Okosotthon szoftveren dolgozik az ABB, a Bosch és a Cisco

Kütyü Magazin - 2015. május 14.

Az ABB, a Robert Bosch és a Cisco System mozaiq operations GmbH néven nemzetközi közös vállalatot hoz létre okosotthonhoz szükséges nyílt forráskódú szoftverplatform fejlesztésére és üzemeltetésére. A platform egyesíti majd a lakásautomatizálás terén ma használatos különálló alkalmazásokat, illetve kapcsolatot kínál az alkalmazott eszközök között. 

Az ABB, Bosch és a Cisco közösen dolgozik, méghozzá egy okostoothonokhoz készült alkalmazáson munkálkodnak. A platform, amelyet a mozaiq operations GmbH fog kifejleszteni, a Tárgyak, Szolgáltatások és Emberek Internetét (Internet of Things, Services and People) bevezeti a felhasználók otthonába, melynek köszönhetően a készülékek széles köre könnyedén és biztonságosan kommunikálhat egymással.

A fogyasztók készülékeiket és az eszközeiket – függetlenül attól, hogy azok milyen gyártmányúak – zökkenőmentesen tudják majd saját igényeikhez igazítani, és ez minden eddiginél magasabb szintű kényelmi funkciót, irányítási lehetőséget és energiahatékonyságot biztosíthat számukra.

Csak egy példa: egy szokatlanul forró napon az okostelefonon egy kattintással, vagy egy előre beállított utasítással leeresztheti otthon a rolót. Megteheti majd, hogy kikapcsolja a szárítógép időzítőkapcsolóját, vagy úgy szabályozza az otthoni monitorokat, hogy azok automatikusan kikapcsoljanak, így késztetve a gyerekeket arra, hogy menjenek ki a szabadba játszani.

 


A mozaiq szoftverplatform egyszerű, de biztonságos adatcserét tesz majd lehetővé különböző típusú eszközök és felhasználóik között, s ezáltal  új szolgáltatások széles skáláját teszi elérhetővé. Az üzleti ökoszisztéma megteremtésével az ABB, a Bosch és a Cisco a szoftverplatform fejlesztése során a kooperáció elősegítésére, és az érdekelt felek különféle igényeinek és szempontjainak figyelembe vételére törekszik.   

A mozaiq ideiglenes vezetője a Cisco Internet Business Solutions Grouptól Dirk Schlesinger lesz.  Schlesinger a németországi Frankfurtból igazgatja majd a vegyes vállalatot. Megbízatása az állandó vezető kinevezéséig szól. 

Egy weboldal is indult, hogy bővebb tájékoztatást adjon a nyílt forráskódú szoftverplatformról és üzleti felületet kínáljon a vegyesvállalat leendő ügyfelei számára.

 

Vissza