Okostelefonnal azonosítható a szemrák

Czipperer Dia - 2015. május 29.

Nem vicc: okostelefonnal azonosítható a retinoblasztóma, vagyis a szemrák. Ez a módszer már életet is mentett.

A retinoblasztóma, vagyis a szemrák egy ritka, ugyanakkor agresszív betegség, amely legtöbbször fiatal gyermekek érint. A betegség lényege, hogy egy tumor fejlődik ki a retinán, azonban azonosítása nem olyan nehéz. Mindössze egy okostelefonra van szükség hozzá.

Elsőre furcsának és ijesztőnek tűnhet a kijelentés, azonban korántsem olyan hihetetlen dologról van szó. Kiderült ugyanis, hogy az okostelefonok kamerája képes rögzíteni a jelenséget. Ha valaki vakuval készít fotót, azonosítható a betegség.

Ez a módszer már egy gyermeket is megmentett. Julie Fitzgerald 2 éves kisfia, Avery betegségét tudták így diagnosztizálni.
 

 

Fitzgerald az ABC Newsnak elmondta, hogy nagyon rosszul érezte magát, amikor kiderült, hogy valami nincs rendben a kicsi szemével. Amikor elkészítette a képet, maga is látta, hogy baj van, ezután fordultak orvoshoz. Sajnos a kisfiú elvesztette a beteg szemét, azonban az életét sikerült megmenteni. 

Az orvos elmondása szerint ez természetesen nem tekinthető végleges diagnózisnak, de érdemes nyomon követni és kivizsgáltatni. A retinoblasztóma jól kezelhető betegség. A jelenlegi technológia és a kemoterápiás kezelések megmenthetik a baba életét és a szemét is.

 

 

 

Forrás: Yahoo.com

Vissza