A világ első transzkontinentális 5G próbahálózatát hozza létre az Ericsson, az SK Telecom és a Deutsche Telekom

Kütyü Magazin - 2016. július 13.

Az Ericsson partnerségi megállapodást kötött az SK Telecom és Deutsche Telekom vezető távközlési szolgáltatókkal a világ első transzkontinentális 5G próbahálózatának telepítéséről. A projekt kizárólagos infrastruktúra beszállítója az Ericsson lesz. 

A három társaság próbahálózatot telepít Dél-Koreában és Németországban, amely az 5G fő technológiai újdonságait használja: hálózati virtualizációs funkciót (Network Function Virtualization – NFV), szoftveralapú infrastruktúrát (software-defined infrastructure – SDI), elosztott adatfelhőt (distributed cloud), és hálózatszeletelést (network slicing). A fő cél az ügyfél roaming élmény optimalizálásával a modern 5G felhasználási módok globális hozzáférhetőségének biztosítása.

A felek emellett együttműködnek az 5G ökoszisztéma fejlesztésében, globális marketing tevékenységekben, és potenciális szabványosítási kérdésekben is.

Alex Jinsung Choi, az SK Telecom CTO-ja és a vállalati K+F központ igazgatója a következőket mondta: „Az 5G jelentősen különbözik elődeitől abban, hogy a rendszer az ügyfelek egyedi igényeire optimalizált, testreszabott szolgáltatást kínál, globális szinten. A most aláírt háromoldalú együttműködés révén képesek leszünk az 5G működését még jobban megérteni és olyan 5G rendszert kialakítani, amely stabil, kiszámítható működést és magas szintű ügyfélélményt kínál világszerte.”

Bruno Jacobfeuerborn, a Deutsche Telekom CTO-ja elmondta: „Az 5G korszakra tervezett felhasználási módok és szolgáltatások mindegyikéhez kiváló minőségű adatkapcsolatra lesz szükség globálisan. Véleményünk szerint a hálózatszeletelés (network slicing) alapú roaming lesz az egyik fő elem, amely lehetővé teszi az ügyfelek nemzetközi működését optimális ügyfélélmény mellett. Várakozással és örömmel tekintünk erre az együttműködésre, amivel hozzájárulhatunk a jövőbeni szolgáltatások fejlesztéséhez.”

Az Ericsson és az SK Telecom 2015 októberében sikeresen demonstrálta a hálózatszeletelés (network slicing) működését. Az SK Telecom és a Deutsche Telekom stratégiai 5G partnerségi megállapodást írt alá idén februárban Barcelonában a Mobil Világkongresszuson (MWC).

Ulf Ewaldsson, az Ericsson CTO-ja elmondta: „Az 5G globális szintű innovatív felhasználási lehetőségek előtt nyitja meg az utat. Az Ericsson elkötelezett azon ökoszisztémák kialakítása és iparágakon átívelő együttműködések megvalósítása mellett, amelyek lehetővé teszik, hogy az 5G-ben rejlő potenciált maximálisan ki lehessen használni, és az 5G által biztosított előnyöket a fogyasztók, vállalkozások és az egész társadalom mindenhol, a lehető leghamarabb élvezhesse.”

Az Ericsson, az SK Telecom és a Deutsche Telekom közötti partnerségi megállapodás bejelentésére a 2016. június 29 és július 1. között rendezett sanghaji Mobil Világkongresszuson (MWC Shanghai) került sor.

Vissza