Nagy sikert arattak az ABB robotjai a 2016-os Grammy-gálán

Kütyü Magazin - 2016. február 29.

A Kaliforniában február 15-én tartott Grammy-díjátadó gáláról tudósító média vezető helyen számolt be az ABB IRB120 típusú robotjairól, amelyek az élő műsorban részei voltak Lady Gaga „táncoló zongora” projektjének.

Andrew Siwicki, a michigani ABB helyszíni szerelési mérnöke Lady Gagával és az énekes csapatával szorosan együttműködve oldotta meg a robot időkódolt, koreografált mozgását. A sikeres együttműködés eredményeképpen a David Bowie emléke előtt tisztelgő énekesnő előadását még emlékezetesebbé tette a táncoló zongora, amelyről világszerte vezető helyen számoltak be a híradások. Kérjük, tekintse meg a rövid klipet, amelyben az énekesnő a robotokról beszél, majd az ABB robotok “műsorszámát” is.   

A zongora koreografált mozgatásának kidolgozásához az énekesnő csapata Andy Robottól is segítséget kért, aki Las Vegasban robotikával és számítógépes animációval foglalkozó szakember, és együttműködik a NASA Sugárhajtási Laboratóriumával (Jet Propulsion Laboratory) is. Andy Robot (akinek egyébként tényleg Robot a családneve) az előadásra átírt néhány olyan szoftveralkalmazást, amelyet korábban ipari robotok programozására és mozgatásra fejlesztettek ki. Munkája során az énekesnőnek azt az álmát követte, hogy egy új dimenziós hangszert alkosson meg. Nos, mint láthattuk – az álom teljesült! 

Andy Robot a következőket mondta a robotokkal mozgatott zongoráról: „Az ABB robotjait alkalmaztuk, amelyeket elsősorban a gyártás területén használnak. Az ilyen robotok százait láthatjuk összehangoltan dolgozni például a BMW autógyár szerelősorain. Azért esett a választásunk az ABB robotjaira, mert robusztusak és nagy teljesítményűek.  Az ABB úgy tervezi és építi meg ezeket a robotokat, hogy világítás és fűtés nélküli környezetben is akár 30 évig teljes sebességen képesek legyenek működni a robot pontosságának romlása nélkül. Megoldhattuk volna egy 'sufni' robottal, vagy egy egyszeri alkalomra kifejlesztett robottal is, de egy ilyet összehasonlítva egy profi ipari robottal mindenképpen ez utóbbi mellett kellett letenni a garast, hiszen a világ bármely szegletében képes a sorozatgyártáshoz szükséges kritikus, rutinszerű működésre.  A robotot a művészet világában, a Grammy gálán is be tudtuk vetni. Azért választottuk az ABB robotját, mert itt a feladat hasonló volt egy működés szempontjából kritikus folyamathoz, amely nem állhat le – a robotnak lényegében folyamatosan működnie kellett.” 

Kulcsszavak: robot, ABB
Vissza