A Lenovo kezébe kerül a Motorola Mobility

MTI Sajtóadatbank - 2014. január 30.

A Google megerősítette szerdán, hogy eladja a Motorola Mobility mobiltelefon-üzletágat a Lenovónak, a kínai számítógépgyártó óriás 2,91 milliárd dollárt fizet érte.

Az ügyletet várhatóan hivatalosan csütörtökön jelentik be Pekingben. Ezzel a kínai cég betör az amerikai mobiltelefon-piacra, amelyet az Apple ural. A Lenovo a mobiltelefon-gyártáson kívül – hozzá kerül a Moto X és Moto G okostelefonok összeszerelése – a Motorola mintegy kétezer szabadalmaztatott termékéhez jut hozzá, de a Google az ügylet után is megtartja a Motorola mobiltelefonos szabadalmainak javarészét, tehát jogi védettséget fog élvezni az okostelefonok és táblagépek által széles körben használt Android operációs rendszere is.

Egy hét leforgása alatt a Lenovo már a második nagy ügyletet bonyolítja le az amerikai piacon: a kínai cégóriás a múlt héten jelentette be, hogy 2,3 milliárd dollárért veszi meg az IBM szerverüzletágának egy részét.A Google két évvel ezelőtt vásárolta meg a Motorolától a mobiltelefonokat gyártó részlegét, a Motorola Mobilityt, 12,4 milliárd dollárt fizetett érte, de az ügylet nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, és komoly fejtörést okozott a szoftvergyártónak. A Motorola Mobility csaknem kétmilliárd dolláros veszteséget könyvelt el azóta, a vállalat alkalmazottainak a száma pedig 20 ezerről 3800-ra csökkent.

A kínai cég 2005-ben vette meg ez IBM asztaliszámítógép-üzletágát. Tavaly a Lenovo volt a világ legnagyobb PC-gyártója a legyártott számítógépek száma alapján, de az elmúlt években a PC-k és laptopok iránti kereslet folyamatosan csökkent.

 

 

 


MTI / fotó: techcrunch.com

Vissza