmenni az alkalmazások közé, kikeresni a programot, nyomni kettőt, hogy aztán a futó programok között bogarászhassunk, hogy folytathassuk a tevékenységünket.

Alkalmazásként jelenik meg, de elsősorban a hardveres felkészítés miatt használható a GPS-el támogatott Google Maps, illetve a Telefon is. Ha arra van szükség, akkor arcunkhoz emelve a készüléket, elintézhetjük legfontosabb hívásainkat is, már ha nem érezzük furcsának, hogy egy péklapát tapad a képünkhöz.

Üzemidő

Az okostelefonok elterjedésének, egyik negatív hatása lett, hogy a mobilok üzemideje fixen beállt a bűvös 1 napra, ezért minden ettől pozitív irányban eltérőt csodával határosnak nevezhetünk. Szerencsére így van ez a Samsung Tab 2 7.0-val is, a 4000 mAh-s akkumulátor nagyon jól teszi a dolgát, egy fél napos konferencia végigjegyzetelésével súlyosbított 3 napos periódust sikerült kihúznom egy töltéssel, sok filmnézéssel, böngészéssel. Az egy hetes tesztidőszak alatt hozta is ezt a szintet a készülék, nagy örömömre szolgált, hogy nem kellett plusz kábelt magammal cipelnem. (A készülék egyedi csatlakozóval rendelkezik, a töltéshez és az adatmozgatáshoz is ezt kell használnunk.)

A táblagép izgalmas kiegészítőiről a következő oldalon olvashatsz.

 

 

Vissza