Az Apple iOS 10.3 telepítése előtt biztonsági mentésre van szükség

Kütyü Magazin - 2017. április 4.

Az iPhone-, iPad- vagy iPod touch-tulajdonosok számára izgalmas hír, hogy nemrég megjelent az Apple iOS 10.3. Az Apple iOS frissítése olyan felhasználó-barát fejlesztéseket is bevezet, mint a „Find My Airpods” funkció, valamint tárhelyet szabadít fel az iPhone-okon: a Forbes véleménye szerint „az Apple jó ideje nem rukkolt elő ilyen remek frissítésekkel”.

Ám a legnagyobb hír talán az Apple új fájlrendszere.

A HFS+ rendszer lecserélése 30 év után talán nem az a feltűnő változtatás, ami a felhasználók figyelmét felkelti. Ám az új Apple File System (APFS) elnevezésű rendszert úgy alakították ki, hogy optimalizálja az SSD alapú tárolást, erősebb titkosítást, és pontosabb időbélyegzőt biztosítson a fájlokhoz, illetve lehetővé tegye majd a későbbi rendszerfejlesztéseket is.

A szakértők azonban egyvalamiben egyetértenek: az Apple iOS 10.3-ra való frissítés előtt mindenki nézzen utána az iPhone, iPad és más iOS eszközök biztonsági mentésének. Ez miért fontos?

 

Nem egyszerű iPhone frissítés

Az Apple iOS 10.3-ra való frissítéskor az eszközön található valamennyi fájl az új fájlrendszernek megfelelő formátumot kap. Az APFS azonban nem kompatibilis a HFS+ formátummal, ami azt jelenti, hogy miután sor került a konvertálásra, a HFS+-hoz már csak a meghajtó újraformattálása és az összes adat törlése árán lehet visszatérni.

Sajnos a rendszerfrissítések mindig magukban hordozzák annak a kockázatát, hogy valami baj történik, akárhány tesztet végzett is el a vállalat. Bármilyen óvintézkedéseket is tett a cég az Apple iOS frissítés zökkenőmentessége értekében, elveszhetnek adatok, ha a konvertálás megkezdése után valami balul üt ki – ami veszélybe sodorja kapcsolatainkat, fotóinkat, videóinkat, beállításainkat és alkalmazásainkat.

Így, bár van néhány dolog, amivel előkészíthetjük az eszközöket az Apple iOS frissítéshez, az iPhone-ok frissítésének megkezdése előtt készített biztonsági mentés kihagyhatatlan.

 

 

Biztonsági mentés készítése az Apple iOS 10.3 telepítése előtt

Az Apple arra biztatja ügyfeleit, hogy az iCloud vagy az iTunes segítségével készítsenek biztonsági mentést iPhone, iPad és egyéb eszközeikről az Apple iOS 10.3 frissítés előtt, ám az iCloud biztonsági mentésével kapcsolatos bizonyos aggályok miatt néhányan más megoldásokat keresnek. Az iCloud fotók tárhelye például az ingyenes verziónál maximum 5Gb, ami jóval kisebb egy iCloud fotókönyvtár tipikus méreténél. Így a felhő alapú tárolás kibővítéséhez alighanem fizetni kell majd az Apple-nek, hogy iPhone vagy iPad fotóinkról, videóinkról stb. biztonsági mentést készíthessünk.

Egy másik szempont az, hogy a legtöbb háztartásban az eszközök különböző platformokon futnak, így sokan a Windows 10 2017 áprilisára ütemezett frissítését tartják szem előtt. Ez a frissítés is biztonsági mentést igényel előzőleg, ám sajnos az iCloud Windows-zal nem működik… ami okoz némi fejtörést a felhasználóknak.

Ahelyett, hogy minden rendszerfrissítéshez két külön megoldást használnának, a felhasználók olyan biztonsági mentő szoftvert keresnek, amely egyformán jól kezeli az Apple iOS 10.3 és a Windows 10 Creators frissítést.

 

 

A legjobb biztonsági mentés iPhone frissítésekhez

Az Acronis True Image 2017 átfogó és egyszerű lehetőséget kínál nemcsak az iPhone adatok biztonsági mentéséhez, hanem ahhoz is, hogy felhőben és helyileg a számítógépünkön végezzünk biztonsági mentést, akár több mobileszköz adatairól is, vagy hogy helyreállítsunk véletlenül törölt fájlokat, és így tovább.

Az Acronis True Image 2017 előfizetés nemcsak iOS, Android, Mac és Windows eszközöket támogat, hanem korlátlan számú mobileszköz biztonsági mentését is – így egyetlen licenc lefedi a család összes iPhone és iPad készülékét, valamint bármely androidos telefont és Windows táblagépet. Emellett az előfizetéshez 50 GB felhő alapú tárolás is jár – ez tízszerese annak, amit az iCloud ingyenes verziója kínál.

Az Acronis True Image olyan egyedülálló lehetőségeket is ad, mint a mobileszközök automatikus biztonsági mentése az otthoni számítógépre Wi-Fi-n keresztül; így az iPhone-ok adatai azonnal biztonságba kerülnek, amint hazaérünk. Ezzel adataink már az Apple iOS vagy a Windows 10 Creators frissítést megelőzően, és azt követően is minden nap biztonságban lesznek.

 

Záró gondolat

Az Apple iOS frissítés és az új APFS formátum bevezetése nagyon izgalmas hír, és kíváncsian várjuk, hogy ezek milyen teljesítményjavulást és jövőbeli innovációkat hoznak. Ám a szakemberek egyetértenek abban, hogy a biztonsági mentés létrehozása abszolút elengedhetetlen, legyen szó Apple iOS 10.3-ról, Windows 10 Creator frissítésről, vagy bármiről, amivel az Android esetleg a jövőben előáll. Egy olyan biztonsági mentési megoldás beszerzése, mint az Acronis True Image, amely e platformok mindegyikét képes támogatni, okos lépés és előrelátó befektetés.

Vissza