Drónokkal szállítana az Amazon

Czipperer Dia - 2013. december 4.

A napokban vetődött fel az ötlet, miszerint az Amazon drónokkal szállítaná csomagjai egy részét, melynek köszönhetően sokkal hamarabb célba érhetnek a küldemények. Ez elsőre szokatlannak és kevésbé biztonságos megoldásnak tűnik, ám jobban beleásva magunkat, nem is hangzik olyan agyament koncepciónak.

Az Amazon Prime Airnek nevezte el azokat a drónokat, melyekkel csomagokat szállítana, s ezzel jelentősen lerövidítené a szállítási időt. A drón egy pilóta nélküli robotrepülőgép, amely ijesztő lehet a felhasználóknak, hiszen, ha nincs vezető, ki irányítja a masinát?

Igazából egy robotról van szó, amely önálló működésre képes, emberi beavatkozás nélkül. Mellette szól, hogy a szállítási idő jelentősen lerövidül, nagyjából fél órára.

Maga a koncepció egyelőre tesztfázisban jár, valószínűleg évekig nem találkozunk még ezzel a megoldással élesben, hiszen bevetéséhez számos hivatalos teendő is szükségeltetik. Többek között szükséges a FAA (Federal Aviation Administration), vagyis a légügyi hivatal jóváhagyása is, akik szabályokat írnának elő a drónok működésével kapcsolatban.

Egy amerikai tévéműsorban, a 60 Minutesban jelentette be vasárnap az ötletet az Amazon feje, Jeff Bezos, aki akkor úgy nyilatkozott, hogy nagyjából négy-öt év múlva valósulhat meg ez az elképzelés. A FAA a drónokat legkorábban 2015. szeptember 30-ára integrálhatja a légtérbe, hiszen számos kérdés vár még megválaszolásra a pilóta nélküli szerkezet kapcsán, amely önállóan repül – emberi beavatkozás nélkül – a légtérben. 
 

 

Bezos még nem tudja biztosan, mi szükséges ahhoz, hogy a technológiát biztonságosan telepítsék, hiszen nagy hangsúlyt kell fektetniük a navigációra és biztosítani kell többek között a megfelelő landolást is számukra, hogy például ne az emberek fejére szálljanak le. Továbbá koncepciót is ki kell dolgozniuk arra vonatkozóan, hogy pontosan milyen jellegű csomagokat szállítanak majd, hiszen a drónok teherbírása nem túl nagy (maximum 5 font, vagyis 2,27 kg). Ám szerencsére az Amazon jelenlegi árukészletének 86%-a ebbe kategóriába esik.

Az Amazon oktokoptereket, vagyis nyolc rotorral rendelkező modelleket alkalmazna. Bár a nyolc rotor jelentősen megnöveli a gép súlyát (nem is beszélve a szükséges akkumulátor teljesítményről), biztonságosabb, hiszen ha egy vagy két rotor leáll, a készülék valószínűleg továbbra is működőképes marad.
 


 

Természetesen kockázatok még így is adódnak, például a véletlen ütközések, a váratlan leállás (és ezzel együtt a zuhanás). Erre egy olyan megoldást kell kidolgozni, ami lehetővé teszi, hogy a drónok időben érzékeljék a veszélyt, és GPS segítségével találjanak egy biztonságos leszállóhelyet a közelben.

Emellett pedig az is fontos, hogy ezeket a masinákat összehangolják a légi járművek közlekedésével. Úgy vélik, az emberi élet sokkal fontosabb, mint az, hogy valakinek elveszik a csomagja, vagy éppen rossz helyre szállítják. Ha mindezeket sikerül kidolgozni, akkor néhány éven belül a drónok is bekapcsolódhatnak a légi közlekedésbe.

 

 

 

Forrás: Mashable.com

Vissza