A Nokia megvenné az Alcatelt

MTI Sajtóadatbank - 2015. április 16.

A Nokia már tárgyal arról, hogy a francia Alcatel-Lucent SA-t megvásárolnák. mindezt azért, hogy az egyesült cég fel tudja venni a versenyt a svéd Ericsson és a kínai Huawei Technologies vállalatokkal.

A nokia szerezné növelni versenyképességét, ehhez az Alcatelt szemelte ki magának. Már folynak a tárgyalások a két cég összeolvadásáról. Az Alcatel-Lucent piaci tőkeértéke mintegy 11 milliárd euró, a Nokia piaci tőkeértéke pedig 28 milliárd euró. Az Alcatel-Lucent részvénye több mint tíz százalékkal erősödött a párizsi tőzsdén a felvásárlási terv hírére, a Nokia részvénye pedig hét százalékkal esett Helsinkiben. A két vállalat együttesen 25,9 milliárd euró forgalmat bonyolított le 2014-ben, az Ericcson forgalma 25,1 milliárd euró volt, a Huawei távközlési berendezés üzletága pedig 23,6 milliárd eurót.

Az Infonetics piackutató cég adatai szerint a Nokia 17 százalékos részesedéssel rendelkezett 2014-ben a vezeték nélküli hálózati berendezések piacán, míg az Ericsson 30 százalékos, a Huawei 20 százalékos, a kínai ZTE 11 százalékos, az Alcatel pedig 10 százalékos részesedéssel.

A tervet még mindkét vállalat részvényeseinek el kell fogadniuk. A Nokia május 5-én, az Alcatel-Lucent május 26-án tartja részvényesi közgyűlését.
 

A felvásárlás részleteiről bővebben a Prím Online-on olvashattok.

 

Vissza