„Az emberek az utcán néznek, de nem látnak”

Kütyü Magazin - 2016. augusztus 31.

Sztereotípiák enyhítése, szociális érzékenyítés és figyelemfelhívás a My Budapest Photo Project kiállítás célja, amely augusztus 30-án nyílt meg a Budapest Pontban. A hajléktalan emberek által készített fényképek saját mindennapi életüket mutatják be. A képek eltérő üzenetekkel rendelkeznek, amelyek jó lenne, ha minél több emberhez eljutnának elidegenedő társadalmunkban.

Egy fényképnek sokszor ezerszer annyi mondanivalója van, mint egy szövegnek. Így gondolja ezt Csoszó Gabriella fotóművész, aktivista is, aki hajléktalan embereknek tart fotó kurzusokat és a My Budapest Photo Project egyik zsűritagja: „Ez a kezdeményezés lehetőséget ad azoknak a nehéz sorsú embereknek, akik gyakran önhibájukon kívül az utcára kerültek. Képviselhetik magukat, elmondhatják az életükben előforduló nehézségeket és megmutathatják a bennük rejlő tehetséget.” 

„Mi is emberek vagyunk, sok mindent meg tudunk mi is csinálni és képesek vagyunk fejlődni is” - nyilatkozták a kiállítás megnyitóján a kezdeményezésben résztvevők, akik közül mindenki más céllal ragadt fényképezőgépet. Volt aki a sorstársainak akart a fényképével üzenni, hogy legyenek optimisták és ne törődjenek bele a sorsukba. Voltak akik a mozgássérültek budapesti közlekedési nehézségeire szeretnék felhívni a figyelmet, de akadtak olyanok is akik az aktuális lelkiállapotukat fejezték ki egy-egy képkockával. 

A My Budapest Photo Project kiállítás a Budapest Bike Maffia és a Café Art legújabb kezdeményezésének keretén belül valósulhatott meg a Fuji Magyarország támogatásával. A kiállítás szeptember 18-ig tekinthető meg ingyenesen a Budapest Pontban. 

A kiállításról bővebb információkat a My Budapest Photo Project Facebook oldalán találhatók.

Vissza