1,6%-os a Lollipop elterjedtsége

Czipperer Dia - 2015. február 3.

A Google operációs rendszerének legújabb változata, a Lollipop még csupán az eszközök töredékén érhető el, azonban még így is több készüléken fut, mint a 2.2 Froyo változat. A januári adatok szerint még mindig növekszik a 4.4 KitKat népszerűsége.

A Google operációs rendszerének, az Androidnak számos verziója van, és hónapról hónapra változik az egyes verziók elterjedtsége. A Gingerbread a maga idejében, sőt, még a Jelly Bean megjelenése után is sokáig uralta a mezőnyt, azonban csillaga most már egyre inkább lefelé ível. A decemberi adatokhoz képest is veszített népserűségéből: 7,8%-ról 7,4%-ra esett vissza. Az Ice Cream Sandwich szénája még ennél is rosszabbul áll: 6,7%-ról 6m4%-ra csökkent az elterjedtsége.

Az abszolút leszakadó a sorban azonban a Froyo, amely mindössze az eszközök 0,4%-án fut. Még az 5.0-ás Lollipop rendszer elterjedtsége is nagyobb mindössze néhány hónap után. A legfrissebb Android rendszer jelenleg 1,6%-ot birtokol a tortából, amely hamarosan tovább nőhet, hiszen számos gyártó tervezi az 5.0-ás rendszerfrissítés kiadását eszközeire.
 


A Jelly Bean és a KitKat még mindig a két legnépszerűbb változat a sorban. Előbbi uralmát nehéz megtörni, hiszen három különböző verzió is elérhető belőle, amelyek együttvéve (44,5%) még mindig népszerűbbek, mint a KitKat (39,7%).

Ha azonban külön bontjuk a különböző Jelly Bean verziókat, máris a KitKat veszi át a vezetést. Ez nem is véletlen, hiszen számos mobil megkapta már a 4.4-es rendszerfrissítést. Ez főként a 4.3-as rendszerverziónál nagyon szembetűnő – ezek többségére érhető el a frissítés –, amely sokáig listavezető volt, most viszont a Jelly bean verziók között is az utolsó helyen áll.

 

 

Forrás: GSMArena.com

Vissza