Saját grafikus gyorsítót fejleszt a Samsung?

Farkas Norman - 2014. december 3.

Koreai források szerint egy saját fejlesztésű mobil grafikus chipen dolgozik a Samsung. Az új megoldást az ugyancsak általa fejlesztett processzormagokkal és LTE modemmel felvértezett Exynos lapkákban vetheti be a gyártó, s így lényegében saját maga gondoskodna készülékeinek hardvereiről.

Körülbelül egy éve reppent fel a pletyka, hogy a Samsung saját ARM-kompatibilis processzormagok fejlesztésére adta a fejét, most pedig arról csiripel a koreai média, hogy a vállalat egy saját kútfőből készülő grafikus gyorsítót is le szeretne tenni az asztalra.

A mobilokba szánt GPU várhatóan 2015 közepén mutatkozik majd be, de egyelőre nem világos, hogy a gyártó egy teljes mértékben általa fejlesztett elemekből álló – és a fent említett processzormagokat is tartalmazó – mobil lapkakészletben fogja-e alkalmazni először. Ha így van, akkor minden bizonnyal egy 64 bites, big.LITTLE architektúrára épülő processzort és Cat.6 LTE modemet is magába foglaló Exynos chipset bevezetésére lehet majd számítani.

 

 

A Samsung már rendelkezik a szükséges 4G LTE modemmel a kizárólag saját megoldásokat tartalmazó Exynos lapka megalkotásához, a hírek szerint pedig egyértelmű, hogy javában dolgozik a terv megvalósításához elengedhetetlen processzor (CPU) és grafikus gyorsító (GPU) életre hívásán is. Ha elkészül az ízig-vérig Samsung elemekből álló SoC, a dél-koreaiakat egy lapon említhetjük majd az olyan chipgyártókkal, mint a Qualcomm, az Nvidia vagy az Intel.

Érdemes megjegyezni, hogy a Samsung jelenlegi Exynos lapkái az ARM terveire alapuló processzorokra és grafikus gyorsítókra épülnek és csak visszafogottan alkalmazza őket készülékeiben a vállalat – helyettük előszeretettel vértezi fel okostelefonjait és táblagépei a Qualcomm megoldásaival.

A Samsung saját GPU-ja (és az azt tartalmazó SoC) a vártnál később jelenhet meg, ha 2015 közepéig nem sikerül pontot tenni a gyártó és az Nvidia közti perpatvar végére.

 

 

[Forrás: GSM Arena]

Vissza