A mobilfónia 30 éves fejlődése, és ahogy a gyerekek látják

Kütyü Magazin - 2014. december 30.

Ma a korlátlan csomagok, a folyamatos elérhetőség és a szinte bárhol rendelkezésre álló szélessávú hálózatok korában talán már nem is emlékszünk, hogyan kommunikáltunk a múltban, akár csak 30 éve is. Akkoriban még hírét sem hallottuk a mobiltelefonnak.

A Vodafone 30 éve van jelen a piacon, és 15 éve Magyarországon. Három évtizeddel ezelőtt kis hazánkban még ritkaságnak számított a telefon, s kimondottan szerencsésnek számított az a magyar család, amelynek otthonában, vagy a családtagok munkahelyén akadt vezetékes telefon.

A Vodafone anyavállalata szinte napra pontosan 30 éve, 1985. január 1-jén kapcsolta fel Anglia első mobil hálózatát, akkor még mindössze 4 bázisállomással. A hálózatot élőben elsőként Michael Harrison, a Vodafone akkori elnökének, Sir Ernest Harrisonnak fia tesztelte, miután titokban eltávozott a család Újévi partijáról és pontban éjfélkor, a londoni Parlament térről hívta fel édesapját, hogy Boldog Újévet kívánjon. A történelmi telefonhívást egy 5 kg súlyú hordozható Vodafone VT1 telefonról indította.

Az első nemzetközi roaming hívásra 23 évvel ezelőtt került sor, és 1993-ban indult hódító útjára az SMS, amikor Neil Papworth rövid szöveges üzenetben kívánt Boldog Karácsonyt barátjának, a Vodafone-nál dolgozó Richard Jarvisnak. Innen már csak alig 4 év kellett ahhoz, hogy Philippe Khan elküldhesse mobiltelefonjáról az első fényképet a Vodafone hálózatán keresztül. A képen Philippe Khan újszülött kislánya volt látható, aki ma alighanem a lehető legtermészetesebb módon, okostelefonján keresztül tartja barátaival a kapcsolatot.

Az okostelefonok és közösségi média világában született gyermekek el sem tudják képzelni, hogy az első mobiltelefon mindössze 30 éves. A mobilkommunikáció előtti világot „fekete-fehérnek” képzelik, amelyben postagalambok segítségével üzentek egymásnak a távollévők.

Nézd meg, mit gondolnak a mai gyermekek az első mobiltelefonokról, a mobilkommunikáció előtti világról, és a mobilkommunikáció jövőjéről!


20 érdekesség a mobilfónia elmúlt 30 éves történetéből

1. Az első kereskedelmi célú mobil telefonhívás

Az Egyesült Királyságban az első kereskedelmi célú mobil telefonhívást 1985. január 1-jén indították. Ma a britek naponta több mint 132 millió mobilhívást bonyolítanak.  

2. Az első mobillal készített fénykép

Philippe Kahn küldte el 1997-ben az első, újszülött kislányáról készült fényképet mobiltelefonján,

3. Az első Boldog Karácsonyt kívánó SMS

22 esztendővel ezelőtt, az akkor épp 22 éves Neil Papworth kívánt a világon először boldog Karácsonyt SMS-ben barátjának, a Vodafone-nál dolgozó Richard Jarvisnak. 

4. Mobil játékok

Az első, mobiltelefonra készített játék a Tetris volt, amely 1994-ben jelent meg a Hagenuk MT-2000-es modellen. Az okostelefon tulajdonosok ma átlagosan idejük 27 százalékát töltik játékokkal.  

5. QR kódok

Az első QR (Quick Response) kódot 1994-ben készítették.  A kód beolvasására a legtöbb mobiltelefon képes. A QR kód segítségével weboldalakra, vagy speciális ajánlatokra lehet elvezetni az érdeklődőket.. 

6. Zene és mobiltelefon

Az első MP3-mal felszerelt mobiltelefont 2000-ben mutatták be 64 MB-es memóriával. 

7. Az első mobil hálózat egy hátizsákban

A 2014 évi Mobil Világkongresszuson mutatta be a Vodafone Alapítvány az Instant Network Minit, a mindössze 11 kg súlyú hordozható mobilhálózatot. A hálózat kevesebb mint 10 perc alatt üzembe helyezhető, és egy esetleges katasztrófa esetén bármikor bevethető. 

8. Az első hívás az Everest csúcsáról

Az angol felfedező, Daniel Hughes bonyolította az első videóhívást az Everest csúcsáról 2013. május 19-én, elérve ezzel a mobil innováció szédítő magaslatait. 

9. Az első csoportos selfie az Oscar Gálán

Ellen DeGeneres amerikai komika készítette a legelső selfie-t az Oscar Gálán, amely a Twitteren minden idők legtöbbet megosztott képévé vált. Egy 2013-as kutatás kimutatás szerint a britek havonta 35 millió selfie-t készítenek. 

10. Az első mobil videóhívás

Az első mobil videó hívást 1999-ben bonyolították Japánban.

11. Az első mobiltelefon egy világsikerű mozifilmben

Az első hollywoodi kasszasiker, amelyben szerepet kapott egy mobiltelefon, a Halálos fegyver (Lethal Weapon) volt 1987-ben.  

12. Mobil nyelv – LOL!

Az SMS nyelv a hétköznapi angol részévé vált, akár szeretjük, akár nem. Idősebbek és fiatalabbak is egyre gyakrabban használják. A LOL 1989-ben már bekerült az angol szótárakba.

13. Az első letölthető csengőhang

Csengőhangot 1998-ban, Finnországban töltöttek le először, utat nyitva olyan ikonikus dallamoknak, mint például a ’Crazy Frog’. 

14. Hangposta

1986-ban jelent meg az első mobiltelefon, amely hangposta funkcióval rendelkezett. 

15. Az első beépített antennás mobiltelefon

Az 1998-ban debütáló Nokia 8810 volt az első mobiltelefon, amely külső antenna nélkül működött. Ez az apró újítás hatalmas előrelépést jelentett, nem csupán esztétikusabbá, de jóval könnyebben hordozhatóvá váltak  a mobiltelefonok. 

16. Mobil szolgáltatás a La Manche csatorna alatt

2014 januárjától a La Manche alatti Csalagút teljes hosszában van mobil és mobilinternet lefedettség. 

17. Az első augmented reality

Az első augmented reality alkalmazás a 2009-ben iPhone-ra fejlesztett, Párizs nevezetességeit bemutató virtuális városnéző applikáció, a ma is igen népszerű Metro Paris Subway.

18. Az első Bluetooth headset

2000-ben jelent meg az első Bluetooth headset, lehetővé téve, hogy vezetékek, és a kezünk használata nélkül kommunikáljunk. 

19. Vezeték nélküli töltés

A vezeték nélküli töltés technológiát 2012-ben mutatta be a Nokia. 

20. Fotók az első telefonokról: 

Motorola 8000X (1985)

 

 

 

Vissza