StoreDot: telefontöltés akár 30 másodperc alatt

Czipperer Dia - 2014. április 9.

Egy izraeli technológiai vállalat, a StoreDot speciális akkumulátorának és töltőjének köszönhetően jelentősen lerövidíthető a telefontöltésre szánt idő. A megoldás a Microsoft Think Next konferencián mutatkozott be.

Akár fél perc alatt teljes töltöttség

A StoreDot izraeli vállalat a Tel Aviv Egyetem nanotechnológiai laborjával karöltve formabontó megoldást mutatott be a Microsoft Think Next konferencián Tel Avivban, amellyel a telefonunk akár 30 másodperc alatt feltöltődik. A kulcs egy speciális akkumulátorban és töltőben rejlik, amelyben különlegessége a mobilitás, hiszen hasonló próbálkozások már voltak ezen a téren.

A prototípus már elkészült, melyet kifejezetten a Samsung Galaxy S4 modellekhez terveztek. A legtöbb újítás azonban nem a töltőben rejlik, hanem a hozzá tervezett akkumulátorban. Vagyis speciális aksira is szükség van hozzá, amelyhez majd a modelleknek is igazodniuk kell.

Nem kell aggódni amiatt, hogy a meglévő aksi élettartama károsodna, sőt. A cég szerint amellett, hogy a töltés gyorsabb, a StoreDot aksik ellenállnak a több ezer töltési/kisülési ciklusnak, amely jelentősen meghosszabbítja a várható élettartamát.
 


Nemcsak gyors, környezetbarát is

A StoreDot bio-organikus anyagokat használ. A vállalat által kifejlesztett új generációs elektródát MFE, vagyis multifunkciós elektróda névre keresztelték. Miközben az aksi gyorsabban töltődik, a kisülés hasonló ütemben zajlik, mint a hagyományos lithium-ion akkumulátorok esetében. Mivel a technológia alapját a természetben előforduló szerves alkotóelemek képezik, így viszonylag olcsón lehet előállítani.

Még pár évet várni kell

A technológiára még hosszú út vár a piacra jutásig. Dr. Doron Myersdorf, a vállalat vezérigazgatója elmondta, hogy a tervek szerint 2016 végén indulhat meg a tömegtermelés, hiszen addig még sok fejlesztés vár a vállalatra. Egyelőre az akkumulátor és a töltő mérete is jóval nagyobb (kapacitásuk viaszont kisebb), így a szupergyors töltéshez a töltő méretén és a telefonok felépítésén kell módosítani majd. Reményeik szerint egy év további fejlesztésre van még szükségük.

Szerencsére egy nagy ázsiai okostelefongyártó (a Galaxy S4-ből már lehet sejteni, melyik gyártóról van szó) támogatja az elképzeléseket, akik 6 milliárd dollárt fektettek a fejlesztésekre.

 

 

 

Forrás: TheNextWeb.com, Time.com

Vissza