Nyaralva is lehet dolgozni

Kütyü Magazin - 2022. július 19.

A home office tömeges elterjedése után fontos kérdés lett, hogy a dolgozók hogyan választják el a magánéletüket a munkától. Az otthoni környezet ugyan a legtöbb esetben jó hatással van a dolgozók produktivitására, a kreatív folyamatokat viszont jelentősen gátolhatja. Ennek a kezelésére és a munkavállalói jóllét elősegítésére jelenthet jó lehetőséget a „workation”, azaz a távmunkavégzés egy olyan helyről, ami hagyományosan nyaralási úticél lenne. 

Az otthoni munkavégzésre való átállással a munkával töltött idő gyakran összemosódik a magánélettel, és sokaknak jelent problémát a kettő elválasztása. Gyakrabban érkeznek e-mailek munkaidő után is, ráadásul a telefonunkon is megjelenhetnek az értesítések, így azt érezhetjük, hogy valójában nem fejeztük be a munkát a hivatalos munkaidő végével. Érdemes átgondolnunk, hogy törekednünk kell-e a két dolog markáns elválasztására vagy inkább az új kihíváshoz alkalmazkodva szinergikus egyensúlyt teremtenünk a kettő között. A nyaralva dolgozás, más néven workation részben az otthoni munkavégzés miatt visszaszoruló kreatív folyamatokat segítheti elő, részben pedig a munkavállaló rekreációjához járulhat hozzá. 

A workation nem egyenlő a nyaralás alatti munkavégzéssel. A munkavállaló ebben az esetben ugyanúgy dolgozik, mint hagyományos körülmények között, csak a munkaállomását helyezi át – határozott időintervallumban – egy új helyre, például egy tengerpart közelébe vagy éppen hegyvidéki, zöld környezetbe. A munkarend hasonló, mint a home office esetében, a megállapodás szerinti munkarendet ebben az esetben is tartania kell a dolgozónak. 

Ahhoz, hogy sikeres legyen egy workation projekt a munkáltató és munkavállaló számára egyaránt, érdemes néhány dologra odafigyelnünk. 

Kezeljük tudatosan az elvárásainkat

A nyaralva dolgozás intézményétől ne várjuk el azt, mint egy hagyományos nyaralástól: persze ennek a munkavégzési formának része, hogy a környezetet megismerjük – például elmenjünk kirándulni vagy felfedezzük a várost – de ezzel párhuzamosan valószínűleg gyakran elfoglaltnak fogjuk magunkat érezni, nehezebb lesz kikapcsolódni és elszakadni a munkához kapcsolódó gondolatoktól, ellentétben a hagyományos nyaralással. Ez a jelenség a workation természetes velejárója, ne támasszunk túlzott elvárásokat ezzel kapcsolatban magunk felé. 

Ez a munkavégzési forma nem pótolhatja a nyaralást: bár célja a kreatív folyamatok elősegítése mellett, hogy a munkavállaló impulzív környezetben ki tudjon kapcsolódni, viszont a munkától való hosszabb távú elszakadást nem hordozza magában – ami pedig egy nyaralás során nagyon fontos az egyén mentális jólléte szempontjából. 

 

Megfelelő munkaállomás

A hagyományos munkavégzés bizonyos elemeitől nem érdemes elszakadni ezalatt a rendhagyó munkavégzési forma alatt sem. Bár az egyéntől és a munkától is függ, hogy milyen számunkra az ideális környezet a távmunka során, de minden esetben érdemes létrehozni egy kényelmes, ergonomikus munkaállomást, amelyet személyes térré alakíthatunk – akár csak az irodai asztalunkat. 

Kreativitást igénylő munkák esetében érdemes lehet a lehetőségeinkhez mérten változtatni a munkavégzés helyét, például kiülni a teraszra vagy kimenni egyenesen a szabadba – természetesen ennek a munkavégzési formának is függ a sikeressége az egyén preferenciáitól – vannak, akik kevésbé tudnak koncentrálni, ha nem a megszokott körülmények között dolgoznak. Érdemes egy olyan munkagépet választanunk, amely megbízható, könnyen hordozható, így igényeink szerint bárhonnan dolgozhatunk rajta. Ilyen lehet például az LG ultrakönnyű, 16:10-es képarányú, kivételes teljesítményű és hosszú, akár 22 órás akkumulátoridejű gram laptopcsaládja. Az LG gram 17 a nagyméretű, 17 hüvelykes képernyőméret ellenére is csupán 1,35 kg-ot nyom, az LG gram 16 és 14 modellek pedig mindössze 1,19 kg, illetve 999 g tömegűek, mindemellett alig 1,68 cm vastagságúak. 

Hátrányok

Problémát jelenthet ugyanakkor a munkaadó számára, hogy a helyszín és a környezet megfelel-e a biztonsági előírásoknak vagy sem. A munkáltató ugyanis köteles biztosítani a munkavállaló biztonságos munkavégzéséhez szükséges feltételeket, egy harmadik, ideiglenes helyszín esetében viszont lényegesen nehezebb előzetesen ellenőrizni, hogy megfelel-e a biztonsági előírásoknak. 

Fontos figyelembe vennünk, hogy nem mindenki dolgozik hatékonyan változó környezetben. Figyeljük meg és ismerjük fel az igényeinket és preferenciáinkat, amelyek feltételei az eredményes munkavégzésünknek és lehetőségeinkhez mérten ehhez igazítsuk a munkavégzésünk formáját. Az egyéni preferencia mellett persze meghatározó a munka típusa is: nem minden otthonról is elvégezhető „irodai” munka esetében hatékony a változó környezet. 

Kulcsszavak: workation, laptop, LG
Vissza