Itt az új IPAD Pro reklámfilm

Kütyü Magazin - 2020. március 25.

Miközben lézeres precizitással alkotott térbeli modellekkel zsonglőrködni időtöltésnek sem utolsó, a mérnökök, a tervezők és az építészek órákat vagy akár napokat takaríthatnak meg az új iPad Pro beépített LiDAR 3D-s szkennerével és magyar fejlesztésű Shapr3D alkalmazásával. A jelenleg demo formájában elérhető alkalmazás várhatóan év végétől lesz teljes egészében elérhető funkció a felhasználók számára. A Budapesten készülő applikációval, és annak kifejlesztőjével Csanády Istvánnal az új iPad Pro reklámjaiban is találkozhatunk.

Internet nélkül, akár utazás közben, gyorsan és egyszerűen lehet térbeli modelleket készíteni a Shapr3D alkalmazással, amely – a magyar fejlesztésű megoldások között elsőként – zsinórban háromszor lett kiemelt applikáció az Apple Keynote-on. Az alkalmazást olyannyira becsben tartja az Apple, hogy negyedik generációs táblagépjeinek reklámjában is bemutatja, ami nem véletlen: a jelentős hardverfrissítés és a megújult hátlapi kamerák mellett ugyanis az iPad Pro egy térbeli lézeres érzékelésre alkalmas LiDAR szenzort is kapott, amely új lehetőségeket nyit a felhasználók előtt a kiterjesztett valóság és a térbeli modellezés területén.

Bár a világ 185 országában élő felhasználók több százezres táborából sokan vannak, akik hobbi szinten vagy kevés tapasztalattal szeretnének térbeli modelleket készíteni, az alkalmazás kompatibilis a meghatározó tervező (CAD) programokkal. Ennek oka, hogy azoknak a mérnököknek, tervezőknek és építészeknek is utánozhatatlan modellezési élményt nyújtson, akik szakmájukból adódóan, hivatásszerűen foglalkoznak 3D tervezéssel. „A CAD-rendszerbe közvetlenül integrált LiDAR szenzorral létrejött, egyedi hardverkombináció merőben új munkafolyamatokat eredményez, megkönnyíti és felgyorsítja a tervezést” – mondta Csanády István, a Shapr3D vezérigazgatója. Hozzátette: „a jelenleg demo verzióban működő fejlesztés a tervek szerint év végére lehet teljes egészében elérhető funkció”.

 

 

A szakemberek rengeteg időt spórolhatnak meg a beépített LiDAR érzékelőből származó adatokat a Parasolid Convergent Modelinggel kombináló megoldással. Ráadásul tovább javítja a használhatóságot, hogy az új táblagépekhez az Apple Magic Mouse és Magic Keyboard támogatást is nyújt. „Egy évtizeddel azután, hogy Steve Jobs bemutatta az első iPadet, eljutottunk oda, hogy a filigrán táblagépek felveszik a versenyt a bivalyerős asztali rendszerekkel, miközben tartalomfogyasztási eszközökből tartalomkészítőkké válnak” – véli a Shapr3D alapítója, akinek 2015-ben elindított ötletében olyan tőketársaságok láttak fantáziát, mint a Lifeline Ventures (a játékfejlesztő Supercell egyik fő befektetője), az InReach Ventures (Instagram), a Point Nine Capital (Revolut) vagy a Creandum (Spotify).

Eddig 7,5 millió dollár külföldi befektetés érkezett a Shapr3D-be, amely 2019-ben megötszörözte piaci értékét, miközben hozzákezdett az applikáció Windows alapon történő fejlesztéséhez is.

Vissza